Sinemanın sosyal platformu

Sinemia’nın 2017 hedefi, mobil uygulamasını 20 ülkede yayına almak ve küresel pazarlardaki başarılarını artırmak. Sinemaya ait bir sosyal medya platformu yarattıklarını söyleyen kurucu Rıfat Oğuz, “Sinemia şimdiden kendi fenomenlerini yaratmaya başladı” diyor.

Sinemia’nın hikayesi, sinemaseverlere uygun fiyatla sınırsız sinemaya gitme imkanı sunmak, sektörü hareketlendirmek ve sinemaya dair her içeriğe ulaşılabilecek sosyal bir mecra yaratmak amacı doğrultusunda başladı. 2013’te bir fikir olarak ortaya çıkan girişim, Ocak 2015’te faaliyetlerine başladı. Bugün 35 kişilik ekiple yoluna devam eden Sinemia, ilk yatırımını ise 2015 Aralık’ta Borsa İstanbul Özel Pazar üzerinden Aslanoba Capital’den aldı. İkinci yatırımını 8 ay sonra yine Aslanoba Capital ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Ali Çebi ve Burak Örücü’den alan girişimin rotası yurt dışı… Şirketin büyümesindeki ilk önemli kritik eşiğin, iş modelinin İngiltere’de de çalıştığını ve pazarda talep oluşturduğunu gördükleri an olduğunu söyleyen Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, “Global olmak artık her teknoloji girişimi için nihai hedef ve biz de bu doğrultuda global anlamda bir değer yaratabileceğimizi kanıtladık” diyor. Oğuz ile şirketin hedeflerini ve mobilde başarının sırlarını konuştuk:

“SOSYAL BİR ÇATI HALİNE GELDİK”
“Sinemia, bugün 81 ilde geçerli ve 72 ilde aktif üyesi bulunan bir platform haline geldi. Son 3 dönemdir her çeyrekte gelirimizi 4 kat büyütüyoruz. Türkiye ve İngiltere’de toplam kullanıcılarının sayısı 100 binlerle ölçülüyor. Ayda 5 milyondan fazla ziyaretçi çekiyoruz. Sinemia bir sinema kulübü, sinemaya erişimi kolaylaştıran, iyileştiren bir platform. Bu yüzden premium üyeliğimizden, yani sınırsız sinema bileti modelinden sonra 30 kişilik editör ekibimizin elinden çıkan içerik üretimimizle sinema sektörüne değer katmaya başladık. Sinemia App’le tüm sinemaseverler için ortak sosyal bir çatı haline geldik. Sinemaya ait bir sosyal medya platformu yaratarak oyunun kurallarını tamamen değiştiren bir ilke imza atmış olduk. Sinemaseverlerin tüm ihtiyaçlarını tek bir uygulamada karşılayan Sinemia App, şimdiden kendi fenomenlerini yaratmaya başladı bile.

“MOBİL UYGULAMAYI 20 ÜLKEDE YAYINA ALACAĞIZ”
2’NCİ TUR YATIRIM Temmuz 2016’da Aslanoba Capital ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Ali Çebi ve Burak Örücü’den ikinci tur yatırımımızı aldık. 8 ay sonra gerçekleşen bu yatırım, ilk yatırımın 5 katı bir değerleme üzerinden gerçekleşti. Sonrasında attığımız en önemli iki adım, yeni global uygulamamızı hayata geçirmemiz ve ABD açılımını hızlandırmak oldu.

KÜRESEL ADIMLAR Önümüzde premium ve mobil uygulamanın yurt dışına açılma süreci var. Mobil uygulamayı 20 ülkede yayına alacağız. Şu an Türkiye’de ve İngiltere’de faaliyet gösteren premium ise ABD pazarına açılacak. Yani 2017 hedefimiz sinema platformunu büyütmek ve küresel pazarlardaki başarıları artırmak.

“SİNEMAYI TÜKETME BİÇİMİ DEĞİŞİYOR”
İzleyicinin hem maliyetin düşmesine bağlı olarak hem psikolojik olarak daha sık sinemaya gitmesini sağlamak için Türkiye’deki tüm sinemalarda geçerli bir üyelik modeli kurguladık. Türkiye ve Avrupa’da ilk olan bir sistem geliştirerek lokasyon bazlı teknolojilerle banka kartı altyapısını entegre ettik. Mobil uygulamamız bugün premium üyelik modelinin yanında Spotify veya iTunes’un müzik alanında yaptığı gibi sinemayı tüketme biçimimizi de değiştiriyor. Tüm sinemaseverlere açık ve ücretsiz bu uygulamayla kişiye özel film ve liste önerileri, marka ayrıcalıkları ve sinema içi satışa kadar birçok yeni özelliği pazara sunduk. Kullanıcılarımız burada sinema dünyasından güncel haberleri alıyor, kendi film listelerini yaratıyor, beğeni ve paylaşımlarıyla bu platformu bir sosyal medya mecrası olarak kullanıyor.

“OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM BULUYORUZ”
İstanbul’da her gün ortalama 125 bin kişi otopark sorunuyla karşılaşıyor ve bu kişilerin ömürlerinin ortalama olarak 100 günü otopark aramakla geçiyor. Parkkolay da İstanbul’daki bu soruna çözüm bulmak amacıyla yola çıktı. İstanbul’daki özel otoparkların yer, fiyat, doluluk oranı gibi bilgilerini göstererek otopark rezervasyonu yapma imkanı sunuyor. Girişimin kurucu ortaklarından Murat Kütük, kuruluş hikayesini ve hedeflerini şöyle anlatıyor: “4 kurucu olarak Parkkolay üzerinde çalışmaya Şubat 2016’da başladık. Mayıs ayında Yapı Kredi Fikri Mobil Yarışması’na katılarak 2’ncilik ödülü aldık. Sonrasında ise Nexus Ventures-İstanbul Startup Angels iş birliğiyle gerçekleştirilen IoT Telco Labs hızlandırma programına kabul edilerek tohum yatırımı aldık. Şu anda mobil uygulamamıza App Store ve Google Play’den ulaşılabiliyor. Öncelikli hedefimiz, İstanbul’daki otopark bulma sorununu çözerek araç sahiplerine daha kolay bir otopark deneyimi yaşatmak. Sonraki hedefimiz, diğer şehirlere ulaşmak, daha sonra da dünyada benzer problemlerin bulunduğu ülkelere açılmak. Sadece otopark bulma sorununu değil, ödeme sistemlerinden otopark yönetim sistemlerine kadar günümüzde otoparklarla ilgili yaşanan tüm sorunlara çözüm olmayı planlıyoruz. Bu alanı daha profesyonel ve otonom hale getirmek istiyoruz.”

KAHVE FALININ MOBİL ADRESİ
Kaave Falı, Türkiye, Almanya, İsviçre, BAE, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelerin uygulama marketlerinde, eğlence kategorisinde ilk 10 içerisinde listelenen bir mobil girişim. Yıllık aktif kullanıcı sayısı 3 milyona ve günlük bakılan fal sayısı 650 bine ulaştı. 2012 yılında Selin Sağol Sade ve Burç Sade tarafından kurulan girişimin gelişim hikayesi ve hedefleri ise şöyle:

“ORTA DOĞU’DA GÜÇLÜYÜZ”
“Öncelikle Türkiye’de hızlı bir ilerleme kaydettik. Uygulamanın ilk versiyonlarındaki yorumcu karakterimiz Falcı Bacı’ya ek olarak farklı yorum tarzlarına sahip karakterlerle uygulamayı zenginleştirdik. Daha sonra farklı topluluklara da ulaşabilmek için 2014’te İngilizce, 2015’te Yunanca ve Arapça hizmet vermeye başladık. Şu anda 2’nci en büyük pazarımız Orta Doğu.

“KULLANICIYI DİNLEYİN”
Mobilde başarılı olmak, kullanıcıların eksikliğini hissettiği bir konuyu doğru tespit etmek ve kullanıcı kitlesiyle iletişimde kalmayı gerektiriyor. Kullanıcı memnuniyetini ön planda tutup her açıdan tekrar tekrar ele almak gerekli. Herkesi memnun edecek bir ürün ortaya çıkarmak mümkün olmasa da sürdürülebilir olmak için kullanıcı kitlenizin çoğunluğunu dinliyor olmanız gerekiyor.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.