Global ölçekte bir şirket olacağız

FalconAI, yapay zeka paradigmasının iki önemli engelini aşmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yılı kurulma ve ürünlerinin ilk versiyonlarını tamamlama süreci olarak geçiren girişimin kurucuları, bu yılın ikinci yarısında ürünlerini hedef pazarlara ulaştırma planı yapıyor.

Berrak KUTSOY [email protected]

Yeni nesil yapay zeka algoritmalarıyla mevcut öğrenme paradigmalarını değiştirmeyi hedefleyen FalconAI, Olcay Yılmazçoban, Orhan Çeliker ve Berk Özer tarafından kurulan bir girişim. İstanbul ve Boston’da bulunan deneyimli araştırmacılar ve mühendislerden oluşan bir ekibe sahip olan FalconAI, özgün yapay zeka algoritmaları geliştirerek, yapay zeka paradigmasının iki önemli engelini aşmayı hedefliyor. Çok büyük veri setlerine ihtiyaç duyulması ve hafızanın transfer edilememesi gibi problemlere odaklanan girişim, nöroloji biliminden ilham alarak insanın öğrenme şeklini taklit eden teknikler geliştiriyor. FalconAI Olcay Yılmazçoban ve Berk Özer, girişimcilik hikayelerini, nasıl harekete geçtiklerini ve geldikleri noktayı konuşmak üzere bir araya geldik.

GİRİŞİMCİLİK HİKAYEMİZ
Kuruculardan Olcay Yılmazçoban, girişimci olmadan önce bir risk sermayesi fonunda iş analisti olarak görev alıyordu. Bir yönetim danışmanlığı şirketinin dijital ekibinde danışman olarak çalışan Berk Özer ise yola çıkış hikayelerini şöyle anlatıyor: “2013 yılında Bilkent Üniversitesi’den mezun olduğumuz andan itibaren aklımızın bir köşesinde girişimcilik yapma planımız hep vardı. Hatta Olcay’ın 2015 yılında Silikon Vadisi’nde uzay haberleşmesi üzerine bir girişimi de oldu. 2016 yılında İstanbul’da tekrar bir araya gelmemizle birlikte kendimizi dünyadaki teknoloji trendlerini ve bunların hangi sektörleri nasıl değiştireceğine dair bilgi topladığımız ve fikir yürüttüğümüz bir çalışma içerisinde bulduk. Derin öğrenme gibi son yapay zeka tekniklerinin, sadece lüks moda mağazalarında sunulabilecek kişileştirilmiş bir yolculuk yaşatmak için yeterli olgunluğa ulaştığını fark ettik ve ortaya FashionI çıktı.”

“Espor dünyasını da çok yakından takip ediyorduk” diyen Olcay Yılmazçoban, üniversite zamanlarında arkadaşlar arasında eğlenmek için oynadıkları oyunlar olan Dota 2 ve League of Legends’in ciddi anlamda büyük bir sektör haline geldiğini fark ettiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Oyuncuların kendilerini geliştirmek amacıyla saatlerce iyi oyuncuların videolarını izlemek zorunda olması ve danışmanlık almak için ciddi ücretler ödemek zorunda kalması bizi bir çözüm arayışına itti. Yapay zeka kullanarak oyunculara kendilerini geliştirmeleri için tavsiyeler verdiğimiz SenpAI bu şekilde ortaya çıktı.”

NASIL HAREKETE GEÇTİK?
Bu soruyu Olcay Yılmazçoban, şöyle yanıtlıyor: “Berk ve benim elektrik ve elektronik mühendisliğinde lisans ve yüksek lisans eğitimimiz var ve temel anlamda yapay zeka tekniklerini biliyoruz. Ancak global ölçekte ses getirecek yapay zeka algoritmaları geliştirmek için bu konuda çok daha deneyimli birine ihtiyaç duyduğumuzun farkındaydık. Bu doğrultuda ilk iş olarak MIT’de doktora eğitimine devam eden ve Bilkent’ten uzun yıllardır arkadaş olduğumuz Orhan Tunç Çeliker’i aramıza kattık.” “Fikirlerimizin ve kurucu ekibimizin şekillenmesinden sonra fikirlerimizi başarılı bir ticari ürüne dönüştürmek için planlama yaptığımız bir iş modeli kanvası hazırladık ve çeşitli prototipler geliştirdik” diye devam eden Berk Özer, daha sonra bu prototipler üzerinden geribildirimler toplayarak fikirleri test ettiklerini söylüyor. Bu süreçte, iş modeli kanvasını yenileyip genişleterek ayrıntılı bir iş planı oluşturduklarını anlatıyor.

MENTORLAR DEVREDE
Moda alanında sınırlı tecrübesi olan girişimciler, hem moda konusunda tecrübeli hem yapay zeka teknolojilerini anlayarak iki farklı dünyayı birleştirebilecek bir mentora ihtiyaç duyuyor. “Bu doğrultuda akla ilk gelen isimlerden olan Arzu Kaprol ile iletişime geçtik” diyen Yılmazçoban, çok kısa sürede iyi bir sinerji yakaladıklarını ve o günden beri birlikte keyifle çalıştıklarını anlatıyor.

Kuruluş aşamasından bu yana kendileriyle birlikte olan mentorlardan Erdoğan Çeşmeli ile ilgili olarak ise Berk Özer, “Erdoğan Bey’in ABD’de ciddi bir tecrübesi var ve start up ekosisteminin sürekli içerisinde bulunuyor. FashionI ve SenpAI’ın özellikle ABD’ye açılma planlarında ve bunların hayata geçirilmesinde bize çok destek oluyor” diye konuşuyor.

İLK TEPKİLER
Peki ilk tepkiler ne oldu? Berk Özer, kendi cephesinden bunları şöyle anlatıyor: “Üniversiteden mezun olduktan sonra kurumsal hayatta geçirdiğim süreyi, kendimi geliştirmek ve girişimciliğe hazırlanmak için hazırlık evresi olarak yorumluyordum. Ailem ve yakın çevrem de bu durumun farkındaydı. Dolayısıyla işimden istifa edip FalconAI’ı kurmak ne benim için ne onlar için çok da sürpriz olmadı ve genel itibariyle destekleyici yorumlarda bulundular.” FalconAI öncesi yaptığı işle zaten start up ekosisteminin içerisinde olan Olcay Yılmazçoban, “Ayrıca daha önceki girişimimden dolayı ailem ve yakın çevrem girişimci kimliğime alışıktı. Bu yüzden bu süreçte bana çok destek oldular” diyor.

BAŞARISIZLIK ENDİŞESİ
“Elbette ki “Ya başarısız olursam” diye bir endişem hep oldu ancak bu hiçbir zaman korku düzeyine erişmedi” diyen Berk Özer, başarısızlığı girişimciliğin doğal bir parçası olarak görüyor. “Bana göre iyi bir girişimcinin sahip olması gereken en temel özelliklerden biri başarısızlıkları daha sonraki başarıların ön hazırlık evresi olarak yorumlayabilmek; yaşanılan her başarısızlıktan yeni bir şeyler öğrenmek ve kendini yenileyebilmek” diye devam ediyor.

Başarısızlık endişesi için Yılmazçoban ise şunları söylüyor: “Tabii ki hatalar yapacaksınız ve başarısız olduğunuz dönemler olacak. Önemli olan bunları erken aşamada fark edip sürekli hale getirmemek yani ‘hızlı bir şekilde başarısız olmayı’ başarabilmek…”

“‘BAŞARDIK’ DEDİĞİMİZ AN”
Yılmazçoban: Geçen yıl bizim için kurulma ve ürünlerimizin ilk versiyonlarını tamamlama süreciydi. Artık bu sürecin sonuna geldik ve yılın ikinci yarısından itibaren ürünlerimizi hedef pazarlara ulaştırmış olacağız.

Özer: Elbette ki kısa ve orta vade hedeflerimiz ve başarı tanımlarımız var. Ancak, “Tamam işte başarıyorum galiba” cümlesini kurduğumuz nokta FalconAI’ın global ölçekte bir yapay zeka şirketi haline gelmesiyle olacak. Henüz bu cümleyi kuracak seviyeye ulaşmadık, ancak önümüzdeki süreçte tüm çalışmalarımız bu doğrultuda olacak.

EN BÜYÜK TEŞVİK
YILMAZÇOBAN:
Bu yolda başta eşim Birsen olmak üzere ailem ve yakın arkadaşlarım hep yanımda oldu ve sürekli destekledi.

ÖZER: Bana da ailem ve arkadaşlarım çok yardımcı oldu. Yakın çevremde beni tanıyan herkes girişimcilik hayalimi gerçeğe dönüştürmem de destek oldu diyebilirim.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.