Birçok eksik var


“Amacım sektörü eleştirerek suçlu aramak değil. Sadece iki konuyu çözüm önerileriyle birlikte paylaşmak istiyorum. Sektörde girişimci, yatırımcı ve nitelikli fon eksiği var. İkincisi ise fon sayısındaki azlık ve yatırımların daha çok ‘melek’ seviyede kalması.”

Ali Rıza BABAOĞLAN [email protected]

Solarak yürüttüğüm LinkedIn Türkiye Bölge Direktörlüğü göreviyle birlikte 6 yılı aşkın süredir bilfiil bilişim ekosisteminin içerisindeyim. Kendi yatırım deneyimlerimin yanında sektörü de yakından izlemeye ve olabildiğince farklı etkinliklerde girişimcilerle bir arada olmaya çalışıyorum. Bu noktada geriye dönüp son 3 yılın analizini yaptığımda sektörün ileri gittiğini söylemek mümkün. Fakat birçok eksiği de görülüyor. Amacım sektörü eleştirmek veya eksikleri ortaya çıkararak suçlu aramak değil. Sadece değişmesi gerektiğine inandığım iki konuyu çözüm önerileriyle birlikte paylaşmak istiyorum.

EKSİKLİKLER
Öncelikle sektörde girişimci, yatırımcı ve nitelikli fon eksiği olduğuna inananlardanım. Burada fonların nakit limitleri ve yaklaşımları ilk kısıt. İkincisi ise mevcut fon sayısındaki azlık ve yatırımların daha çok “melek” seviyede kalması ve follow-up yatırımların yetersizliği. Çözüm önerisi anlamında en çok etki sunacağına inandığım konu ise CVC (Corporate Venture Capital) yani çalışma alanlarına paralel alanlarda yatırımlar yapan kurumsal şirket fonlama kültürünün oluşması.

CVC YAPISI
Bununla birlikte bilinen ve gündelik hayatımızda yer etmiş bir sağlık grubunun, sağlık teknolojileri alanında bir girişime yatırım yaparak ona hem finans hem deneyim hem de kullanım alanı sağlayabileceğini görebiliriz. Aynı şekilde yatırım yapan kurum için de rakiplerinden farklılaşma ve değişen pazar ihtiyaçlarını yakalama gibi fırsatlar var. Ayrıca enerji veya perakende alanında şirketlerin kendi alanlarına uygun girişimleri destekleyeceği günlerin yakın olduğunu umuyorum. Bence CVC yapısı doğru kurgulanırsa özellikle bilişim sektörü adına ciddi bir sıçrama oluşturabilir.

DENEYİMİ DESTEKLEMEK
Sektöre baktığımda dikkatimi çeken ikinci nokta ise “deneyimli girişimci” eksikliği. Deneyimli, bu sektöre emek harcamış ve harcamaya devam etmeye niyetli girişimcilere ihtiyacımız var. Bu girişimcilerin ise daha çok desteklenmeye… Kültürümüz gereği her ne kadar bir kere “olumsuzluk”, başarısızlık demek istemiyorum, yaşamış kişilere birçok anlamda daha mesafeli dursak da deneyimin gücüne inanmamız ve desteklememiz gerekiyor. Tabii ki yanlışta ısrar edip fail fast’in önemini unutmadığı sürece…

Bence bu iki konu sektörü bir ileri aşamaya taşımanın önündeki engellerin en üst sırasında yer alıyor. Çözümü için de inanç ve nakit gerekiyor. Zamanı geçmeden bu ikisini de sektörde daha fazla görmemiz dileğiyle…

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.