Yeni Fon Fırsatı

2020, özellikle yeni fonlar açısından önemli bir yıl. 500 İstanbul, Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi, Collective Spark, DCP ve Boğaziçi Ventures, Hazine’nin yaklaşık 400 milyon TL kaynak aktaracağı 5 fon arasında yer alıyor. Ayrıca 212 VC, Revo Capital, ACT Ventures ve Earlybird Digital East ikinci fonlarıyla yatırımlara tekrar başlıyor. İdacapital iLab, Maxis, Startupfon, Finberg ve Albaraka’yı da eklediğimizde 5 yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık fonun girişimcileri destekleyeceği görülüyor.

Özlem Aydın Ayvacı [email protected]

2019 başından bu yana yeni fonların kurulacağı ve bu nedenle 2019’un yatırımlar açısından sönük geçeceği konuşuluyordu. Ve nihayet yeni fonlar, fon tutarlarını açıklamaya başladı. 2020 yılına ilişkin yatırım beklentileri işte bu nedenle oldukça olumlu. Özellikle yeni fonların bir kısmının hayata geçmiş olması, bir kısmının da 2020 ortalarında hayata geçecek olmasıyla 2020, umut yılı olarak görülüyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Tech-Invest TR ile girişim sermayesi fonlarına en az 400 milyon TL kaynak sağlama kararı, 2020 için en umut veren gelişme oldu. Bu kaynağı kullanacak fonlara da karar verildi. Bunlar, 500 İstanbul, Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi, Collective Spark, Diffusion Capital Partners (DCP) ve Gedik Portföy’ün girişim sermayesi yatırımı fonu olan Boğaziçi Ventures… Ayrıca 212 VC, Revo Capital, ACT Ventures ve Earlybird Digital East ikinci fonları ile Türkiye’de yatırımlara tekrar başlıyor. Buna İdacapital iLab, Maxis, Startupfon, Finberg ve Albaraka’yı da eklediğimizde 5 yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık fonun girişimcileri destekleyeceği görülüyor.

500 İSTANBUL’UN YENİ FONU
Hazine’nin start up’ları desteklemeleri için kaynak aktarımı yapacağını açıkladığı fonları ekosistem oldukça yakından tanıyor. Örneğin 500 Startups’ın Türkiye ayağı olan 500 Istanbul, erken aşama yatırım şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin bugüne kadar yatırım yaptığı girişimler arasında Cloudpipes, Evreka, Firefly, Insider, Kimola, Lifemote ve Paraşüt gibi isimler bulunuyor. 500 Istanbul Ortağı Rina Onur Şirinoğlu, ikinci fonlarını 2020’de ayağa kaldıracaklarını söylüyor. 500 Istanbul’un ikinci fonu 30 milyon Euro büyüklüğünde olacak. Şirinoğlu, fonun kurulmasını takip eden ilk 4 yılda yatırımlarını tamamlamayı planladıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “İkinci fonumuzda toplamda 25 şirkete tohum ve tohum sonrası/Seri A yatırımı yapmayı planlıyoruz. 2020’de 5 girişime yatırım planladık. Türkiye’den yurt dışına teknoloji ihraç eden erken aşamalı işlere yatırım yapacağız. Bu şirketlerin yaklaşık yüzde 85’i yazılım alanında, geri kalanıysa donanım destekli işler olacak. Yatırımlarımızın büyük çoğunluğu B2B segmentinde, yazılım servisleri, bulut tabanlı platformlar, yapay zeka ve makine öğrenim desteğiyle çalışan servisler olacak.” 500 Istanbul, Türkiye’den global pazarlara hitap edebilecek erken aşamalı şirketlerin ilk kurumsal yatırımcısı olmayı hedefliyor. Şirinoğlu, bundan dolayı finansal desteğin dışında yurt dışına açılabilme konusunda faal destek, yurt dışında yüzlerce mentora erişim, Silikon Vadisi’nde verdikleri büyüme stratejileri eğitimlerine katılım hakkı, dünyanın 25 ülkesinde aktif olan ekipleriyle birlikte bu ülkelerde şirket kurulumu, ekip bulunması ve iş geliştirme çalışmalarında destek sunabildiklerini belirtiyor.

28 MİLYON DOLARI DAHA VAR
Collective Spark, Hazine’nin kaynak aktarımı yapacağı bir diğer önemli fon. Erken aşama teknoloji girişimlerine odaklanan Collective Spark’ın en önemli yatırımları arasında Mutlubiev ve Tarfin yer alıyor. Collective Spark Ortağı Atıl Erken, şu anda yatırım yaptıkları ikinci fonlarının Mayıs 2018’de faaliyete geçtiğini ve hedef büyüklüğünün 35 milyon dolar olduğunu hatırlatıyor. Bu fondan şu ana kadar 7 milyon dolar yatırım yapıldı ve 28 milyon dolar daha girişimcilerle buluşacak. Erken, fonlarının Hazine’nin de katılımıyla hedefledikleri büyüklüğe ulaşacağını belirtiyor. Yatırım dönemi 5 yıl olan fondan şu ana kadar 7 girişime yatırım yaptıklarını açıklayan Erken, 2020 içinde 4 ya da 6 girişime daha yatırım planladıklarını söylüyor. Toplamdaysa 15-18 girişime 35 milyon dolar yatırılacağını ifade ediyor. Erken, hangi start up’lara nasıl destek vereceklerini şöyle paylaşıyor: “Bireysel ve kurumsal kullanıcıları hedefleyen, hızlı öğrenen ve global vizyonu olan erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım yaptığımız girişimleri stratejik konuların yanı sıra teknoloji, pazarlama, insan kaynakları gibi operasyonel alanlarda da destekleyen bir ekibimiz var. Girişimlere iş modellerinin geliştirilmesi, performans metriklerinin iyileştirilmesi, büyüme stratejisinin uygulanması, yurt dışı açılımı, müşteri ve global yatırımcılara ulaşma konularında destek veriyoruz.”

300 MİLYON TL GELİYOR
Hazine’nin kaynak aktaracağı bir diğer fon Boğaziçi Ventures. Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, yeni fonlarının 300 milyon TL büyüklüğünde olduğunu ve 2020’nin ikinci çeyreğinde yatırıma başlamayı planladıklarını söylüyor. Dört yıl içinde yatırımları tamamlama niyetinde olduklarını belirten Özistek, 15’i 2020’de olmak üzere toplam 60 girişime yatırım yapacaklarını açıklıyor. Özistek, odaklandıkları start up’ları şöyle anlatıyor: “Odağımız, Türkiye’de geliştirilen teknolojileri global pazarlara kolayca açabilen, tüketiciye doğrudan ulaşarak hızlı büyüme fırsatları yakalayabilen teknoloji şirketlerine yatırım yapmak. Ürünleri hazır, iş modellerinin çalıştığını gösteren performans değerlerine sahip büyüme aşamasındaki girişimleri destekleyeceğiz. Oyun, fintek, blok zinciri, yapay zeka, perakende teknolojileri ve yeni medya odak alanlarımız.”

Özistek, şirketlerin büyümeleri için gerekli sermayeyi doğru zamanda ve uygun yöntemlerle sağlarken fonun yatırımcılarının da haklarının en iyi şekilde korunduğu bir ortam yarattıklarını söylüyor. Özistek, “Büyüme aşamasında yatırım yapan bir girişim sermayesi yatırım fonu olarak sadece finansal kaynak aktarmakla kalmıyoruz, bu şirketlerin yönetim kurullarında da aktif rol oynayarak ihtiyaç duyabilecekleri bilgi transferi, mentorluk ve global network gibi destekler de veriyoruz” diyor.

5 YILLIK PLAN
212 VC, Revo Capital, ACT Ventures ve Earlybird Digital East, ikinci fonları ile Türkiye’de yatırımlara tekrar başlıyor. Buna İdacapital ve iLab’ı da eklediğimizde 5 yılda yaklaşık 500 milyon Euro’luk daha yeni fonlama imkanı ortaya çıkacak.

212 Ventures Capital’in amacı, önümüzdeki 5 yıllık sürede 15 girişime 50 milyon Euro yatırım yapmak. 212 VC Kurucu Ortağı Ali Karabey, ilk ürününü çıkarmış, gelişme aşamasında, özellikle yurt dışı pazarlarda büyümeyi hedefleyen teknoloji start up’larıyla ilgilendiklerini belirtiyor. Odaklarının B2B yazılım, finansal teknoloji çözümleri, nesnelerin interneti (IoT) ve pazaryeri girişimleri olduğunu ifade eden Karabey, “Diğer teknoloji dikeylerine de kurucu ekibin yetkinliğine ve şirketin gelişim hızına göre durum bazında bakabiliyoruz” diyor.

ACT de Türkiye’de erken aşamada yüksek teknoloji girişimlerine yatırım yapan bir fon şirketi. ACT, sadece globalde kendi geliştirdikleri özgün ve üstün teknolojileriyle rekabet edebilecek start up’lara yatırım yapıyor. Fon, 30-50 milyon Euro aralığında ikinci bir fonu kurma sürecinde.

Cenk Bayrakdar
Cenk Bayrakdar

Revo Capital Kurucu Ortağı Cenk Bayrakdar, yeni kuracakları fonda 90 milyon doları fintek, pazaryeri, bulut çözümleri ve sağlık teknolojileri alanlarındaki girişimlere yatıracaklarını açıklıyor. İdacapital Yönetici Ortağı Cem Baytok, 2016 yılında global bir yatırımcı olan Capria Ventures ile oluşturdukları ortaklık modeliyle VC yatırımlarında 34 gelişmekte olan pazar ülkesine erişim sağlayacak bir altyapı oluşturduklarını belirtiyor.

İdacapital, yatırım yapacağı girişimlerin teknoloji tabanlı olması ve hızlı büyümelerinin yanı sıra sosyal ve çevresel fayda sağlayan ürün ve hizmetler geliştirmelerini bekliyor. Fonun yatırım öncelikli alanlarıysa sağlık, eğitim, tarım, finansal ve dijital erişim ve enerji verimliliği.

iLab Ventures, 20 yıldır faaliyette. Fonun ilgi alanında dijital girişimler bulunuyor. iLab Direktörü Yüksel Dibekoğlu, “Her yıl ortalama 20 milyon dolar civarında kaynağı mevcut ve yeni girişimlerimize yönlendiriyoruz” diye konuşuyor.

Melikşah Utku
Melikşah Utku

3 GİRİŞİMİ FONLAYACAK
Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Ocak 2019’da kurdukları Fintech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun 10 milyon TL’lik büyüklüğe sahip olduğunu belirtiyor. Albaraka Garaj isimli kuluçka merkezleriyle girişimcilere belli bir alan açtıklarına dikkat çeken Utku, “Ayrıca Albaraka Garaj’ın 1’inci ve 2’nci dönem mezun girişimlerimizden toplam 4 girişime 3 milyon 325 bin TL tutarında yatırım yaptık. Fintech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF), Garaj’ı tamamlayıcı bir halka olarak düşünüyoruz. Albaraka Garaj programı devam ettikçe Fintech GSYF de bu programın tamamlayıcı parçası olarak uygun gördüğü girişimlere yatırım yapmaya devam edecek” diyor.

Gerektiği zaman fon büyüklüğünün artırılmasına yönelik tüm alternatif kaynakları ilerleyen süreçte değerlendireceklerine de dikkat çeken Utku, planlarını şöyle anlatıyor:

“Fintech GSYF Kurucu ve Yöneticisi olarak yüzde 100 iştirakimiz olan Albaraka Portföy, 3’üncü dönem Garaj mezunlarıyla aktif yatırım görüşmelerini yapıyor. 2020 yılında sadece bu fon bünyesinde 2-3 girişime daha yatırım yapacağız. Bünyesinde finansal teknolojiler üreten veya finans sektör temsilcilerinin kullanımına uygun teknolojiler geliştiren şirketlere yatırım yapmayı amaçlıyoruz.”

YATIRIMI SÜRDÜRÜYOR
Mevcut fonundan yatırıma devam eden pek çok girişim sermayesi şirketi de var. Ana yatırımcısı İş Bankası olan Maxis Girişim Sermayesi bu fonlardan biri. Maxis, ürününü büyük ölçüde tamamlamış, tohum aşamasını geçmiş, ileri aşamadaki girişimlere yatırım yapıyor. Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Genel Müdürü Selami Düz, Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu 2018 Ocak itibarıyla faaliyete geçirdiklerini ve 100 milyon TL büyüklüğünde olduğunu söylüyor. Fonun yatırım döneminin 5 yıl olduğunu ve bu sürede yatırımları tamamlamayı hedeflediklerini belirten Düz, “2020 yılını 3 yatırımla tamamlamayı amaçlıyoruz. Toplamda 10-12 girişime yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.

Düz, ayrıca yatırım yapacakları girişimlerde aradıkları özellikleri şöyle anlatıyor: “Yenilikçi, hızlı uygulanabilen, teknoloji odaklı, hızlı ölçeklenme potansiyeli bulunan, sürdürülebilir marjlara sahip ürün ve hizmet sunan girişimleri tercih ediyoruz. Yüksek sabit yatırım gerektiren veya yasal düzenleme yoğunluğu yüksek girişimleri tercih etmiyoruz.”

“5 YILDA HARCAYACAĞIZ”
Startupfon’un kurulma çalışmaları 1 yıl önce başlandı. 2020 ilk çeyrekte ise ilk kapanışın yapılması planlanıyor. Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, fonun nihai büyüklüğünün 10 milyon Euro olacağını söylüyor. Fon süresi olarak 5 yıl yatırım, 7 yıl exit süresinin belirlendiğini açıklıyor. “Bu nedenle 10 milyon Euro’yu 5 yılda harcamayı planlıyoruz” diyor. Çıracı, fonla ilgili şunları söylüyor: “Kurmakta olduğumuz fonun en büyük özelliği coinvest fonu olması ve melek yatırımcılarla beraber yatırım yapacak olması. Bu nedenle toplam yatırım tutarımız aslında 20 milyon Euro olacak. Temel stratejimiz bir start up’a yatırım kararı verdiğimizde platformumuza üye melek yatırımcıların da fonun liderliğinde yatırım turuna katılmaları olacak.” Nisan 2020’de ise ikinci yatırım turu başlayacak. Kalan 8 ay içinde 6-8 arası start up’a yatırım yapılacak. Çıracı, “Beş yıllık süreçte toplam 55-60 şirkete yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.

HALUK ZONTUL
DCP KURUCU ORTAĞI
“5 YILDA 60 MİLYON EURO YATIRIM YAPACAĞIZ”
2020’DE HAYATA GEÇİYOR
Fonumuzu 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz. Hedef büyüklüğümüz 60 milyon Euro. Yatırım dönemimiz 5 yıl. Dolayısıyla 2025 ortasına kadar yatırımlarımıza yeni fonumuzla devam edeceğiz. Bu yıl içinde 4-5 girişime yatırım yapmayı planlıyoruz. Fonun ömrü boyunca yaklaşık 25 girişime yatırım hedefliyoruz.

Haluk Zontul
Haluk Zontul

TEKNOLOJİ ÜRETMELİ Biz özellikle deep-tech olarak nitelediğimiz, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten girişimlere yatırım yapmak istiyoruz. Genellikle sadece sermayeyle kopyalanması kolay ve hızlı olmayan, arkasında Ar-Ge veya fikri mülkiyet bulunan işlere bakıyoruz. Özellikle siber güvenlik ve makine öğrenmesi öncelik verdiğimiz alanlar. Portföyümüzün yaklaşık dörtte biri yaşam bilimleri alanında özellikle medikal cihazlar alanında. Kalan dörtte biri ise ileri malzemeler ve endüstriyel teknoloji alanlarında.

“YÖNETİM KURULUNA GİRİYORUZ”
Yatırım yaptığımız girişimlerin genellikle yönetim kurullarında yer alarak kendi erişim ağımızla ihtiyaç duyulan alanlarda destek sağlıyoruz. Üç ana başlık altında toplamak gerekirse girişimlere özellikle insan kaynakları, finansal disiplin ve girişimlerin karşılaştıkları yaygın hata ve zorlukların önlenmesi yönünde destek olmaya çalışıyoruz.

Adem Aykın
Adem Aykın

ADEM AYKIN
FINBERG GENEL MÜDÜRÜ
“SİNERJİ YARATIYORUZ”
“HEP AÇIK FONUZ”
2018 sonunda kurulan Finberg’i “evergreen/hep açık fon” şeklinde nitelendirebiliriz. Fibabanka’nın yüzde 100 iştiraki olan Finberg, stratejik yatırımlar yaparak, yatırım yaptığı girişimlerle birlikte kendi ekosistemini oluşturmayı hedefliyor. Yaklaşık fon büyüklüğü 100 milyon TL ve yeni fırsatlar yakaladığında bu rakam artabilir. En kısa zamanda yatırım yapmak istiyoruz.

“DOĞRU GİRİŞİMİ ARIYORUZ”
Bütçemizi hemen de harcayabiliriz, yeter ki doğru girişimi bulabilelim. Doğru girişimlerle bir araya geldikçe yatırımlarımız devam edecek. Her alanda 4 girişime yatırım yapabiliriz. Her ne kadar fintekler öncelikli görünse de perakende ve sigortacılık sektöründeki girişimler, yapay zeka ve benzer alanlardaki girişimler de stratejimiz içinde yer alıyor.

“KASLARIMIZI GÜÇLENDİRMELİ”
Dolayısıyla bize kanal yaratacak ya da kaslarımızı daha çok güçlendirebileceğimiz tüm girişimleri hedefliyoruz. Yatırımın dışında ekosistemimizi de girişimcilere açıyoruz. Fibabanka başta olmak üzere Fiba Grubu şirketleri ve ekosistemimizde yer alan diğer girişimlerle sinerji oluşturmaktan bahsediyoruz.

Cem Sertoğlu
Cem Sertoğlu

CEM SERTOĞLU
EARLYBIRD VENTURE CAPITAL ORTAĞI
“200 MİLYON EURO’YA ULAŞIRIZ”
10 YILLIK OLACAK
Yeni fonumuz Earlybird Digital East II’yi Haziran 2019’da kurduk. Fon büyüklüğümüz şu anda 130 milyon Euro, son kapanışımızla birlikte 150-200 milyon Euro aralığına ulaşmasını bekliyoruz. Yeni fonumuzun yatırım döneminin 5 yıl, toplam ömrünün 10 yıl olmasını planlıyoruz. Yeni yatırımlarımızı ilk 5 yılda yapıp bu şirketleri fon ömrü boyunca devam yatırımlarıyla desteklemeyi hedefliyoruz. Yeni fonumuzdan 2019’da 2 yatırım yaptık. 2020’de 4-5 şirkete yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım dönemimizde 15-20 şirkete yatırım yapmayı amaçlıyoruz.

“ODAK TEKNOLOJİ OLMALI” Yeni fonumuzun yatırım alanları ilk fonumuza benzer olacak. Temelde odağımıza aldığımız iki kategori var: Uipath ve Picus Security gibi global ölçekte inovatif teknolojiler üreten şirketler ile Obilet ve Apsiyon gibi büyük, lokal pazarlara yönelen internet ve yazılım şirketleri. Teknolojiyi odağına alarak büyük pazar fırsatlarını adresleyen işleri sektörden bağımsız olarak radarımıza alıyoruz.

“PICUS’A YATIRIM YAPTIK” Yeni fonumuzdan yaptığımız ilk yatırım Picus Security oldu. Yatırım yaptığımız girişimlere finansal destek dışında bizden yardım istedikleri hemen her konuda destek olmaya çalışıyoruz. Birkaç örnek olarak ürün geliştirme, satış, pazarlama, yurt dışı açılımı gibi alanlarda stratejik destek vermek, müşteri, partner ya da yeni yatırımcılarla bağlantı kurmak, yazılım, uluslararası satış, dijital pazarlama gibi girişimlerin çok ihtiyaç duyduğu alanlarda her seviyede insan kaynağı arayışlarında yardımcı olmayı verebiliriz.

ACT, sadece globalde kendi geliştirdikleri özgün ve üstün teknolojileriyle rekabet edebilecek start up’lara yatırım yapıyor. Fon, 30-50 milyon Euro aralığında ikinci bir fonu kurma sürecinde.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.