Türkiye’nin Geleceği İçin Herkes, Elini Taşın Altına Koymalı


53 yıl önce Türkiye’nin bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilmesi sorumluluğunu üstenen Netaş, 1,5 yıl önce farklı disiplinlerden 50’ye yakın fikir önderiyle bir dizi toplantılar zinciri başlattı.

Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon politikalarına katkı sağlamak amacıyla çıkılan yolda, “Fikir Meltemi” adı altında 1,5 yılda 300 saatlik toplantılar maratonu gerçekleştirildi. Tartışılan konular ve çözüm önerileri bir kitapçık haline getirildi.

Dünya baş döndürücü bir hızla değişiyor. Bu değişimin odağında ise bilgi ve iletişim teknolojileri yer alıyor. 100 yıl önce ülkelerin gelişmişlik seviyesi “demir ağlar”ın uzunluğuyla ölçülürken şimdi “bilgi ve iletişim ağları”nın hızıyla ölçülüyor.

53 yıl önce Türkiye’nin bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilmesi sorumluluğunu üstenen Netaş, Türkiye’nin bu stratejik yarışında rekabet üstünlüğünü artırmak için çalışmaya devam ediyor. Bankacılıktan ulaşıma, eğitimden sağlığa, eğlenceden spora, kamudan stratejik iletişim çözümlerine kadar pek çok dijital projeyi hayata geçiren şirket, sadece ülkemiz için değil yakın coğrafyanın da dijital dönüşüm mimarlığını üstlenmiş durumda.

Hal böyle olunca Türkiye’yi dijital çağın gereklerine hazırlama konusunda da kendini sorumlu gören şirket, bu vizyonla 1,5 yıl önce farklı disiplinlerden 50’ye yakın fikir önderiyle bir dizi toplantılar zinciri başlattı.

Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon politikalarına katkı sağlamak amacıyla çıkılan yolda “Fikir Meltemi” adı altında 1,5 yılda 300 saatlik toplantılar maratonu gerçekleştirildi. Tartışılan konular, ortaya atılan sorular ve çözüm önerileri bir kitapçık haline getirildi, meslek örgütlerinden sivil toplum kuruluşlarına geniş bir paydaş grubuyla paylaşılacak.

“AKILLI ÇÖZÜMLER UYGULADIK”

Bu girişimin çıkış noktasını Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, şöyle anlatıyor: “Netaş’ın kuruluşu, Türkiye’de telekomünikasyon sanayinin de ilk temel taşıdır. Şirketin 50 yılı aşkın tarihine baktığımızda kendi alanında kesintisiz liderlik görürsünüz: Teknoloji, istihdam, kalite, ihracat ve daha pek çok alanda…

Son on yılda ise birçok büyük dijital dönüşüm projesine imza attık. Kuruluşumuzdan bu yana ülkemize hep en yeni bilgi ve iletişim teknolojilerini sunan şirket olduk. Finans, telekom, sağlık, enerji, spor, eğitim, kamu, savunma gibi alanlarda akıllı çözümler uyguladık. içinde bulunduğumuz bölgedeki ülkelerde iddialı projeleri başarıyla hayata geçirdik.

Buradan kazandığımız bilgi ve birikimi yurt dışına taşıyarak gerçekleştirdiğimiz teknoloji ihracatından büyük gurur duyuyoruz. Bu nedenle Türkiye’yi dijital çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyon politikalarına katkı sağlamak için elimizi taşın altına koymanın, ülkemize karşı sorumluluğumuzun bir gereği olarak gördük.”

Toplantıya fikirleriyle katkı sağlayan 33 kanaat önderinin katılımıyla gerçekleştirilen online paneli 5 bin kişinin canlı takip ettiğini kaydeden Altay, “Fiziki olarak toplantımızı yapabilseydik salonlara sığmayacak bir kitleyi bir arada toplamış olacaktık. Bu da aslında konunun ne kadar sahiplenildiğini gösteriyor” diyor.

CARİ FAZLA VERMENİN YOLU TEKNOLOJİ İHRACATI

Netaş’ın, kurulduğu tarihten bu yana Ar-Ge ile kalkınmanın önemine inandığını kaydeden Altay, Türkiye’yi gelişmiş ülkelerin liginde tutacak olan şeyin, bilgi ve teknoloji alanında gerçekleştireceğimiz atılımlar olduğunu vurguluyor.

Türkiye’nin cari fazla vermesinin yolunun teknoloji ihracından geçtiğine dikkat çeken Altay, şöyle devam ediyor: “Netaş olarak kalbimizdeki Ar-Ge tutkusuyla kurulduğumuz günden bu yana cesur adımlar attık. 47 yıl önce Türkiye’nin ilk özel yerli telekom Ar-Ge’sini kurduk. ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdik.

Dönemin en büyük “VOIP ve Çoğul Ortam Servisleri” Küresel Mükemmeliyet Merkezi’ni ülkemize kazandırdık, binlerce mühendis yetiştirdik ve Türkiye’de Ar-Ge kültürünün garantör şirketlerinden biri haline geldik. Sunduğumuz profesyonel hizmetler ve sahip olduğumuz saha gücümüz, çoklu iş ortaklığı yapımız ve üretim kabiliyetimizle bölgenin lider teknoloji markası olma yolunda ilerliyoruz.

Finans, enerji, spor, eğlence, savunma sanayisi, ulaşım, sağlık, eğitim, kamu ve özel sektör kuruluşları gibi ekonomimizin stratejik alanlarında hayata geçirilen referans projelerde rol alarak ülkemizin dijital ligde üst sıralarda yer alması için çalışmaya devam ediyoruz.

97 yıllık Cumhuriyet tarihimizin yarısına tanıklık eden bir şirket olarak yaktığımız kıvılcımın, ülkemizi yeni dijital çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyon politikalarına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”

“HEDEF BÖLGEDE 1 NUMARALI TEKNOLOJİ ŞİRKETİ OLMAK”

Netaş’ın, Türkiye’nin en yetenekli beyinlerinden oluşan ve 800’ü aşkını Ar-Ge’de olmak üzere yaklaşık 2 binden fazla çalışanıyla “Türkiye’nin Mühendis Okulu” olma iddiasını sürdürdüğünü kaydeden Altay, “Bir dünya şirketi olmaya ve teknoloji alanında yeni ufuklar açmaya kararlıyız.

Bildiğiniz gibi Türkiye’nin hedefleri arasında, “Bölgenin yüksek teknoloji merkezi olmak” var. Netaş olarak hep birlikte bu hedefe doğru yürümeye, değer katmaya devam edeceğiz. Ar-Ge’mizdeki yüzlerce mühendisimizle, nesnelerin interneti (IoT), VoIP, büyük veri analitiği, bulut bilişim, multimedya, geniş bant iletişim, siber güvenlik ve savunma iletişimi gibi yeni nesil teknolojiler üzerine odaklanıyoruz.

Ülkemizin uçtan uca akıllı iletişim ve teknoloji altyapısını kuruyoruz. Güçlü iş ortaklarımız ve devam eden projelerimizle, ülkemizi geleceğin bilişim ve dijital dönüşüm dünyasına en iyi şekilde hazırlamaya devam edeceğiz. Uluslararası Ar-Ge’mizle de Avusturalyadan ABD’ye kadar uzanan bir coğrafyada bütünleşik iletişim çözümleri geliştiriyoruz. Hedefimiz, küresel standartlarda çalışan, bölgenin 1 numaralı teknoloji şirketi olmak” şeklinde konuşuyor.

NETAŞ’IN TÜRKİYE’YE KAZANDIRDIKLARI

  • Türkiye’nin ilk özel telekom Ar-Ge’sini 47 yıl önce kurdu.
  • Kırsal erişim içinde Türkiye’yi Avrupa Birliği ülkeleri içinde birinci sıraya çıkardı.
  • Dijitalleşmede Türkiye’yi Avrupa Birliği ülkeleri arasında ikinciliğe taşıdı.
  • 1992 yılında Türkiye’nin ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdi.
  • Yazılımın Ar-Ge kapsamına alınması ve bu çerçevede kanun çıkarılması çalışmalarında öncü rol üstlendi.
  • 1.000 kişilik mühendis ordusuyla Türkiye’ye dönemin en büyük “VOIP ve Çoğul Ortam Servisleri” Küresel Mükemmeliyet Merkezini kazandırdı.
  • ULAK ile Türkiye’nin kendi teknolojisiyle 4G’ye bağlanabilen ilk 4 ülkeden biri olmasına destek oldu.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.