TEB girişimcilik ekosistemini güçlendiriyor

TEB Girişim Bankacılığı, Wake Up, Let’s Up, Step Up, Level Up, Grow Up, Start Up gibi programlarla girişimcilere fikirlerinin hayata geçirilmesinden projenin tanıtımına, müşteri bulunmasından yatırımcılara sunulmasına kadar her aşamada destek veriyor. Kurum, 2018 yılında hayata geçirdiği projelerle çok sayıda fikre sahip çıkarak onların yerel ve global birçok yatırımcıyla bir araya gelmelerini sağladı.

Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak, teknolojik girişimci sayısını artırmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırarak sağlıklı büyümelerini sağlamak amacıyla TEB Girişim Bankacılığı ile hizmet veren TEB, yenilikçi ve katma değerli fikre sahip girişimcilere projelerini işe dönüştürebilmeleri için destek olmaya devam ediyor. 2018 yılında hayata geçirdiği projelerle çok sayıda genç ve dinamik fikre sahip çıkarak onların yerel ve global birçok yatırımcıyla bir araya gelmesini sağlayan TEB Girişim Bankacılığı, tüm süreçlerde girişimcilere destek oluyor.

Bu kapsamda ilkini 2013’te İstanbul Ataşehir’de açtığı TEB Girişim Evi’nde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti veren TEB, aynı zamanda girişimcilere ofis desteği sağlıyor, yatırımcı ve müşteri buluşmalarıyla projelerini tanıtma imkanı sunuyor. TEB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle Anadolu’nun birçok ilinde açılan TİM-TEB Girişim Evi ile girişimcilere destek veriliyor. 2018 sonu itibariyle İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Denizli, Bursa, Trabzon, Edirne, Mersin ve Erzurum olmak üzere 10 ilde TİMTEB Girişim Evi bulunuyor.

YURT DIŞI DESTEĞİ
TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında Wake Up, Let’s Up, Step Up, Level Up, Grow Up, Start Up ve Level Up gibi programlar hayata geçiriliyor. Bu programlara giren girişimciler, fikirlerinin hayata geçirilmesinden projenin tanıtımına, müşteri bulunmasından yatırımcılara sunulmasına kadar her aşamada destek görüyor. İhracat potansiyeli olan projelerin yurt dışına taşınması konusunda girişimciler, TİM’in network’ü ve bilgi birikiminden yararlanabiliyor.

TİM-TEB Girişim Evleri kurulan teknoloji şirketlerinin sürdürülebilirliğini ve hızla büyümesini sağlamaya yönelik inkübasyon, hızlandırma ve büyüme aşamalarındaki özgün programları ile ekosisteme de yön veriyor. Start up seviyesindeki şirketlere iş planı metodolojisini oluşturan bakış açısıyla yaklaşmanın avantajıyla özgün, yerel ve etkili modellerle hizmet veren TİM-TEB Girişim Evleri, artık Teknokent ve TTO gibi yapıların destek verdikleri tekno girişimlerin güvendikleri ve katılmak istedikleri ileri bir gelişim programı konumunda yer alıyor.

VERİLEN EĞİTİMLER
Wake Up ve Let’s Up programları ile üniversitelerde girişimcilik programları yürüten TİM-TEB Girişim Evleri, girişimciliği kariyer olarak gören genç girişimci adaylarını ekosisteme kazandırmak için çalışıyor. TİM-TEB Girişim Evi eğitmenleri, akademik müfredat doğrultusunda “Girişimcilik ve Proje Yönetimi” başlığının 7 üniversitede ders içeriğine girmesinin önünü açarak öğrencilere girişimcilik vizyonu aşılarken, onların iş fikirlerini hayata geçirmeleri konusunda gerekli eğitimleri de veriyor.

Teknokentlerde yerleşik şirketlerin yeni bir atılımla “Start Up” ve “Level Up” programları altında hızlı ticarileşmesini hedefleyen TİM-TEB Girişim Evleri, şirketlerin cirolarını ölçeklenebilir seviyede artırmayı hedefleyen bu yeni büyüme yaklaşımında etkili pazarlama yöntemlerine, verimli AR-GE ve ürün geliştirme süreçlerine, fiyatlamadan başlayan yepyeni finansal bir bakış açısına yönelmelerini sağlıyor.

BÜYÜK BULUŞMA
Türkiye’de teknoloji şirketleri, bulundukları sektörlerde Start Up, Level Up programları kapsamında hızla büyümeye çalışırken, teknolojik girişimcilik ve inovatif ürün yaratma dışında, büyümeye uygun kurumsal şirket yapılarını da kurmayı başarmak zorunda. TİM-TEB Girişim Evleri bu amaçla Türkiye’nin en başarılı teknoloji girişimci şirketlerini davet ettiği Grow Up İleri Büyüme Destek programları ile kurumsal ve sürdürülebilir büyüme modellerini oluşturmaya yönelik destek başlatarak, Türkiye’nin unicorn teknoloji şirketlerini global büyüme yönünde desteklemek için önemli bir adım attı. TİM-TEB Girişim Evleri’nin bu çabaları sadece teknoloji girişimcileri tarafında değil kurumsal şirketler tarafından da hızla karşılık buldu. Start up’lar ile kurumsal şirketlerin buluşmasını sağlayan “Start up to corporate” modeli ilk defa Grow Up programı altında TİM-TEB Girişim Evleri’nde başlatıldı. Teknolojide öncü kurumsal şirketlerin iş birliği yaptığı, teknoloji girişimcilerinin büyüme yönetiminde destek istediği bir program halini aldı. Girişimcilere özel destekler sunan TİM-TEB Girişim Evleri, teknoloji şirketlerinin ihtiyaçlarını takip ederek 2018 yılında girişimcilerin ihracat potansiyelini artırmak ve global pazarlara ulaşmalarını sağlamak amacıyla da Global Up programını hayata geçirdi.

2018’in karnesi
Start up’ları kurumsal yapılarla bir araya getirerek iş birliği fırsatlarının çıkmasına öncülük eden TEB Girişim Bankacılığı, Startup2Corporate buluşmaları kapsamında gerçekleştirdiği etkinliklerle kurumların teknolojik trendleri yakından takip etmesine ve yeni teknolojik ürün ve hizmetlere ulaşmasına olanak sağlarken, girişimcilerin de hedef müşterilerine erişebilmesine fırsat tanıyor. KOBİ Bankacılığı çatısı altında teknolojik gelişmelere olan farkındalığı artırmaya olanak sağlayan ve teknolojik girişimcilerin kendilerini tanıtabildiği ‘Meet Up’ buluşmalarını başlatan TEB Girişim Bankacılığı, yıl içinde 8 farklı girişimci teknoloji şirketinin yöneticilerini bir araya getirdi.

9,6 MİLYON TL HİBE
TEB, TÜBİTAK’ın Genç Girişim (BiGG) Programı kapsamında akredite kuruluşlar arasında yer alan tek özel finans kuruluşu olarak dört yıldır girişimcilerin başvurularını kabul ediyor. Ayrıca TEB, 2018 yılında program kapsamında 30 uygulayıcı kuruluş arasında en fazla hibe kullandırılmasına aracılık eden ilk 3 kuruluş tan biri oldu. Yıl boyunca 64 ilden binin üzerinde teknolojik iş fikri başvurusu alarak, ticarileşebilmeleri ve hibe desteğinden faydalanabilmeleri için girişimcilere destek olan TEB, bugüne kadar toplamda 64 teknolojik iş fikrinin 9,6 milyon TL hibe desteği kazanmasında köprü rol oynadı.

GLOBAL HIZLANDIRMA PROGRAMI
TEB, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini büyütmenin yanı sıra girişimcilerine verdiği desteği global seviyelere ulaştırmayı ve böylece Türkiye’den dünyaya inovatif ve teknolojik iş fikirlerinin ihracatını artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda TEB Girişim Bankacılığı, Türkiye’nin en global hızlandırma programı Growth Circuit için ODTÜ ile işbirliği yaptı.

2018 yılının Nisan ayında başvuruların toplandığı programa gelen yüzlerce iş fikrinden seçilen 34 nitelikli girişimci, Berkeley Üniversitesi ve TEB Girişim Bankacılığı’nın uzman mentorluğundan faydalanarak yoğun bir eğitim programına katılmaya hak kazandı. Girişimciler içinden global dünyaya açılmaya uygun 8 girişimci San Francisco’daki ofiste eğitim ve mentorluk hizmeti aldı. Program sonrasında başarılı olan girişimciler ise temmuz ayında Draper Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, 50’yi aşkın global yatırımcının önünde sunum yaparak girişimlerini dünyaya tanıtma fırsatı elde etti.

GİRİŞİMCİLER VADİ’DE
TEB, genç girişimcileri keşfetmek üzere kurgulanan ve ABD Büyükelçiliği ile beraber yürütülen Let’s Up programı ile Türkiye’nin önemli üniversitelerinde girişimcilik, yeni ekonomi, bilgi toplumu ve gelişen girişimcilik ekosistemiyle ilgili farkındalık yaratmak üzere eğitimler veriyor.

Let’s Up programı kapsamında 7 üniversiteden toplam 250 öğrenci, çeşitli eğitim ve mentorluk aşamalarını geçtikten sonra Demo Day etkinliği ile iş fikirlerini jüriye sundu. Nisan ve mayıs aylarında yapılan Demo Day’ler ile her üniversiteden 2 öğrenci seçilirken, toplam 14 öğrenci ağustos ayında girişimcilik vizyonu edinmek ve start up ekosistemini tanımak amacıyla Silikon Vadisi’ne giderek yatırımcı danışmanları, başarılı Türk girişimciler ve teknoloji devlerinin yöneticileriyle tanışma fırsatı elde etti.

YENİ FİKİRLER YENİ İŞLER
TEB Girişim Bankacılığı, Türkiye’nin genç girişimcilerini keşfetmek için ODTÜ iş birliğiyle hayata geçirilen “Yeni Fikirler Yeni İşler” programı ile farklı illerden gelen binlerce başvurunun değerlendirilmesi ve inovatif iş fikrine sahip 50 girişimcinin seçilmesinden eğitilmesine kadar tüm süreçlerde etkin rol oynadı. Ekim ayında Ankara’da düzenlenen Demo Day’de sahne alan ve ödül kazanan girişimcileriyle TEB Girişim Bankacılığı, ekosisteme nitelikli girişimci kazandıran en önemli oyunculardan biri olduğunu kanıtladı. Yeni Fikirler Yeni İşler Demo Day’de 100 bin TL büyük ödülün kazananı TİM-TEB Girişim Evi girişimcisi olurken, TEB Özel ödülü de ulaştırma sektörü için hafif ve ekolojik kompozit üretimi yapan girişimciye verildi.

TEB Girişim Bankacılığı, kasım ayında düzenlenen Türkiye’nin en önemli girişimci yatırımcı buluşmasına ev sahipliği yapan İTÜ BIG BANG sahnesine de girişimcileriyle damga vurdu. 21 milyon TL’lik kaynağın dağıtıldığı etkinliğin en çok kaynak kazanan ikinci girişimcisi TİM-TEB Girişim Evi girişimcisi olurken, finalde sunum yapan diğer iki girişimci de girişimlerini büyütmek ve rekabette üstün seviyelere gelmek için çalışmalarını başlattı.

SLUSH’A ÜÇÜNCÜ KATILIM
TEB Girişim Bankacılığı, girişimcilerin sürdürülebilir başarı sağlaması ve uluslararası arenada kendilerine yer bulabilmeleri adına onları her platformda destekleyerek Türkiye’nin ve dünyanın en önemli etkinliklerinde yer almasını sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda girişimcilerinin Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de sekiz yıldır gerçekleştirilen dünyanın girişimcilik ve inovasyon temalı en önemli etkinliklerinden biri olan SLUSH’a 3 yıl üst üste katılmalarına destek olarak, onların global dünyada girişimlerini büyütmek için potansiyel iş birliği yapabilecekleri şirketlerle tanışmasına ve global yatırımcılarla buluşmasına olanak sağladı.

İLHAM VEREN GİRİŞİMLER
Türkiye’de girişimcilik ekosistemine nitelikli, inovatif iş fikri kazandırmayı amaçlayan TEB Girişim Bankacılığı, TİM iş birliği ile ekim ayında Çırağan Sarayı’nda düzenlediği Türkiye’nin Girişimcileri Ödül Töreni’nde Türkiye’nin en başarılı girişimcilerini ödüllendirdi. Gecede Türkiye’nin ilham veren girişimcileri özel ödülleri yazar Ayşe Arman ile Türkiye Oyun Geliştiriciler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin’e verildi.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.