Yeni nesil kaplanlar

İstanbul, tartışmasız girişimcilik ekosisteminin ana merkezi durumunda. Ancak Anadolu’daki girişimcilik ruhunu da es geçmemek gerekiyor. Anadolu Kaplanları efsanesi, bu sefer de “yeni nesil kaplanlarda” vücut buluyor. Başta İzmir olmak üzere Antalya, Kayseri, Eskişehir, Muğla gibi farklı şehirlerde pek çok start up yeşeriyor. Bu start up’lar geliştirdikleri projelerle şehirlerine değer katıyor.

1980 sonrası Anadolu’dan çıkan girişimciler Anadolu Kaplanları, Ege’den çıkanlar ise Ege Efeleri olarak adlandırıldı. Bu girişimciler hızlı karar alma yetenekleri, esnek yapıları ve büyüme iştahlarıyla Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşları arasında yerini aldı. Anadolu’nun girişimci ruhu yeni nesilde de kendisini gösteriyor. Antalya’dan İzmir’e Kayseri’den Muğla’ya kadar Türkiye’nin farklı şehirlerinde farklı girişimcilik hikayeleri dikkat çekiyor. Kimisi sağlık kimisi teknoloji kimisi de tarımla ilgili projelere imza atıyor. Klasik iş yapış şekillerinin dışına çıkmayı başaran yeni nesil girişimciler, teknolojiden internete farklı alanlarda geliştirdikleri projelerle bulundukları şehre değer katarken birçoğu yurt dışına açılmanın planlarını yapıyor.

İstanbul’a göre kısıtlı olanaklara sahip olan bu girişimcilerin yarattığı start up’lar şehirlerindeki gençlere de ilham veriyor. İşte Anadolu’nun yeni nesil girişimcileri…

ESKİŞEHİR’DEN 3 GİRİŞİM

DRONE ÜRETECEK Anadolu’nun en önemli şehirlerinden Eskişehir de pek çok girişim hikayesine ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’de bulunan Huma Teknoloji, son yılların en popüler teknolojik cihazlarından olan insansız hava aracı olarak bilinen drone üretmek amacıyla hayata geçti. 2016 yılında ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi’nin düzenlemiş olduğu Ana Fikir Teknogirişim Yarışması’na başvurduklarını söyleyen Huma Teknoloji’nin kurucularından Gökhan Göl, “Böylece TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği kazandık ve süreç hızlandı” diyor. Huma Teknoloji bünyesinde, özgün tarım, inşaat, yangın tespiti, çevresel ölçüm işlemleri gibi alanlarda kullanılabilecek, sınırsız haberleşme alanına sahip olabilecek 4-6-8 motorlu drone’lar üretilmesi planlanıyor.

SIRA TİCARİLEŞTİRMEDE Hasan Kasım’ın kurduğu Emsa Nano Teknoloji, “Akıllı Süspansiyon Sistemleri” ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Araçlarda kullanılan hava süspansiyon sistemlerinin özellikle tır, dorse, kamyon gibi araçlarda sorunlu olduğunu gören Kasım da Ana Fikir Teknogirişim Yarışması’na başvuranlardan… Yarışmayı kazanmasıyla birlikte iş fikrine destek bulan Kasım, Nisan 2016’da şirketini kurdu. Saha denemesi çalışmalarına geçtiğini belirten Kasım, “2017 sonuna doğru ürünü ticarileştirmeyi planlıyoruz” diyor.

TAVUK TÜYÜNDEN PROJE Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde doktora yapan Ayşegül Tuna ve Yiğitalp Okumuş da Eskişehir’in girişimcileri arasında yer alıyor. İki girişimci atık tavuk tüyünün değerlendirilmesine yönelik bir projeyle TÜBİTAK’tan destek almayı başardı. Nisan 2016’da TÜBİTAK TEYDEB’den aldıkları 1512 girişimcilik desteğiyle şirketlerini kuran girişimciler, bu projeleriyle tavuk tüyünden geliştirecekleri malzemenin medikal sektöründe kullanılacak insan vücuduyla temas edebilecek ekipmanlarda kullanılmasını hedefliyor. Böylece Ayşegül Tuna, yalnızca atık olarak görülen tonlarca tavuk tüyünün katma değeri yüksek bir malzemeye dönüşeceğine dikkat çekiyor. Girişimciler 2017 yılında projelerini tamamlayarak ticarileştirmeyi hedefliyor.

Murat Merdin - Oğuz Merdin

Murat Merdin – Oğuz Merdin

İZMİR’DEN CERN’E UZANDI
İstanbul’dan sonra Anadolu’nun en önemli girişimci merkezlerinden biri de İzmir… Şehir, farklı alanda çok sayıda girişimciye ev sahipliği yapıyor. İzmir’i mesken tutan genç girişimcilerden biri Murat Merdin. Merdin, Met İleri Teknoloji isimli şirketiyle endüstriyel otomasyon sektöründe nitelikli Ar-Ge projeleri geliştiriyor. 2013 yılında TÜBİTAK’tan aldığı destekle şirketini kuran Merdin, şu an Teknopark İzmir’de 16’ncı projesini yürütüyor. Son olarak CERN’deki bir projeye teklif verdiklerini belirten Merdin, TEYDEB projelerinden biri olan Endüstriyel Poliüretan Fikstürü projesinde geliştirdikleri senkron hidrolik eksen kontrolü sayesinde Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e Türkiye’den tek girişim olarak kabul edildiklerini söylüyor. “CERN’ün en önemli deneyi CMS’in patlamanın gerçekleştiği plakalarını birbirinden paralel olarak ayıracak sistemi biz üreteceğiz” diyor. Merdin, şu anda organik meyve, sebze gibi gıdalar ve inorganik gazbeton, viyol, tuğla gibi ürünlerin kurutulmasında ve gıdaya uygun sterilizasyonunda kullanılabilecek mikrodalga fırınlar üzerinde çalışıyor.

NANOTEKNOLOJİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Bir nanoteknoloji şirketi olan Quantag, kuantum noktacıkları kullanılarak sıvıların dijital olarak etiketlenmesi ve bu etiketlerin ultra hassas sensörlerle gerçek zamanlı okunmasına odaklanan bir şirket. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurulan şirketin büyümesinin arkasında Opet’in “Sıvıların Gerçek Zamanlı Takibi” projesi yer alıyor. Erken aşama teknoloji ticarileştirme uzmanlığı olan Koç Holding şirketi Inventram’ın devreye girmesiyle çalışmalar Koç Üniversitesi’yle yürütülmeye başlandı. Quantag, 2017’de ürününü ticarileşme aşamasına geçirmeyi planlıyor. Quantag Proje Yöneticisi Emre Heves, öncelikle pilot uygulamalarla başlayıp sistemi hızla yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söylüyor.

GELİR MODELİ TEST AŞAMASINDA
İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nde yazılım mühendisliği eğitimi alan Umutcan Karaok, ağabeyi Mert Karaok ve dört arkadaşının çabasıyla ortaya çıkan bir girişim Papiroom. Fikrin öğrenci evinde bir araya gelen birkaç arkadaşın beyin fırtınasıyla ortaya çıktığını belirten Umutcan Karaok, “Bir anda oluşan bir fikirle 29 Ekim 2014’te çalışmalarımıza başladık. Bir sosyal paylaşım platformu olan Papiroom’da kullanıcılar kişisel gazetelerini oluşturup kolayca kendi içeriklerini üretebiliyor. Papiroom’da kişisel gazetenizi oluşturduktan sonra ‘yazar’ da , ‘muhabir’ de siz oluyorsunuz” diyor.

FATİH SARUHAN SOCIREST KURUCU ORTAĞI

“2017’DE 500 RESTORANA ULAŞACAĞIZ”
İZMİR’DE KURULDU SociRest serüveni 2015 Eylül’de restoranlarda yaşadığımız zaman kaybettirici problemlerin artması ve buna çözüm üretmek için pazarı araştırmamızla birlikte fiilen başladı.

İLK YATIRIM DAYIDAN Uzun yıllardır Çin’de yaşamış dayım Önder Saruhan’a fikrimizi açtık. Türkiye dönüşünde girişimimize yatırım yaptı ve üç kurucu ortak Fatih Saruhan, Önder Saruhan, Cengiz Cengizay olarak SociRest’i resmen kurmuş olduk.

MASADA ÖDEME İMKANI SociRest, kişilerin kendi akıllı telefonlarından garsonu beklemeden 30 saniye içerisinde sipariş verip ödeme yapmasını sağlayan bir mobil uygulama. 2017’de 500’den fazla restoranda SociRest’in aktif bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

AKILLI ÇÖZÜMLER ÜRETECEK Orta ve uzun vadede restoranlarda müşteri memnuniyetini ve verimliliği artıran akıllı çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz. Operasyonlarımızı hızlandırmak için melek yatırım arayışımız devam ediyor. Üç yıl sonra Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına giriş yapmayı düşünüyoruz.

FİLİZ GÖKMEN MONJOIE KURUCUSU

“300 KADINA İŞ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
GAZİANTEP’TE KURULDU Şirketimizi 2014’ün mayıs ayında, ortağım Mevlüt Elüstü ile Gaziantep’te kurduk. El örgüsü oyuncak üretimi yaptığımız kadınlarla da burada tanıştık. Annemin de yardımıyla kadınlara örgü teknikleri konusunda eğitimler vermeye başladık.

HEDEF 300 KADIN Bugün 70’ten fazla kadın üreticimizle örgü oyuncaklar üretiyoruz. En büyük hayallerimizden biri en az 300 kadına iş gücü sağlamak ve bunu sürdürülebilir kılmak. Türkiye’de Gaziantep’te 1 mağazamız, İstanbul’da 6, İzmir ve Alaçatı’da 3, Antalya ve Bozcaada’da 1’er olmak üzere 12 satış noktamız var. Yurt dışında da Tahran’da bir mağazada oyuncaklarımızı satışa sunduk.

BÜYÜME HEDEFİ 2016 yılında geçen yıldan başlayan ekonomik durgunluğa rağmen yüzde 60 oranında büyüme sağladık. 2017 yılında özellikle yurt dışındaki pazarımızı genişletip yüzde 70 büyümeyi hedefliyoruz. 2017’nin ilk çeyreğinde Hatay Antakya’da ikinci şubemizi açmayı planlıyoruz. Kapsamlı bir online satış sitesi kuruyoruz. Yeni yıla kadar tamamlanmış olacak.

YURT DIŞINA AÇILACAK Oyuncaklarımız özellikle Amerika ve Avrupa’dan çok talep görüyor. Önümüzdeki yıl yurt dışındaki önemli tasarım fuarlarına katılacağız.

Girişimciler, henüz test aşamasında olan bir gelir modeline de sahip. Kullanıcılar reyting sistemi üzerinden reklamlarla para kazanabiliyor. Kısa sürede ilgi çeken Papiroom, Girişim Merkezi kurucu ortaklarından Adnan Şahsuvar’dan melek yatırım aldı. Şirket, 2017’de yurt dışına açılmayı planlıyor.

HEDEF GLOBAL PAZAR
Althernas, yamaç paraşütü, sörf, balon uçuşu, dalış gibi adrenalin temelli aktivitelere ilgi duyanlar için geliştirilmiş bir internet sitesi. Site, bu gibi aktiviteleri gerçekleştiren şirketlere, aktivitenin tüm detaylarını ve karşılaştırmalı fiyatlarını bulma imkanı sunuyor. Şirketin temellerini Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi’nde attıklarını söyleyen Althernas’ın kurucusu Abdullah Kiremitçi, “Projemizi 2018 sonu itibariyle global pazara adapte etmek istiyoruz. Bu noktada kış turizminde Bulgaristan ve İsviçre, ekstrem aktiviteler için Birleşik Arap Emirlikleri’nde saha çalışmaları başlayacak” diyor. Kısa bir süre önce İzmir merkezli Hayal Mahsulleri Dijital Sanatlar Atölyesi ile proje ortaklığına giden girişimci, önümüzdeki dönemde bu ortaklığın gücüyle de hızlı büyümeyi hedefliyor.

SAĞLIKTA TEKNOLOJİK ÜRÜN GELİŞTİRİYOR
Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Teknoparkı’nda dört öğretim üyesinin ortaklığıyla hayata geçirilen Cenos, sağlık alanında teknolojik ürün geliştirme amacıyla kuruldu. İki yılda önemli projelere imza atıldı. Kurucu ortaklardan Prof. Dr. Necati Gökmen ve Doç. Dr. Sabri Erdem, yoğun bakım ünitelerinde kullanılan cihazlar için veri aktarım arabirimi geliştirdi. Prof. Dr. Osman Yılmaz önderliğinde deney hayvanları altlığı projesi yapılarak teknolojik ürün belgesi alındı. Bu belgeyle Kalkınma Bakanlığı’ndan seri üretim desteği aldıklarını belirten Doç. Dr. Sabri Erdem, “Deneysel hayvan modelleri oluşturarak yurt dışı şirketlerin deneysel çalışmalarını Türkiye’de yapmasını sağlayacak bir sistem oturtacağız” diyor.

GRİPPER 10 KENTE YAYILACAK
İki yazılım uzmanı Alican Taner ve Sadi Düldül tarafından 2016 başında kurulan Gripper’ın temelleri Antalya’da atıldı. Çocukluk arkadaşı olan iki girişimci, uzun zamandır hayata geçirmek istedikleri projelerini Bayram Efendi Osmanlı Kahvesi şirketinin yönetim kurulu başkanı Boğaçhan Göksu ile paylaştı. Proje Göksu’nun ilgisini çekince Gripper için çalışmalar başladı. Gripper, konum tabanlı haritadan ödül yakalama projesi. Uygulamanın içerisinde oyunlaştırma var, bu özelliği Gripper’ı rakiplerinden ayırıyor. Pilot uygulaması Antalya’da yapılan uygulama kısa sürede 45 bin kişiye ulaştı. Gripper COO’su Ali Can Taner, “Şu an 200’ün üzerinde işletme sisteme dahil oldu ve toplam değeri yaklaşık 600 bin TL’yi bulan 120 bine yakın ödül tanımlandı. Şimdiye dek yakalanan ödül sayısı ise 18 bin 990” diyor. 2017’de İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Eskişehir başta olmak üzere toplamda 10 büyük ilde aktif olmayı hedefleyen girişimciler, işletme sayısını 7 bine, kullanıcı sayısını ise 500 bine çıkarmayı hedefliyor.

UMUT AĞYÜZ UMUT BİYOTEKNOLOJİ KURUCUSU

“YERLİ ÜRETİME YOĞUNLAŞIYORUZ”
ODTÜ’DE KURULDU Umut Biyoteknoloji, Eylül 2015’te ODTÜ Teknokent kuluçkasında kuruldu. İlk başta sadece biyoenformatik yazılım ve analiz hizmetiyle yola çıkmayı düşündük, ancak pazarda çok geniş bir açık olduğunu fark ederek bazı klinik tanı merkezlerinden iş birliği teklifleri almaya başladık. Böylelikle iş fikrimiz bugünkü halini aldı.

ÇEKİRDEK YATIRIM ALDI Beş ay önce KOSGEB tarafından Ar-Ge inovasyon desteği aldık. Üç ay önce StartersHub’ın bünyesinde yer alan Startupbootcamp Istanbul’dan çekirdek yatırım almaya hak kazandık.

MEME KANSERİ KİTİ 2017 yılında 1 milyon dolar ciro hedefimiz var. Şu ana kadar bazı kurumsal merkezlerde yürüyen genomik araştırma projelerine analiz ve yazılım desteği verdik. 2017’de ise Türkiye’de iddialı bir meme kanseri ön tarama kitiyle piyasaya çıkmayı planlıyoruz.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ Özellikle yerli üretim çok ilgimizi çeken bir konu. Teknolojinin ülkeye transfer edilmesi ve yerli üretimin artırılmasına odaklanıyoruz. Yeni genetik testler geliştirmeye, analiz yazılımları üretmeye ve kitleri okuyabilen elektronik sistemlere yönelik projelerimiz var.

ANKARALI BİMOBİL’DEN ÇÖZÜMLER
Bimobil, Ankara’da Nezire Kılınç, Mehmet Bıçak ve Ahmet Bıçak tarafından kuruldu. Girişimcilerin ilk projesi Duraktantaksi, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Endeavor Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen “Startup 100 Ödül Töreni”nde Anadolu kökenli en başarılı üçüncü start up ödülünü aldı. Taksi çağırmak isteyenler, taksi durakları ve şoförler arasındaki iletişimi kolaylaştıracak mobil uygulamalar geliştiren girişimciler, Ankara’nın en büyük beş taksi durağı başta olmak üzere birçok durakla çalışmaya başladı. Mehmet Bıçak, “Bu arada yeni bir projeye başladık. Biarac projesiyle saatlik veya günlük araç kiralamak isteyenler için kolay ve hızlı araç erişimi ile araç paylaşım ekonomisine giriş yaptık” diyor. Girişimcilerin 2017 hedefi ise Duraktantaksi ve Biarac projelerini birleştirerek son kullanıcıların ulaşım ihtiyaçlarını en uygun şekilde çözebileceği bir platform oluşturmak.

KAYSERİLİ BİLETALL HIZLI BÜYÜYECEK
Biletall’ın temelleri, 2006 yılında Kayseri’de 150 metrekarelik bir dükkanda atıldı. 6 girişimcinin TÜBİTAK’tan aldıkları 50 bin TL’lik destekle kurduğu şirket, ilk yıllarda otobüs şirketleri için yazılım ve internet çözümleri sunuyordu. Bu süreçte pazardaki boşluğu gördüklerini söyleyen Biletall.com CEO’su Yaşar Çelik, “Madem bizim müşterilerimiz otobüsle yolcu taşıyor biz de onlarla anlaşıp internetten otobüs biletlerini satmayı düşündük” diyor. Bugün gelinen noktada, şirketin satış gelirleri yıllık yüzde 45-55 oranında artıyor. Site üzerinden Türkiye genelinde 140’ı aşkın otobüs şirketi, yurt içi-yurt dışı 500’ü aşkın havayolu şirketi ve İDO biletlerinin satışı gerçekleştiriliyor. Çelik, “Yeni otobüs şirketleri ve seyahatle ilgili seyahat yastığı, göz bandı, seyahat ütüsü gibi tamamlayıcı ürünlerin satışını yapmaya başlamamızla birlikte bu yıl 2016’ya göre yüzde 50 büyüme hedefliyoruz” diye konuşuyor.

BALKABAĞI REÇELİNDEN DOĞAN GİRİŞİM
Maki Doğal Gıda’nın temelleri Toroslar’ın bin 200 metre yüksekliğinde Fethiye’nin Seki Yaylası’nda atıldı. Şirketin kuruluş hikayesinin arkasında ise bir tesadüf var. Ekim ayında bahçelerinde tesadüfen yetişen balkabaklarını reçel yapmaya karar verdiklerini anlatan Agehan Manav, “Bu reçeli arkadaşlarıma tattırdım ve çok beğendiler, devamını satın almak istediler” diyor. Öncelikle sosyal medya aracılığıyla ürünlerini satan Manav, reçelin yanı sıra turşu, kurutulmuş meyve üretimine başladı. Organik marketlerde ürünlerini satmaya başlayan girişimci, bu yıl online satışa başlamayı hedefliyor. Manav, 2017’de melek yatırımcılarla görüşeceklerini söylüyor.

Kayseri’de kurulan Biletall 2017’de yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.