Stars Of Region zirvenin kazananları


Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında, bu yıl 3’üncü kez gerçekleştirilen Stars Of Region yarışmasına dünyanın pek çok ülkesinden 700 girişim başvurdu. Türkiye’nin girişimciler için bir cazibe merkezi haline gelmesini amaçlayan yarışmada, ekosistemin en değerli yatırımcıları jüri üyesi olarak yer aldı. Katılımcılar arasında derin teknoloji tabanlı ve uluslararası olma ihtimali olan girişimlerin sayısının artması, jürinin dikkatini çekti. Yılın kazananları Blok-Z, PulpoAR ve Nanomed oldu.

Nil Dumansızoğlu
[email protected]

Start up ekosistemi, tüm dünyada iş yapış şekillerini değiştiriyor. Bölgenin en büyük iş ve ekonomi buluşması olan Uludağ Ekonomi Zirvesi de bu gerçekten hareketle 3 yıldır Stars Of Region yarışmasına ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl, Google Türkiye ana sponsorluğunda ve Galata Business Angels iş birliğiyle düzenlenen yarışmaya, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, ABD, Afrika, Orta Doğu ve bölgeden 700’e yakın girişimci başvurdu.

Her başvuru değerlendirildikten sonra finale kalan 10 girişim, Varol Civil, Mehmet Buldurgan, Hande Çilingir, Hande Enes, İhsan Elgin, Münteha Adalı, Kaan Boyner, Uğur Şeker, Arif Akdağ ve Sina Afra’nın da aralarında bulunduğu GBA yatırımcıları ve iş dünyasının başarılı liderlerinden oluşan jürinin karşısında online ortamda canlı sunum gerçekleştirdi.

Jürinin, girişimin pazardaki gücü, büyüme potansiyeli ve bugüne kadar başardıklarını göz önüne aldığını belirten Galata Business Angels Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan, yarışmayla ilgili şunları söylüyor:“Stars of Region, Uludağ Ekonomi Zirvesi çatısı altında gerçekleştirildiği için belki de eski ekonomiyle yeni ekonomiyi bir araya getiren tek yarışma özelliğini taşıyor.

Girişimciler, yeni yatırımcılar ve iş partnerleriyle tanışma fırsatı yakalıyor. Bu yıl üçüncü kez düzenlediğimiz yarışmayla Türkiye’yi girişimciler için de bir cazibe merkezi haline getireceğimize inanıyorum.”

BÖLGENİN KAZANANLARI

Stars Of Region’ın bu yıl kazanan ilk 3 girişimi, sırasıyla Blok-Z, PulpoAR ve Nanomed oldu. Artficial ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandı. Bu yılın kazanan girişimlerinin aynı zamanda pandeminin kazananları olduğunu belirten Uzunhasan, “Blok-Z, sürdürülebilirlik tarafında çok başarılı bir modelle karşımıza çıkarken PulpoAR kozmetik sektörünün pandemiyle birlikte yaşamış olduğu sorunları çözme adına önemli örneklerle ikincilik ödülünü aldı.

Nanomed ise belki de COVID-19 için geliştirilen ilaçla adını daha fazla duyacağımız bir girişim olacak. Her kriz fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Stars of Region 2021 de bunun net bir göstergesi oldu” diyor.

Stars Of Region 2021’in birincisi Blok-Z, enerji sektöründe yazılım hizmetleri sunuyor. 2018 yılında kurulan şirket, enerji sektöründeki dijital dönüşüm sürecinin blok zincirle gerçekleştirilmesine destek oluyor.

Yarışmasının ikincisi PulpoAR, sanal deneme çözümleri üretiyor. Gerçekçi ve kolay entegre edilebilen sanal deneme altyapısıyla son kullanıcıya ürünü satın almadan önce deneyimleme ve deneme fırsatı veriyor. 3’üncülük ödülünü olan Nanomed, geliştirdiği biyosensörlerle tanı sürecini kısaltıp maliyetleri düşürüyor. Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen İtalya merkezli girişim Artficial heykel sanatının 3D baskıyla klonlanmasını sağlayan bir platform.

SEÇİLME KRİTERLERİ

Bu yıl pandemi şartları nedeniyle yarışmanın değerlendirme süreci online olarak gerçekleşmiş olsa da girişimcilerin hepsi süreçten ve jüri üyeleriyle tanışmaktan memnun. “Sanırım pandemi nedeniyle Zoom’dan yapılan ilk yarışmaydı, mesafesiz olsaydı mutlaka farklı olurdu ama dijitalde olması yarışmanın ruhunu negatif etkilemedi” diyen jüri üyelerinden Arya Yatırım Platformu Kurucusu Münteha Adalı, değerlendirme kriterlerini şöyle özetliyor:

“Girişimciler, değerli heyecanları, sunumlarıyla bizi etkinlik boyunca canlı tuttu. Girişimcinin işine olan inancı, tutkusu, takımının işle uyumlu yetkinliği ve sürdürülebilir olması dışında büyüme potansiyeline dikkat ettim.

Seçilen girişimlerin güçlü yanları ise çevreci olmaları ve kısa sürede büyümeleri oldu.” Yarışmanın bir hibrit model olarak başarıyla tamamlandığını belirten Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu Mehmet Buldurgan, “Değerlendirmede iki husus öne çıktı. Birincisi, girişimcinin kendisi, kim olduğu, daha önce neler yaptığı ve girişimcinin işine olan inancı. İkincisiyse girişimin ne kadar yenilikçi ve yaratıcı olduğuydu. İlk 3’teki tüm girişimler bu özellikleri taşıyor” diyor.

ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER

Jüride yer alan yatırımcılar, bu yıl kazanan girişimlerin ortak noktalarının teknoloji tabanlı ve global ölçekte kendilerini kanıtlayabilecek olmaları olduğunu söylüyor. Örneğin Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin, “Bu yıl çok daha derin teknoloji tabanlı ve uluslararası olma ihtimali olan girişimlerin olması motive ediciydi. Stars of Region’ın böyle girişimlerin ilgisini çeken bir yarışma olmaya başlaması gelecek yıllar için ümit verdi” diye konuşuyor.

Yarışmanın, teknolojilerin güncelliği ve sektör seçiciliği konusunda iyi ilerlediğini ifade eden Insider Kurucu Ortağı Hande Çilingir ise şöyle konuşuyor: “COVID-19 pandemisiyle birlikte sağlık alanında yoğunlaşan teknolojilerin ve girişimlerin önemini hepimiz daha iyi anladık. Trend bu yöndeyken bu yılki yarışmada buna ağırlık verilmiş olması güzel bir pratikti.”

DB İstanbul İletişim Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şeker, her geçen yıl yarışmanın kalitesinin yükseldiğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Değerlendirme sürecinde, girişimcinin ya da girişimci ekibin kim olduğu ve konuya ne kadar hakim olduğu öncelikli kriterlerdi.

Kazanan girişimler, kendinden emin ve pazarda yol almaya başlamış girişimlerdi. Bu pandemi sürecini pozitif anlamda değerlendirmiş işler daha çok ön plana çıktı. Ayrıca girişimler, farklı ülkelerde hizmete başlamış ya da başlama olasılığı da yüksek olan işlerdi.”

YARIŞMADAN KİMLER GEÇTİ?

Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen Stars of Region yarışmasının ilki 2018 yılında düzenlendi. Onlarca girişimin sahneye çıktığı yarışmada kazanan girişimler bugün dünya çapında tanınır hale geldi.

İlk yılında 10 ülkeden 100 başvuru alan yarışmanın kazanan girişimleri Fazla Gıda, Leafinbox ve Piri oldu. 2019 yılında ise yarışmaya sağlık ve SaaS girişimleri damga vurdu. Birincilik ödülünü Tion Healthcare, ikincilik ödülünü Azerbaycan girişimi Hotel Race, üçüncülük ödülünü ise İsrailli girişim Sonaris aldı.

2018 yılının kazanan girişimi Fazla Gıda, Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kuruldu. İş ortaklarının atık kaynaklı karbon salimim azaltmak üzere çalışmalar yürüten girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenmek üzere dünya çapında seçilmiş 9 girişimden biri oldu. Bugüne kadar 14 bin ton gıda atığını önledi. Olcay Silahlı, hedeflerinin, gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltmak olduğunu belirtiyor.

Konum bazlı sesli yürüyüş uygulaması Piri ise bugün toplamda 20 ülke ve 30 şehirde 150’den fazla sesli dijital turla hizmet veriyor. 500 binden fazla gezgine ulaşıyor.

E-imza destekli elektronik belge yönetimi platformu Leafinbox, isim değişikliğine gitti ve yoluna etikimza olarak devam ediyor. Platformu aktif olarak kullanan 456 şirket bulunuyor ve girişim, günlük ortalama bin adet dokümanın imzalanmasına aracılık ediyor.


ERHAN YILDIRIM BLOK-Z KURUCU ORTAĞI ve COO’SU “AVRUPA PAZARINA AÇILACAĞIZ”

“FIRSAT YARATTIK”
Starts of Region yarışmasını birkaç yıldır takip ediyorduk. Katılımcı, mentor ve konuşmacı profili, bizim hedef müşteri ve network listemizde olan isimlerin birçoğunu kapsıyordu. Amacımız, çözümlerimizi onlara anlatarak potansiyel satış ve yatırım fırsatı yaratmaktı. 2020 yılında pandemi nedeniyle fiziki etkinliğin iptal edilmesi ve online olarak yapılması bu amacımıza engel olmadı.

“YATIRIM TURUNA ÇIKTIK”
İş modelimiz ve çözümlerimiz B2B olduğu için online toplantılarla pandemi öncesinde ilerleyemediğimiz kadar ilerleme kaydettik. Bunu sürdürmek ve Türkiye içinde bu yıl sonuna kadar mevcut müşteri sayımızı dört katına çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl ise Avrupa pazarına Fransa, Almanya ve İngiltere’den girmeyi planlıyoruz. Tüm bunları gerçekleştirebilmek adına Ekim 2020 itibarıyla yatırım turuna çıkmış bulunuyoruz.

SIRMA SÜREN GOOGLE TÜRKİYE İLETİŞİM BAŞKANI “GİRİŞİMCİLİK DNA’MIZDA VAR”

“HEDEFİMİZLE ÖRTÜŞÜYOR”
Girişimcilik, Google’m kurulduğu günden bu yana DNA’sında yer alıyor. Google Türkiye olarak girişimcilik ruhunun ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde büyük bir rolü olduğuna inanıyor, girişimcilik ekosisteminin sağlıklı gelişimi için çaba harcıyor, bu yönde yapılan çalışmaları destekliyoruz. Stars of Region yarışması, bu alandaki önemli organizasyonlardan biri. Etkinliğin Türkiye’nin bölgesel bir girişimcilik üssü olmasını sağlama hedefi de bizim bu alandaki yaklaşımımızla örtüşüyor.

“EKOSİSTEMİN PARÇASIYIZ”
Ülkemiz girişimcilik ekosisteminin bir parçası olarak saydığımız tüm bu nedenlerle bu önemli etkinliğe sponsor olarak girişimcilere destek vermeyi amaçladık. Bir soruna çözüm bulmak için odaklanma, yenilikçi fikirler, doğru zamanlama, titiz planlama, ölçeklenebilirlik, yetkin ve motive ekipler, girişimciliğin her aşamasında son derece önemli. Stars of Region yarışmasında kazanan projelerin bu nitelikleri taşıdıklarını görüyor, başvuran ve ödül alan tüm girişimci ekipleri kutluyoruz.

ONUR CANDAN PULPOAR KURUCUSU “HEDEFİMİZ UNICORN OLMAK”

NASIL BAŞLADI?
Krizden en az etkilenen sektörlerden biri de kuşkusuz kozmetik ve güzellik sektörü oldu. Biz de hızla bu kategoride dönüşüme öncülük etmek istedik. Önce kozmetik ve ardından güzellik dünyasındaki diğer kategorilere de yapay zeka çözümlerimizle giriş yaptık. Kozmetikte yakaladığımız başarıyı pandeminin de etkisiyle tüm dünyaya taşıdık. Ardından dünyanın ilk web tabanlı sanal oje denemesini ve sanal gözlük uygulamasını oluşturduk. Şimdi cilt analizi ve saç renk değişim çözümlerimizle büyümeye devam ediyoruz.

BÜYÜME PLANI
Dünyada bu alanda faaliyet gösteren iki şirketten biriyiz ve güçlü adımlarla ilerliyoruz. Amacımız, dünyadaki dönüşüme hızlıca cevap verirken “fayda sağlamak.” Teknolojinin fayda sağladığında anlamlı olduğunu düşünüyoruz.

Biz de çözümlerimizle hem tüketiciye hem bu alandaki kurumsal müşterilerimize büyük bir fayda sunuyoruz. Sanallaşan dünyada artan online alışverişe en gerçekçi ve en doğru şekilde sağlıklı bir müşteri deneyimi sunarak hızlıca çözüm buluyoruz. Amacımız bu hızla büyümek ve güzellik sektöründe global bir unicorn olmak.

EMİNE SARAÇ NANOMED KURUCU ORTAĞI “GLOBAL BİR ŞİRKET OLMAK İSTİYORUZ”

KATILIM SÜRECİ
Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılım sağlamak için 2020 yılında başvurduk. Ancak pandemi nedeniyle zirve ertelendi. Ortağım bu süreç içerisinde Stars of Region Yarışması’nın olduğundan ve katılım sağlamamızın yeni iş birliği ve network için önem arz edeceğinden bahsetti. Bu sayede yarışmaya başvuru yaptık.

GELECEK HEDEFLERİ
Yarışmadan 3’üncü olarak ayrıldık. Bundan sonraki süreçte amacımız, global bir biyoteknoloji şirketi olabilmek ve ürünlerimizi global markete sunabilmek. Bu minvalde ulusal ve uluslararası organizasyonlara katılmayı değerli ve önemli buluyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.