Yeni bir kültür doğuyor


Arıkovanı, bir kitlesel fonlama platformu. Platform, Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacak yenilikçi projeleri keşfedip toplumla buluşturarak fonlanmalarına destek olmayı hedefliyor.

Dijital dönüşümün yansımalarıyla ortaya çıkan ve dünyada “crowdfunding” olarak bilinen “kitlesel fonlama”, Türkiye’de de gelişmekte olan bir finansal kaynak yaratma modeli. Aslında temelleri bir projenin ihtiyaç duyduğu maddi desteğe, belirli bir kişinin ya da grubun yatırımıyla değil, toplumdaki bireylerin irili ufaklı desteğiyle ulaşması mantığına dayanıyor. Türk kültüründe de var olan imecenin online platformda belirli kurallar çerçevesinde yapılması da diyebiliriz. Dünyada 2009 yılından bu yana başta Amerika olmak üzere birçok farklı ülkede kitlesel fonlama platformlarını görüyoruz. Türkiye’de de farklı dikeylerde çalışmalarını sürdüren kitlesel fonlama platformları var.

BAŞARI ORANI YÜKSEK
Yeni girişimlerin sermaye ihtiyacını karşılamak için sıklıkla kullandıkları kitlesel fonlama platformları, aslında gelecekte kullanacağımız teknolojilerin şekillenmesine tanıklık ediyor. Sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift, akıllı saat Pebble, akıllı motosiklet kaskı Skully, aile robotu Jibo ve Solar Roadways bu girişimlerin en başarılı örnekleri. Girişimcilerin tüketicilerden aldıkları geri bildirimlerle sürekli geliştirdikleri ürünler, hem tüketici deneyimi konusunda daha başarılı oluyor hem ön sipariş kurgusuyla çalışan platformlarda fon toplayan girişimler, henüz pazara çıkmadan tüketici bazını oluşturmuş oluyor. Tüketici bazını oluşturmuş ve projesini ürünleştirmiş girişimler, yatırımcının karşısında daha güçlü hale geliyor. Aslında bu iki noktadan yola çıkarak söylenebilir ki kitlesel fonlama platformlarında fonlanan girişimlerin başarılı olma olasılığı oldukça yükseliyor.

ÜÇ PROJE FONLANDI
Arıkovanı da Ocak 2016 itibarıyla teknoloji ve inovasyon ekseninde, bu platformların arasına katıldı. Türkiye’deki yerli teknoloji üretimini artırmak ve toplumda teknolojiye destek olma bilincinin oluşmasını sağlamak Arıkovanı’nın başlıca hedefleri arasında. Arıkovanı, Ocak 2016’da ilk 3 projesini fonlamaya aldı. Çocuklar için Alya 3D printer, Twin Bilim Kiti ve Akıllı Bebek İzleme Servisi İnvidyo hedeflerini tutturarak başarıyla fonlandı. Projeler hakkındaki detayları takip eden sayfalarda bulabilirsiniz. Arıkovanı yeni projeler keşfetmeye ve fonlanması için çalışmaya devam ediyor.

ARIKOVANI NASIL ÇALIŞIYOR?
Arıkovanı platformunda, teknoloji ve inovasyon odaklı, son tüketiciye yönelik geliştirilmiş, ürün prototipini tamamlamış ve kısa zamanda son üretimini tamamlayabilecek olan projeler fonlanabiliyor. Fikir ve geliştirme aşamasını tamamlamış ve kitlesel fonlama kriterlerine uyan girişimciler, arikovani. com üzerindeki online form aracılığıyla proje kampanyalarını başlatabiliyor. Formu tamamladıktan sonra kampanya, öncelikle crowdthinking (toplumsal düşünme) aşamasında yer alıyor. Burada Arıkovanı topluluğunun geri bildirimlerini de alan girişimciler, kampanyalarını tekrar gözden geçirme fırsatı elde ediyor. Topluluktan alınan geri bildirimlerle hedeflenen kaynağı ve verilecek ödülleri kesinleştiren girişimciler, kampanyalarını crowdfunding (kitlesel fonlama) aşamasına taşıyor. Kampanya başlatıldıktan sonra hedeflediği tutara ulaşan girişimciler, belirledikleri ödülleri beyan ettikleri tarihte destekçilerine ulaştırmayı taahhüt etmiş oluyor. Hedefine ulaşamayan girişimci ise aldığı tutarı destekçilerine iade ederek, projesi üzerinde çalışıp geliştirmeye devam ediyor. Arıkovanı, girişimciden herhangi bir komisyon almıyor. Üstelik Arıkovanı ekibi fonlama sürecinde girişimlere kampanya içeriklerinin hazırlanması, görsel çalışmaların yapılması ve dijital bilinirliklerinin artırılması konularında ücretsiz destek veriyor. www.arikovani.com üzerinden veya App Store ve Google Play’den Arıkovanı uygulamasını indirerek platformdaki projeleri inceleyip destek olabilir, teknoloji odaklı projelerinize destek arayabilirsiniz.

PLATFORMDAN RAKAMLAR
1- İlk 3 proje başarıyla fonlandı.
2- 2 proje Türkiye’de şimdiye kadar en çok fon toplayan proje oldu.
3- Toplamda 435.000 TL’nin üzerinde kaynak yaratıldı.
4- Fonlanan projelerden Alya 3D Printer, ilk büyük yatırımını aldı.

yeni-bir-kultur-doguyor-2

MOBİL 3D SELFIE STÜDYOSU
Starelya, önemli anlarınızı 3’üncü boyutta gerçeğe dönüştürebilmeniz için Türk mühendisler tarafından tasarlanmış 3 boyutlu dijital görüntüleme, artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu baskı teknolojilerini barındıran bir teknoloji stüdyosu. AR- GE süreci tamamen Türk mühendisler tarafından yürütülmüş olan Starelya’nın kurucu ortaklarından Gürhun Şenyüz, “AR-GE sürecini tamamlamak, teknolojimizi taşınabilir kılmak, Türk mühendisliği ve teknolojisini 3 ülkeye ihraç edebilmek için arikovani.com üzerinden destek aradık” diyor.

yeni-bir-kultur-doguyor-3

TÜRKİYE’NİN İLK EVCİL HAYVAN TAKİP KÜNYESİ
2015’te teknogirişim sermaye desteğiyle kurulan Koala’nın kurucusu Furkan Başkak, “Türkiye’deki kayıp evcil hayvan problemine akıllı ve sahada etkin bir çözüm getirmek istedik” diyor. Koala, kitlesel GPS teknolojisiyle çalışıyor. Kaybolan evcil hayvanınızın yerini, tasmasına takılı cihazın sürekli yaydığı GPS sinyalleri sayesinde bulabiliyorsunuz. Sanal tasma özelliği sayesinde de Koala, siz fark etmeden sizden uzaklaşan hayvanınızın uzaklaştığını fark edip sizi mobil uygulama aracılığıyla uyarıyor. Koala ekibi şu sıralar arikovani.com üzerinde, Türkiye’nin ilk akıllı evcil hayvan takip tasması ve uygulaması Koala’nın seri üretime geçebilmesi için gerekli desteği arıyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.