Fintech’te yeni oluşum


Fintech girişimleri Türkiye’de yükseliyor. BKM’nin desteklediği Fintech Istanbul oluşumu, bu alanda ekosistem oyuncularını bir araya getirmeyi hedefliyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, bu yeni oluşumla Türkiye’nin fintech alanında bir eksiğinin kapandığına dikkat çekiyor.

Elçin CİRİK  [email protected]

Elçin Çirik

Elçin Çirik

Fintech finans, teknoloji ve girişimci dünyası tarafından üzerinde en çok konuşulan, düşünülen, çalışılan konuların başında yer almaya başladı. “Teknoloji sayesinde finansal hizmetlerin daha kolay ve daha iyi verilmesi olarak tanımlayabileceğimiz fintech, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişiyor” diyen BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Genel Müdürü Soner Canko, yeni oluşumları “Fintech Istanbul” ile ilgili şunları söyledi:

FIRSAT BÜYÜK
“Fintech konusunda dünyayla aynı anda çalışmaya başlanmış olması ülkemiz girişimcileri için önemli bir fırsat. Diğer yandan gelişmiş bir finans endüstrisine sahip olmamız da çok önemli bir avantaj. Bu kurumlarımızdan yetkin girişimci adayları çıkabileceği gibi start up’lara destek verebilecek ciddi bir mentor havuzuna da ulaşmak mümkün. Bu konuda tek eksiğimiz fintech konusunda ekosistem oyuncularını bir araya getiren bir oluşumun olmaması.

Soner Canko

Soner Canko

BULUŞMA NOKTASI
İşte BKM’nin (Bankalararası Kart Merkezi) desteklediği ‘Fintech Istanbul’ oluşumu, yeni gelişmeye başlayan Türkiye finansal teknolojiler girişimcilik ekosisteminin sağlıklı büyümesi için gereken tüm yapı taşlarını bir arada toplamayı amaçlıyor. ‘Fintech Istanbul’, eğitim, girişim ve veri analiz konularında uzman, bu alanlara gönül vermiş öncü isimlerle yola çıkarak bu temel amaca destek verebilecek her yeni kişi ve kurumun işbirliğine açık bir yapılanmayı da ilke ediniyor. Bu amaçla ‘Fintech Istanbul’, girişimcileri ve girişimci adaylarını, onlara destek verecek, müşterisi veya işbirlikçisi olacak profesyonelleri ve sektöre hakim yatırımcıları bir araya getirerek ekosistemin buluşma noktası haline geldi.

ÇALIŞMA ALANLARI
Ülkemiz girişimcilerinin de Fintech alanında lider rol almasını misyon edinen ‘Fintech Istanbul’ şu alanlarda çalışıyor:
1- Girişimlerin sağlam temeller ve doğru bilgilerle ihtiyaç olan odaklara yönelmesini sağlamak amacıyla girişimcileri, start up’ları, bankaları bir araya getirerek ‘fintech eğitimleri’ düzenleyerek bu konudaki eğitim ihtiyacını karşılıyor. Eğitimlerden ilki 36 saat süren ‘Girişimciler İçin FinTech 101’ programı, sektörün farklı kesimlerinden katılımcıları bir araya getirerek nisan ayında başarılı bir şekilde tamamlandı.
2- FinTech Istanbul diğer yandan yayınlarıyla da finteche ilgi duyanlar için çok önemli içerik desteği sağlamaya devam ediyor. 3- FinTech Istanbul ayrıca girişimcilere öncelikle Londra olmak üzere San Francisco ve Singapur bağlantılarıyla ‘3 kıtada işbirliği fırsatları’ da sunuyor.”

GÖSTERGE
TÜRKİYE’de 200’ün üzerinde FİNTECH GİRİŞİMİ mevcut. Bu alanda İNGİLTERE ve ABD’de girişimci sayısı 4 BİNİ BULUYOR. Türkiye’de fintech işlem hacmi her yıl yüzde 20 BÜYÜYOR.

BKM’DEN ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ
Türkiye ödeme sistemleri sektörünün lokomotif oyuncusu Bankalararası Kart Merkezi (BKM), uluslararası alanda yeni işbirliklerine imza atarak kullanıcıları yeni teknolojilerle buluşturmaya devam ediyor. BKM, son olarak The Electronic Transactions Association’a (ETA) ve Innovate Finance’e üye olarak uluslararası arenadaki bağlantılarını güçlendirdi. BKM, bu yeni işbirlikleriyle hem finansal teknolojiler hem ödeme teknolojileri alanındaki gelişmeleri daha yakından takip edebilecek.

fintechte-yeni-olusum-4

TÜRKİYE’DEN İLK ÜYE
Ödeme teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirketlere, eğitim, etkinlik, konferans, danışmanlık gibi hizmetlerle destek olan ve üyeleri için bilgi paylaşım platformu oluşturan ETA’nın Türkiye’den ilk üyesi BKM oldu. BKM aynı zamanda Innovate Finance’ın da Türkiye’den ilk üyesi oldu. Innovate Finance, finansal teknoloji uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlayan ve düzenleyicilerin, kurumsal şirketlerin, yatırımcıların, eğitimcilerin, girişimcilerin üyeleri arasında bulunduğu İngiltere merkezli bağımsız bir kurum. BKM, bu işbirlikleriyle dünyadaki diğer kurumlarla daha yakından bağ kurmayı hedefliyor. Ayrıca ödemeler dünyasındaki yenilikleri yakından takip etmeyi ve İngiltere ile Türkiye fintech ekosistemlerini birbirine yakınlaştırmayı amaçlıyor.

DÜNYADA FİNTECH
Dünya genelinde fintech’lere 24 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığı tahmin ediliyor. Bu yatırımın 14 milyar doları geçtiğimiz yıl hayata geçirildi. Sadece Google’ın son 5 yılda 37 farklı fintech yatırımı yapması da global arenada bu alanın potansiyelini gözler önüne seriyor. Yıllık yüzde 10 büyüme gösteren Almanya’da toplam fintech pazarı, 118 milyar dolar gibi bir değer taşıyor. Bu alanın bu yıl da büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Örneğin bu yıl sonunda İngiltere’de fintech işlem hacminin 229 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada sadece fintech alanına yatırım yapmak üzere kurulan fintech girişim sermayelerinin de sayısı her yıl artıyor. Öyle ki 2010 yılında 224 olan fintech girişim sermayeleri, 2015 sonunda 894 adede çıktı.

“DİJİTAL BANKACILIK”IN İKİNCİ KİTABI YOLDA
Chris Skinner, finans teknolojisi geliştiren start up’lar tarafından tanınan bir guru… Bankacılığın geleceği, satış ve pazarlama stratejileri üzerine danışmanlık şirketi Balatro LTD’nin kurucusu Skinner, Financial Services Club forumun da başkanlığını yürütüyor. Skinner, “Fintech’lerin bu kadar gündemde olmasını rakamlar sağlıyor. 2012’de fintech start up’ların girişim sermayesi 1 milyar dolar civarındayken 2013’te 3 milyar dolara, 2014’te 12 milyar dolara çıktı. 2015’te de 30-40 milyar dolara kadar yükseldi” diyor. Yatırım alan fintech’lerin ortak özelliğini işleri farklı biçimde yapmaları olarak gören Chris Skinner’ın, Dijital Bankacılık’tan sonra ikinci kitabı BKM Yayınları’ndan çıkacak. Yeni kitap ‘’Valueweb’’ çok yakında BKM yayınları arasında yerini almaya hazırlanıyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.