Sosyal girişimcileri destekleyen Metro Toptan Market, ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projesiyle yerel üreticilere destek vererek Türkiye’nin lezzet haritasını oluşturuyor.
Elçin CİRİK
[email protected]
Sürdürülebilirlik, artık iş dünyasında her şirketin ajandasında üst sıralarda bulunuyor. Toplum ve dünya için fark yaratan ekonomik, sosyal ve çevresel açılarından değer yaratan sosyal girişimcileri destekleyen Metro Toptancı Market de sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda, şirket Türkiye’nin zengin ürün çeşitliliğine ait bir lezzet haritası oluşturmak için ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projesini yürütüyor. Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, projelerini şöyle aktarıyor:
YEREL ÜRETİCİYE DESTEK
“Bugün severek yediğimiz, geçmişten günümüze miras kalan yöresel lezzetlerin yok olmaması için yerel değerlere sahip çıkmak gerekiyor. Biz de ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bugüne kadar tam 49 ürünü raflarımızda tüketiciyle buluşturduk. Bu sayı, Türkiye’de tescil almış olan coğrafi işaretli ürünlerin üçte birine denk geliyor. Daha fazla ürünü koruma altına almak üzere çalışıyoruz. Finike portakalından Taşköprü sarımsağına ve Gümüşhane kömesine kadar çok sayıda coğrafi işaretli ürünü, dünyanın farklı yerlerindeki Metro raflarına taşıyoruz. Yerel üreticiye destek veriyoruz.
4 BİN ÇİFTÇİYE ULAŞTIK
Yerli üreticilere eğitimden danışmanlığa, ürünü satın almaktan ihracatına kadar tüm süreçlerde destek veriyoruz. 4 bin çiftçiye ulaştık. Yerel ürünlerin GLOBAL G.A.P. standartlarında üretilerek markalaşmasına destek veriyor ve bu ürünlere tescil kazandırıyoruz. Desteklerimizin de yardımıyla toplam 200’ün üzerinde üreticimiz gördüğü eğitimin ardından sertifika almaya hak kazandı.”
AKIL SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR
Basicneeds, dünyada adını özellikle 2014’te Schwab Foundation tarafından en başarılı sosyal girişimcileri arasında seçildiğinde duyurdu. İngiltere merkezli olan ve Chris Underhill tarafından kurulan sosyal girişimin oldukça ilginç bir çalışma alanı mevcut. Kenya, Uganda, Gana, Tanzanya, Güney Sudan, Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Vietnam, Lao ve Çin’de akıl hastalarıyla çalışıyor. Underhill akıl sağlığının bir ayrıcalık değil bir hak olduğuna inanıyor ve bu nedenle girişimin amacını, akıl sağlığı alanında bir model oluşturmak olarak açıklıyor. Underhill’e göre bugün dünyada 450 milyon akıl hastalığı bulunan kişi mevcut ve bunların yüzde 85’i tedavi görecek imkanlara sahip değil. Underhill, 2000’de kurulan Basicneeds ile bugüne kadar 12 ülkede 620 binden fazla epilepsi ya da akıl sağlığı sorunu olan hastaya yardım ettiklerini açıklıyor. Underhill, 2018’e kadar ulaştıkları kişi sayısının 1 milyonun üzerinde olacağını da belirtiyor.
“10 SPORCU GÖNDERECEĞİZ”
Türkiye’den de başarılı sosyal girişimciler çıkıyor. Öyle ki Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya ilham veren 10 gönüllüden biri seçilen Celal Karadoğan, 2014’te dünyanın en önemli sosyal girişimcileri arasına katıldı. Kendisi de sporcu olan Celal Karadoğan, engelli gençlere farklılıklarıyla var olabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri ve güçlenebilecekleri bir alan yaratmak adına 2005 yılında “Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü”nü kurdu.
Bugüne kadar binden fazla çocuk ve gençle proje geliştirme fırsatını yakaladıklarını açıklayan Karadoğan, sosyal girişim hikayesini şöyle anlatıyor: “2003 yılında Zagreb’de masa tenisi şampiyonasına katıldım ve hiçbir maçı alamadım. Altyapımız olmadığı için temel eğitimi alamadığımızı gördüm. Engellilerin spor yapabileceği bir kulüp kurmak istedim. Başta zorlandım, ailemin desteğiyle işe başladım. Ardından
2009’da Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması’nı kazanarak oradan aldığımız kaynakla projeler başlattık. 2010’da engelli engelsiz tüm gençlerle çalışmaya karar verdik. Adana’da güzel bir spor sahamız ve hizmet binamız bulunuyor. Bugün atletizmde 15’i engelsiz 40’a yakın lisanslı sporcumuz var. 2016’da Brezilya’da yapılacak Paralimpik Oyunlar’a değişik branşlarda en az 10 sporcu göndermeyi hedefliyoruz. Uzun vadede de ulusal bazlı bir proje düşünüyoruz. Engellilere yönelik sağlık politikalarını gözden geçirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz.”
GÖSTERGE
Sosyal sorunlara önem veren şirket kazanıyor. AMERİKA’DA BİLİNÇLİ TÜKETİM ENDEKSİ’ne göre tüketicilerin 2012’DE YÜZDE 18’İ sosyal bilinci olan şirketlerin ürünlerini tercih ettiklerini belirtiyor. Bu oran, 2013’TE YÜZDE 22’YE ve 2014’TE YÜZDE 30’A çıkıyor.
“İLGİ HER YIL ARTIYOR”
Sosyal girişimcilik, Türkiye için yeni bir kavram. Ashoka’nın bugün Türkiye’den 20’yi aşkın üyesi bulunuyor. Ashoka Vakfı Direktörü Zeynep Meydanoğlu, Türkiye’de sosyal girişimciliğin gelişimini şöyle aktarıyor:
“Sosyal girişimcilik, Türkiye’de hala küçük ama hızla gelişen bir alan. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız 2000’de, sosyal girişimcilerin rol modeller olarak öne çıkmaya başladığını görüyorduk. O yıllarda ilk Ashoka fellow’larından Victor Ananias, Ercan Tutal ve Nasuh Mahruki gibi örneklerle ilk sosyal girişimci kimliğinin benimsendiğine şahit olduk. Sonraki yıllarda ise özellikle üniversitelerde ve gençlik alanında sosyal girişimciliğe hem sosyal değişim için etkili bir araç hem alternatif bir kariyer yolu olarak yaklaşılmaya başlandığını, oldukça yüksek bir ilgi olduğunu, kaynaklar ayrıldığını görüyoruz.”
0 yorum