BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’nin dünyada finansal servisler ve bankacılık alanında lider ülkelerden biri olduğunu söylüyor. Son 5 yılda fintech yatırımlarının 8 kat büyüdüğünü anlatıyor. “Henüz yolun çok başındayız” diyor.
Paranın satın alamadığı tek şey zamandır demek artık eskisi kadar doğru değil.” Bu sözler Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’ya ait. Çünkü teknoloji sayesinde zamana bağlı yapabildiklerimizin sayısını artırmak mümkün. BKM Genel Müdürü Soner Canko, fintech’leri bugüne getiren süreci ve yeni dönem fırsatlarını şöyle anlatıyor:
65’LERE DAYANIYOR
“30 yıl öncesini düşünün; Ankara’da üniversiteye giden bir gencin İstanbul’daki ailesine paraya ihtiyacı olduğu bilgisini ulaştırması ve ailesinin ona para göndermesi, ne kadar zaman ve nasıl bir süreç gerektiriyordu? Artık bu işlemler, bir dakikadan kısa bir süre içinde tamamlanabiliyor. Dünyanın ilk finansal teknolojik ürünü, 1865 yılında Giovanni Caselli tarafından geliştirilen Pantelegraph cihazı olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, Fransa’da Paris ve Lyon arasındaki banka hesap transfer işlemlerinde imza doğrulaması için kullanılıyordu. Sadece bir yıl sonra 1866’da hizmete giren transatlantik telgraf hattı sayesinde finansal servisler artık küresel bir operasyona dönüştü.
40 YILLIK SÜREÇ
1967 yılında Barclays, dünyanın ilk ATM ünitesini tanıttığında tüketiciler temkinliydi. Tüm pazar araştırmaları, ATM cihazlarının bankalar için bir gelecek sunmadığı yönündeydi. Yaklaşık 10 yıl sonra 1976 yılında Citibank CEO’su John S. Read, banka yöneticilerine ATM’lerin bankaların geleceğinde önemli rol oynayacağını ve finans teknolojilerinin sektörü yeniden şekillendireceğini açıklayan bir mektup gönderdi. Böylece 40 yıl önce fintech kavramı hayatımıza girdi.
YOLUN BAŞINDAYIZ
Fintech alanındaki gelişmeleri 1994 yılından bu yana takip eden Finovate’in rakamlarına göre sadece bu yılın mayıs ayında küresel olarak fintech girişimlerine, 112’si sermaye yatırımı ve biri halka arz olmak üzere 1,7 milyar dolar kaynak sağlandı. Startups.watch, Fintech Haziran raporuna göreyse 2012 yılından Haziran 2016’ya kadar Türkiye’de fintech şirketlerine toplam 42,6 milyon dolar yatırım gerçekleşti. Türkiye’nin tüm dünyada finansal servisler ve bankacılık alanında lider ülkelerden biri olduğunu göz önüne alırsak henüz yolun çok başındayız. Son 5 yılda Türkiye’de fintech yatırımlarının miktarı 8 kat büyüdü. İstanbul’u bölgesel bir finansal teknoloji merkezi haline getirmeliyiz.”
FINTECH İSTANBUL
Fintech İstanbul, bu yılın şubat ayında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Yazıcı ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü İhsan Elgin tarafından BKM’nin desteğiyle birlikte kuruldu. Aradan geçen 4 ay boyunca fintech ekosistemiyle alakalı bir dizi eğitim düzenledi. Fintech İstanbul, Haziran ayının ilk haftasında ABD’de Beyaz Saray tarafından düzenlenen Fintech Summit’e davet edildi. Tüm dünyadan fintech liderlerinin gelişmiş bir ekonomi politikası geliştirmek üzere görüşlerini almak için davet edildiği bu etkinlikte Dr. Soner Canko Türkiye’yi temsil etti.
YENİ KAPTANLAR ARANIYOR
Dünyanın en tanınmış uluslararası finans uzmanlarından biri olan Chris Skinner’ın BKM yayınlarından çıkan “Değer İnterneti” (Valuweb) isimli yeni kitabında, “İnternet çağında bankalar yenilenmek zorunda” diyor ve ekliyor: “Değer, sadece para ya da para birimleri değişimini değil, beğenileri de kapsıyor.”
Artık finansal işlemlerin sıfır maliyetle gerçekleşeceği, sahip olduğumuz her fiziksel ve sanal varlığın kimliğimizle eşleşeceği yeni bir dünyaya yelken açmış bulunuyoruz.
VADİ’Yİ GERİDE BIRAKTI
Bu geleceği gören üniversitelerden NYU Stern şimdiden Fintech MBA programını başlatmış durumda. Tarihte ilk kez bu yılın ilk çeyreğinde New York’ta gerçekleşen 690 milyon dolarlık fintech girişim sermayesi yatırımları 511 milyon dolarseviyesinde kalan Silikon Vadisi’ni geride bırakmayı başardı. Apple, Samsung gibi dünyanın büyük teknoloji devleri, paranın akışını kontrol edecek çözüm arayışında.
KAYNAK MEVCUT
Türkiye’de ise BKM, BKM Express ve yerli ödeme sistemi TROY altyapısıyla önemli teknolojik adımlara imza atmış durumda. Bir referandumla Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini başlattığı, Avrupa Birliği’nin geleceğine şüpheyle bakıldığı bir dönemde ABD’nin gibi bir dünya liderlerinin önemini dünyanın her yerinden temsilcilerini Beyaz Saray’a davet ederek gösterdiği fintech çağında, Türkiye’den çıkacak girişimler için aranan her türlü kaynak mevcut. Paranın bu yeni rotasında finansın yeni kaptanı olmak için hazır mısınız?
BREXIT ETKİSİ VE TÜRKİYE
Birleşik Krallık açık ara fintech alanında dünyanın lider ülkesi konumunda. Ancak geçen haftalarda oylanan Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci beraberinde fintech ekosisteminin nasıl etkileneceğiyle alakalı tartışmaları da başlattı. Londra merkezli para transfer servisi Transferwise’ın CEO’su Taavet Hinrikus, “Serbest dolaşım ve çalışma haklarının sona ermesiyle birlikte nitelikli insan kaynağına ulaşmakta ciddi sıkıntılar başlayabilir” diyor. Hinrikus, “Bekleyip yasal düzenlemelerin bu süreci nasıl şekillendireceğini göreceğiz” şeklinde yorum yapıyor. Tam bu noktada Türkiye’nin yabancılara yönelik sağladığı avantajların hayata geçirilmesi ve Fintech İstanbul’un ekosistemin temellerinin oluşturulması yönündeki gayreti büyük önem taşıyor. Bu sayede gelecek dönemler içinde Türkiye, sahip olduğu mevcut finansal çözümlerdeki dünya liderliği göz önüne alınarak, fintech alanında dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline dönüşme potansiyeline fazlasıyla sahip.
2012 yılından 2016 Haziran’ına kadar Türkiye’de fintech şirketlerine toplam 42,6 milyon dolar yatırım yapıldı.
BAŞARI ÖRNEĞİ STK’LARA ÖZEL FINTECH
Türkiye’de özellikle farklı kesimlerin ihtiyaçlarını görerek hızla büyüyen fintech’lerin sayısı artıyor. FonZip de bu başarılı örnek girişimlerden biri. FonZip’i ve büyüme adımlarını kurucu ortak Emre Danacı, şöyle aktarıyor:
6 AYDA 100 STK “FonZip’i geçen ocak ayında kurduk, daha 6 aylık bir girişim. Sivil toplum kuruluşları (STK) için tahsilat yönetimi yapıyoruz. Bağış alabildikleri ve üye aidatlarını toplayabildikleri, üyelerine e-maille ulaşabildikleri bir sistem sunuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının teknoloji kullanımında en dezavantajlı kesim olduğunu fark ettik. Bu ihtiyaçla FonZip’i kurduk. Bugün 100 kadar STK ile çalışıyoruz. AKUT, Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve AÇEV gibi çalıştığımız birçok STK var.
1 MİLYON TL BAĞIŞ
Ortalamada aylık bağışlar, 1 milyon TL rakamına ulaştı. İyzico ile işbirliğimiz var. Her STK’dan aylık bir hizmet geliri alıyoruz. Türkiye’de 120 bin STK, dernek ve vakıf bulunuyor. Bu alan bizim için potansiyel… Başka sektörlerden, iş dünyasından da sistemimize talep geliyor ama burada henüz net değiliz. İleride ödeme sistemlerinde çalışan ya da bize yeni müşterilere ulaşmamızda fayda sağlayacak fintech’lerle işbirliği kurmak istiyoruz.
Pingback: “Henüz yolun başındayız” – FinTech İstanbul