Büyük rol üstleniyorlar


Elçin Cirik

Elçin Cirik

“Zor şartlarda büyük bir azimle çalışan sosyal girişimcilerin yanında olmaya, onlara destek vermeye devam edeceğiz.”

Elçin CİRİK [email protected]

Toplum için fark yaratma amacıyla yola çıkan ve sosyal girişimcilik modelleri geliştiren iş insanlarını belirlemek adına Metro Toptancı Market, Metro Sosyal Girişimci Ödülleri adıyla bir yarışma düzenliyor. Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliği ile hayata geçirilen bu projeyle ilgili Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, şöyle konuşuyor: “Metro Ailesi olarak biz bir hayal kurduk. İstedik ve diledik ki tüm dünyada 50, Türkiye’de ise 24 yıldır faaliyet gösteren bir şirket olarak, bize fark yaratan çalışmalarıyla ilham veren ‘sosyal girişimcileri’ kamuoyunun önüne çıkaralım, onları ve yaptıklarını daha geniş kitlelerin tanıması için fırsat yaratalım. İşte, Metro Sosyal Girişimci Ödülleri böyle doğdu.

NEDEN DESTEKLİYORUZ?
Peki, neydi bizi bu projeyi yapmaya iten nedenler? İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılın küresel dünyası, çok ciddi ekonomik sorunlarla başa çıkmak zorunda. Ancak çoğu zaman bu ekonomik sorunlardan doğan, bununla da kalmayıp başlı başına bir sorun haline gelen ‘sosyal’ sıkıntıların da her geçen gün tırmandığı kaçınılmaz bir gerçek…

Bu geniş çerçeveli sosyal problemleri teşhis etmek ve çözmek konusunda ‘sosyal girişimciler’ bugün büyük rol üstleniyor.

Kubilay ÖZERKAN

Kubilay ÖZERKAN

FARKLI KESİME İSTİHDAM
Sosyal girişimci diye nitelenen kişi, öncelikle uzun süre işsiz kalanlar, engelliler, evsizler, cinsiyet ayrımıyla karşılaşanlar gibi ayrıma tabi olmuş insanlar için istihdam yaratmayı hedefliyor. Sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında yeni ürün ve hizmetlere imza atıyor. Ekonomik sermayenin ötesinde toplumsal sermaye oluşmasına değer veriyor ve toplumun tüm kaynaklarının daha eşitlikçi bir anlayışla dağıtılması için çaba sarf ediyor.

350 PROJE BAŞVURDU
Ne mutlu bize ki Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014’e başvuran 350’nin üzerinde proje sahibi sosyal girişimci, bu unsurları taşıyan son derece değerli projelerle karşımıza geldi. Kendi alanlarında başarılı ve seçkin isimlerden oluşan değerli jürimizin seçim yapmakta epey zorlandığını açık gönüllülükle dile getirebilirim. Yine bizi son derece mutlu eden bir gelişme de yarışmamıza İzmir’den Diyarbakır’a, Edirne’den Şırnak’a kadar ülkemizin dört bir yanından girişimcilerin başvurması oldu.

6 KATEGORİ BİRİNCİSİ
350 başvuru sayısıyla Türkiye, yarışmanın ilk kez düzenlendiği bir ülke olmasına rağmen diğer Metro ülkeleri arasında en yüksek başvuru sayısına ulaştı. Kadın ve erkek girişimcilerimizin yarışmamıza neredeyse eşit oranda başvuruda bulunmaları bizim için çok anlamlıydı. 6 kategori üzerinden yapılan değerlendirmede her kategorinin birincisi ve sonunda da ‘Yılın Sosyal Girişimcisi’ seçildi. Bu yıl ‘Yürüyen Işıklar Projesi’ ile büyük ödüle değer bulunan Ayhan Öztürk’ü ve diğer kategori birincilerimizi, bu vesileyle bir kez daha kutluyor ve başarılı projelerinin devamını diliyorum.

GÜN IŞIĞINA ÇIKACAKLAR
Türkiye’de ilk kez düzenlediğimiz bir yarışmanın bu derece büyük ilgiyle karşılanması, Metro ailesi olarak hem bize büyük gurur yaşattı hem doğru yolda olduğumuzu teyit etti. Türkiye’de kıyıda köşede kalmış gün ışığına çıkmayı, sesine kulak verilmesini bekleyen sayısız ‘sosyal girişimci’ olduğunu bize gösterdi. Biz Metro Ailesi olarak toplumsal sorunlara çözüm bulmaya uğraşan, zor şartlarda ancak büyük bir azimle çalışan, sadece kendini değil tüm toplumu ve insanlığı düşünen sosyal girişimcilerin yanında olmaya, onlara destek vermeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin ödüllü girişimcileri
Türkiye’de sosyal girişimcilik henüz bebek adımlarıyla ilerliyor. Bugünün başarılı Türk sosyal girişimcileri, bir sosyal amaç için iş modeli yaratacaklara iyi bir rol modeli olacak. Metro Sosyal Girişimci Ödülleri ile de ilk defa Türkiye’nin ödüllü sosyal girişimcileri belirlendi. Biz de kategorilerinde birinci olan bu başarılı sosyal girişimcilerin işlerini kurma hikayelerini, amaçlarını aktaralım istedik:

AYHAN ÖZTÜRK / YÜRÜYEN IŞIKLAR
“Bir gün herkes engelli olabilir. Ben de görme engelliyim. 2002-2004 arası beyaz baston kullanımı, bilgisayar operatörlüğü, santral operatörlüğü ve masörlük ünitelerinde kurslar aldım. Engellilerin ‘beyaz baston’ temini sorununa çare olmak amacıyla Türkiye’de beyaz baston üretmeye karar verdim. AR-GE çalışmalarıyla tüm malzemesi yerli, daha pratik, portatif, ucuz ve kaliteli beyaz bastonu üretmek amacıyla 2010 Nisan’ı itibariyle Netgör markamızla üretime başladım. Valilikler, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının ve hayırsever vatandaşların desteğiyle görme engellilerimiz ücretsiz birer beyaz baston sahibi oldu. Kazandığım büyük ödülü engellilerin hayatını kolaylaştırmak için kullanacağım.”

MURAT SERT / SESSİZ ÇIĞLIK
“Ülkemizde daha sağlıklı beslenme sunan bitkilere ilgi giderek artıyor. Anadolu florasında tahminen 9 bin tür bitki bulunuyor. Bunların 3 bini endemik. Bu toplumun fertleri olarak bu bilgilerin kayıt altına alınabilmesi için bilimsel nitelikli çalışmaların en kısa sürede yapılması gerekliliğine inanarak, 1989’da yola koyulduk. 2014 için arapsaçı, çitlembik filizi, dağ kekiği, deniz börülcesi, deniz fasulyesi, ısırgan gibi 12 çeşit ürünü salamura olarak tüketiciye sunduk. ”

BANU ÖZVERİ KOYUNCU/ HER BAĞIŞ BİR GÜLÜŞ
“Biz Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Organ Bağışı Grubu olarak ‘Her Bağış Bir Gülüş’ sloganıyla organ bağışı bekleyen kritik hastalarımızı kaybetmemek için işe koyulduk. İlk önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyelerinden organ bağışı konusunda eğitim seminerleri aldık. Seminerlerde öğrendiğimiz konuları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din açısından organ bağışında bulunmanın sakıncası olmadığı bildirisini çeşitli etkinliklerde toplumla paylaştık. Fakültemizde organ bağışı bilgilendirme masaları kurduk. 500’ü aşkın kişi organ bağışı kartını doldurdu. Bu kartları İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilettik. Bu uzun yolda 2 yılı geride bıraktık. Ama yorulmadık, her bağışın bir gülüşü beraberinde getireceğini bildiğimiz için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

BAŞARININ SIRRI
150 binden fazla kişiye kendi hayallerinin işini kurma ve pozisyon yaratmada yardım eden Escape The City’nin kurucusu Michael Howe, başarılı bir sosyal girişimci olmanın kurallarını aktarıyor: Neyi değiştirmek istediğinizi bulun: Her girişimci yeni bir işe girişmeden önce üzerine eğileceği problemi kendi bulmalı. Önce cemaati sonra işi kurun: Kafa yorduğunuz bu probleme önem veren diğer insanları bulun, bir cemaat yaratın. Hikayeniz güzel olsun: Yarattığınız cemaati büyütmek de bu hikayeye bağlı. Her zaman neyi, neden yaptığınızı paylaşın. Fikri satın, ürünü değil: Ürünün fikri ortaya çıktığında satmaya başlayın, ürünü alıcılarla test ederek birlikte yaratabilirsiniz.

GÖSTERGE
J.P. MORGAN ve THE GLOBAL IMPACT INVESTING NETWORK’ün tahminlerine göre tüm dünyada sosyal amaçlar için yönetilen para miktarı 46 MİLYAR DOLARI buluyor. Bu rakam, geçen yıla göre YÜZDE 20 ARTIŞ gösterdi.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.