Dijital girişimci olan Eva Vucheva başarısıyla dünyada sayıca az olan kadın girişimcilere çok güzel bir örnek oluşturuyor. Eva, e-ticaret için içerik yerelleştirme platformu Contento.tech’in ortağı ve CEO’su. Ayrıca yapay alkolsüz içeceklere bir alternatif sunan The Family Bottling Company’nin de kurucusu.
Eva Vucheva,sosyalizm çökmeden 10 yıl önce gerçek bir girişimci ailenin içinde Bulgaristan’da doğdu. Ailesi, onu her zaman görüş sahibi olmaya ve gerektiğinde kurallara karşı çıkmaya yönlendiren olağanüstü insanlardan oluşuyordu. 1989 yılından sonra ailesi birkaç şirket kurdu, birkaç defa iflas ettiler, birkaç defa da son derece zengin oldular. Bu durumun Eva’ya çok büyük etkileri oldu. Aynı zamanda eğitime olan yaklaşımını da etkiledi. Şimdi dönüp geçmişe bakınca, hiçbir şeyin iki yıldan uzun süre dikkatini çekemediğini söyleyen Eva, “Yüksek öğrenim görmenin büyük bir zaman kaybı olduğu tezinin güçlü savunucularındanım. Tecrübelerime göre öğrenmenin en iyi yolu çalışmak” diyor. Okula Bulgaristan’da başlayan Eva, daha sonra iki yıllığına Uluslararası Yönetim Programı ile Almanya’ya gitti. Oradan mezun oldu. Şimdi bu süreci, “Mükemmel iki yıllık bir deneyimdi” sözleriyle tanımlıyor. “Üniversite olarak olmasa da farklı bakış açıları kazanmak, farklı bir kültürde yaşamak ve dünyayı daha iyi anlamak için öyleydi” diye konuşuyor. Eva, birkaç yıl çalıştıktan sonra bir görsel iletişim kursu için İtalya’ya gitti. İşin tuhaf yanı kursun eğitimi İtalyancaydı ve tek kelime İtalyanca konuşamıyordu. Ama yine de alıştı, öğrendi ve İtalya’da kalmaya devam etti. Almanya’dayken de Stuttgart’taki Bosch’un merkez ofisinde küçük bir odada 6 ay geçirdi. “Bu, şirket hayatının bana göre bir şey olmadığını anlamam için yetti de arttı” diyen Eva, böylece kendisini teknoloji şirketlerinin ayrılmaz bir parçası olarak bulduğunu söylüyor.
Bugüne dek bilişim teknolojileri dış kaynak şirketi Sciant, Bulgaristan’ın en büyük dijital medya şirketi Netinfo ve CEE’nin (Avrupa Ekonomi Topluluğu) bir numaralı moda noktası Fashion Days’in eş CEO’luğunu yapan Eva Vucheva ile girişimcilik hikayesini konuştum.
“ADIM ADIM BÜYÜYORUZ”
“Aslında şu anda birbirinden tamamen farklı iki proje üzerinde çalışıyorum. Family Bottling Company, ailemle başladığım yeni bir girişim. Ailem hep profesyonel şarap üreticiliği yaptı. Son zamanlarda benzersiz bir içecek üretmeye başladılar: Alkolsüz pembe şarap ve elma şarabı. İçeceklere talep artmaya başladı ve bu talebi karşılamak için paraya ihtiyaçları oldu. Ben de yatırım yapmaya karar verdim ve bu yeni şirketi kurduk. Diğer projem ise daha çok benim konfor alanımda… Fashion Days’ten ayrıldıktan sonra e-ticaret için bir B2B hizmet olan Contento.tech’i kurdum. E-ticaretteki ortaklarımız için ürün açıklamaları oluşturuyor, güçlendiriyor ve bunları globalleştiriyoruz. Bu iş Fashion Days’i ayrı bir birim haline getirerek başladı ve biraz da ‘oyalanma’ olarak gördüğümüz bir işti ama daha sonra istikrarlı bir şekilde süren bir hizmet ihtiyacına dönüştü ve şu anda da adım adım büyüyoruz.
FASHION DAYS’İN HİKAYESİ
Fashion Days, İsviçre kökenli bir girişim. Asıl fikir Gilt’in bir taklidini üretip bunu CEE’ye entegre etmekti. Sonrasında çok başarılı bir proje haline geldi ve 2012’de Naspers’a satıldı. Ben şirkete ikinci yılında şirketin Bulgaristan şubesinin pazarlamadan sorumlu müdürü olarak katıldım. Sorumlusu olduğum pazar hızla büyümeye başladı ve 6 ay içinde şubeyi ayrı bir kuruluş haline getirmeye karar verdik. Şirketi devraldım ve grubun en iyi ROI değerine sahip konuma getirdim. 2013’te bölge direktörü, 2014’te şirketin ürün ve pazarlardan sorumlu eş CEO’su oldum. 2015’in sonunda şirketi yeni bir satın almaya hazırladıktan sonra şirketten ayrıldım.
“BAŞARININ YÜZDE 80’İ ŞANS”
Birkaç yıl önce 7/24 çalışıyordum. Fashion Days’i büyütmeye fazlasıyla odaklıydım ve şirket de pazarda çok büyük bir dişli olmaya başlamıştı. Bunun benim kararlılığım ve çok çalışmamla gerçekleşmiş olduğuna kesinlikle emindim. Bir gün alanında çok tecrübeli olan mentorlarımdan biriyle öğlen yemeği yerken ona ne kadar harika bir iş çıkardığımdan bahsettim. O ise bana ‘Yaşadığın şey harika, ama bilmelisin ki bu başarının yalnızca yüzde 20’si senin ürünün, geri kalan yüzde 80’i ise şans meselesi’ dedi. O anda ‘Evet, haklısın, eminim hiçbir şey benim ürünüm değildir, ben zaten boşuna bu kadar çalışıyorum’ diye düşündüm. Ama şimdi geriye dönüp baktığımda onun haklı olduğunu görüyorum. Her zaman olduğum yerde hareketsiz kaldığımda ve hiçbir şey hareket etmediğinde, bu düşünce gerçekten ayakta kalmama yardım ediyor. Ben sadece elimden geleni, yani yüzde 100’ün yüzde 20’lik kısmını yapmalıyım. Zaten benim şu an yaptığım da bu.”
“SAKİN OLUN VE KONTROLÜ KAYBETMEYİN”
Ben yalnızca iş dünyasıyla ilgili kuruluşlarda yer alıyorum. Endeavor gibi bir sivil toplum örgütünde ve bazı yerel hızlandırma merkezleri ve fonlarda mentorluk yapıyorum. Ayrıca şu anda eğitim alanında bağışlar yapıyorum, çünkü bana kalırsa bu oyun değişmek zorunda ve ben de bunun içinde gittikçe daha fazla yer almaya çalışıyorum. Girişimcilere tavsiyem, sakin olun ve kontrolü kaybetmeyin. İşin sadece yüzde 20’si elinizde. Mutlu olun.
“FİKİRLERE DEĞİL İNSANLARA YATIRIM YAPARSINIZ”
GÜZEL KRİTER Çok az yatırım yapıyorum. Bir arkadaşımın dediği gibi, “Fikirlere değil, insanlara yatırım yaparsınız.” Klişe olabilir ama aynı zamanda bu en güzel kriterdir.
“SEZGİLERİMİ DİNLERİM” Ayrıca kendi sezgilerimi de dinlerim. Eğer bir şey beni bir anda haddinden fazla heyecanlandırırsa kendi kendime bu işi yapmaya istekli olduğumu düşünürüm. Bu benim için açık bir işarettir. Dediğim gibi tabii ki iş ve insanlar konusunda yanlış hükümlere kapıldığım olmuştur.
YAPILABİLECEK EN BÜYÜK HATA
BÜTÜNSEL BAKIŞ AÇISI Başarı ve başarısızlığın tam olarak tanımı nedir? Bana kalırsa hayatta ve iş dünyasında daha bütünsel bir bakış açısına sahip olmamız gerekiyor. Tabii ki daha zor ve daha iyi günler oluyor. Kimi zaman aptalca bir hareket yapar, aptalca bir fikre kapılır ve tüm paranızı bu aptal fikre yatırırsınız.
“ÖĞRENİLECEK ÇOK ŞEY VAR” Ama bunu yaptığımızda bile öğrenilecek çok fazla şey var. Bir insanın yapabileceği en büyük hata öğrenmeyi bırakmaktır. Geri kalan her şey yolculuğumuzun bir parçasıdır.
0 yorum