TEDi Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Ümit Ünker, profesyonel yönetici olarak iş hayatına başladı. Kariyerinde bir dönüşüm yapma ihtiyacı hissederek girişimci olan Ünker, “Tek başıma olmak ve kendimi anlatmak benim için en zorlu süreçti” diyor.
Ümit Ünker, TEDi Eğitim Danışmanlık Kurucusu ve Genel Müdürü. Satış koçu ve eğitmenlik de yapan Ünker, iş hayatına profesyonel yönetici olarak başladı. Ancak daha sonra kariyerinde önemli bir karar alarak girişimciliğe adım attı. Kurduğu TEDi Eğitim ve Danışmanlık şirketiyle de kariyer yönetimine önemli katkılarda bulunmaya başladı. Verdiği eğitimlerin yanı sıra kaleme aldığı birçok kitapla da iş dünyasında kendisine güçlü bir yer edinen Ünker, bugün Microsoft’tan Turkcell’e yerli ve yabancı çok sayıda şirkete hizmet veriyor. 5 yılda geldiği noktadan da mutlu. Girişimciliğin hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Hayatın kendisi gibi iş kurmanın ve yapılmamış projeler yapmanın riskli olduğunu düşünen Ünker, risk alırken başarısız olmayı düşünmek yerine başarılı olacağı yolu bulmak için çabalamayı seçtiğini dile getiriyor.
Ümit Ünker, girişimcilik hikayesini ve aşama aşama başarıya nasıl ulaştığını şöyle anlatıyor:
KURUMSAL HAYATA VEDA
“Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde İletişim Yönetimi Yüksek Lisansı Programı’nda akademik öğrenimimi tamamladıktan sonra profesyonel kariyerimi telekomünikasyon sektörünün devi olan özel bir şirkette Türkiye saha satış genel yönetmeni olarak devam ettirdim. Sonrasında bazı özel şirketlerde ‘zincir mağazalar Türkiye saha satış müdürü ve kurumsal saha satış yönetimi’ alanlarında da yönetici olarak iş yaşantımda deneyimler kazandım. 2013 yılında girişimcilik ruhuyla kurumsal hayata çalışan olarak veda edip ulusal ve uluslararası şirketlere eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla TEDi Eğitim adlı danışmanlık şirketini kurdum. Ardından da yine girişimciliğe olan düşkünlüğümle Türkiye için büyük bir yenilik olan artırılmış gerçeklikle tasarlanan Değer Odaklı Satış kitabını yazdım.
FİKİR NASIL OLUŞTU?
İnsanlar her zaman en iyi yaptığı işi yapmalı ve ben de aynı düşünceyle en iyi anladığım ve en iyi yaptığım konuda ilerlemek istedim. En doğru şeyin de eğitim olduğuna karar verdim. Şirketimde ekip olarak yeniliği seviyoruz ve teknolojiyi eğitimlerimize daima entegre ediyoruz. Örnek vermek gerekirse bir kitap yazma aşamasındaydım ve yazılım ekibimle bir toplantı esnasında kitabı neden artırılmış gerçeklikle yapmıyoruz diye bir düşüncenin paralelinde, Türkiye’nin ilk ve tek artırılmış gerçekliğe sahip satış kitabını yaratmış olduk. Demek istediğim şu ki güzel fikirler insanın aklına her zaman gelebiliyor, yeter ki bunu gerçekten isteyin ve hayallerinize kulak verin.
“EGOLARDAN SIYRILMAK ÖNEMLİ”
Fikirden daha önemli bir şey varsa o da fikri hayata nasıl geçireceğini bilmektir. Ben daima ‘başarılı insanlar çalışmalarını planlar, planlarını çalışırlar’ düşüncesini benimserim. Bu sebeple kararlı bir şekilde planlarımı bir bir gerçekleştirerek ilerledim. Örneğin son kitabım için fikirlerim şekillendikten sonra da ihtiyaçlarımı detaylı olarak çıkardım, dünyadaki örneklerini inceledim ve adımlarımı belirledim. Kariyer hayatımı ‘düşünen değil, gerçekleştiren olmak’ fikri üzerine kuruyorum. Hemen her işimde ekibime, işin ehillerine, güvendiğim insanlara danışır fikirlerini alırım. Akıl, akıldan üstündür sonuçta. Bu noktada egolardan sıyrılmak ve her fikre açık olmak çok önemli.
“HER ŞEKİLDE RİSK ALIYORUM”
Girişimcilik belirli zamanlarda risk anlamına da geliyor ve risk almayı hayatım boyunca sevdim. Bir konunun geleceğini görüyorsam her şekilde risk alıyorum. Hem işimde hem son kitabımda büyük riskler aldım. Türkiye’de iş dünyası alanında böyle bir kitap yapılmamış olması en büyük engelimdi aslında. Bu yüzden bunun Türkiye için erken bir teknoloji olduğunu dile getirseler de başta ailem, ekip arkadaşlarım ve yakın çevrem her zaman olduğu gibi son aldığım riskte de bana güç verip destek oldu.
“ÇABALAMAYI SEÇİYORUM”
Aslında hayatın kendisi gibi iş kurmak ve yapılmamış projeler yapmak riskli. Bir yol ayrımında durduğunuzu düşünün, önünüzde sonunu göremediğiniz iki yol var. Biri başarı, diğeri başarısızlık. Ayağınızın hangi yola gideceğini yol üzerinde yaptıklarınız ve aldığınız hatta almadığınız kararlar belirliyor. Ben bu yüzden durup ya başarısız olursam diye düşünmek yerine başarılı olacağım yolu bulmak için çabalamayı seçiyorum. Eğer iki seçeneğimiz varsa ve başarısız olduysak diğer yolun başarı olduğuna emin olmuş olmuyor muyuz?
EN ZORLU SÜREÇ
En büyük destekçim ekibim ve ailem. Satışın hayatımızdaki önemini bilenler, başta öğrencilerim ve profesyonel hayatına dokunduğum herkes bu yolda beni oldukça teşvik etti. Tüm yaratıcı fikirler en zor anlarda çıkar. Şirketimi kurduğumda tek başıma olmak ve kendimi kurumlara anlatmak benim için en zorlu süreçti diyebilirim. Kimse genç bir eğitmeni görmeye ve dinlemeye alışık değildi. Daha sonra ekibim oluşmaya başladıkça ve işler alabildiğimi gördükçe bu zorlu süreçleri geride bıraktım.”
HER ŞEYİN BAŞLANGICI
“İLK MÜŞTERİM” Bir blog yazdım ve yazdığım bu blog her şeyin başlangıcı oldu diyebilirim. Yazdığım bu blogu sosyal medyamda paylaştım ve bu yazımı görerek bana ulaşan ilk müşterim Turkcell oldu.
ÖNE TAŞIYAN UNSUR İkinci büyük müşterim ise dünya devi Microsoft. Sosyal medyayı iyi kullanmak, farkında olmak ve farkındalık yaratmak sizi her zaman bir adım öne taşıyacaktır.
‘BAŞARDIM’ DEDİĞİM AN
Türkiye’nin en büyük mobilya perakende zinciri ve Türkiye’nin en büyük bankasında toplamda 7 bin kişilik eğitim aldığım gün ‘Ben bu işi başardım’ dediğim gündü. 5 yıl içerisinde de adından söz ettiren şirketim TEDi Eğitim; Microsoft, Turkcell, Atlas Global, Turkish Technic, Avivasa, Türk Silahlı Kuvvetleri, Yataş, Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım, Ziraat Katılım, Koçtaş, KOSGEB, Setur, Alfemo, Michelin, OP Grup, Dmg Mori, Sandeco, Hometech, Destek Patent, Kariyer.net, Dap Yapı ve Ağaoğlu gibi ulusal ve uluslararası pek çok markaya eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.
0 yorum