“Silikon Vadisi aktörlerinin nasıl bu denli başarılı olduğunu öğrenmek için sunulan olanakları ve yaratılan ekosistemi iyi anlamak gerekir” diyen SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın, özel sektörü akademi ve girişimlerle buluşturan SabancıDx Dijital Kampüs’ün Türkiye’nin dijital dönüşümünde çarpan etkisi yaratacağını söylüyor.
Sabancı Topluluğu “Yeni Neslin Sabancı’sı” felsefesiyle hem kültürel hem dijital olarak önemli bir dönüşüm başlattı. Bu dönüşümün merkezinde bulunan dijital ve analitik şirketi SabancıDx, yarım asırlık bilgi teknolojileri deneyimine sahip, pek çok ilke imza atan Bimsa’dan devraldığı hizmet portföyüne ileri veri analitiği, robotik iş gücü ve siber güvenlik gibi çığır açan yeni nesil teknolojiler ekledi. Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme ve yazılımın gücüyle dünyaya açılma vizyonunu taşıyan SabancıDx, sürekli inovasyon hedefiyle çevik bir kültür inşa etmek için önemli adımlar atıyor. SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın, Türkiye’nin Silikon Vadisi olan SabancıDx Dijital Kampüs’ün hedeflerini ve Türkiye ekonomisinde yaratacağı çarpan etkisini şöyle anlattı:
“DENKLEMDEKI BİLİNMEYENİ KEŞFEDIYORUZ”
“Endüstri 4.0 döneminde konvansiyonel iş modelleri kadar holding yapıları da önemli dönüşümlerle karşı karşıya. Bu dönüşüm daha fazla iş birliği gerektiren hem kültürel hem operasyonel bir süreç ve hiç kolay değil. Rekabet avantajını yeni buluşlar getirecek ve çevik iş yapış şekilleri de bu durumda kritik rol oynuyor. Sabancı Holding şirketleri çok geniş yelpazede şirket portföyüne sahip. Biz bu geniş portföydeki farklı sektörlerin ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi biliyoruz. Şu anda sanayi sektöründe 18, çimentoda 9, enerjide 11, sigortada 19 ve perakende sektöründe ise 17 proje olmak üzere katma değerli toplam 74 analitik proje üzerinde çalışıyoruz. Yalnızca bu analitik projeler sayesinde toplam 200 milyon TL değer yaratacağımızı öngörüyoruz. SabancıDx olarak Sabancı Holding’in de ötesinde Türkiye’nin dönüşümüne liderlik etmeyi hedefliyoruz. Geleceğe dair öngörüleri analiz ederek, ihtiyaçları belirleyerek, değer yaratabileceğimiz alanlarda inovatif çözümler üretiyoruz. Sadece ihtiyaçları karşılayan bir sistem entegratöründen çok öte katma değerleri çözümler üreterek denklemdeki bilinmeyeni keşfediyoruz. Biz bu yeni oluşumu yeni nesil dijital ve analitik bir şirket olarak tanımlıyoruz.
GARAJ KÜLTÜRÜ
82 milyonluk Türkiye nüfusunun yarısından fazlası 32 yaşının altında, bu da bizi Avrupa’nın en genç ülkesi yapıyor. Gençliğin getirdiği yeniliğe açık olma potansiyelini iyi değerlendirdiğimiz noktada rekabet gücünü de elde edeceğimize gönülden inanıyoruz. Türkiye’nin start up ekosistemi son 10 yılda önemli gelişmeler kat etti. 2010 yılında sadece 8 start up hızlandırıcı programı varken bugün bu sayı neredeyse 50’ye ulaştı. Melek yatırımcı sayısı ise 500’e yaklaştı. 2019 yılında yapılan yatırımlarla yıl sonuna kadar start up yatırımlarının yıllık 200 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler karşısında holding yapıları da ekosisteme önemli katkılar yapmaya başladı. Biz de SabancıDx olarak başlattığımız Calatist Start Up programımız kapsamında 300’den fazla start up şirketini inceledik, 50’nin üzerinde iş birliği adayı belirledik ve 10 şirketle değer teklifi üzerine çalışıyoruz. Özellikle IoT, siber güvenlik, büyük veri ve analitik üzerine çalışan, dijital ürün ve hizmetler geliştiren start up’lara odaklanmış durumdayız.
KAZAN-KAZAN ORTAKLIĞI
SabancıDx Dijital Kampüs’te bir garaj kültürü inşa ediyoruz. Bu kültürü kampüsümüzün tam merkezine yerleştiriyoruz. Daha önce bir üretim tesisi olan Hangar’da artık fikir üretimi yapılacak. Start up’ların kullanımına açık olan bu merkezde fikir kıvılcımları çıksın, bu kıvılcımlar çarpışsın ve ateşe dönüşsün istiyoruz. Dünyaya açılan bu Hangar’da sanayi ve start-up iş birliğinden doğan sinerji Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yazılım ihracatı için yeni ürünler doğuracak. Catalist Start Up programımızdaki girişimler, yeni ürün geliştirme ve bu ürünlerle yurt dışına açılma vizyonumuzda kritik bir rol oynuyor. Bu start up şirketleri, Sabancı Holding’in güçlü yurt dışı bağlantıları sayesinde ürünlerini ihraç edebilecek. Topluluğumuz içindeki farklı sektörlerden şirketlerin bilgi birikiminden yararlanma imkânı yakalayan, Türkiye’nin dev şirketleriyle buluşturduğumuz start up’larla sektörlerin ihtiyaç duyduğu ivmeyi yakalayacağımıza inanıyoruz. Start up yaklaşımımızı tamamen bir ‘kazan-kazan’ ortaklığı gibi özetleyebiliriz. Catalist Start Up programımızla biz organizasyon yapımızı geliştirme avantajına sahip olurken, start up’lara gelişmiş altyapımızı ve bilgi birikimimizi kullanma fırsatı sunuyoruz. Bu yılın sonuna kadar, 4 farklı başlıkta ikişer tane start up’la, yani toplamda 8 start up’la iş geliştirmiş olmayı hedefliyoruz. Ayrıca start up’lara verdiğimiz desteği tüm Sabancı Topluluğu’na yaymak için 11 şirketle birlikte Kolektif House’da bir ortak çalışma alanı kurduk. Bu merkezle holding şirketleri arasındaki girişim sinerjisini artırmayı, ekosistemi tüm topluluğun katılımıyla güçlendirmeyi ve girişimcilik programları için uygun bir alan yaratmayı hedefledik.
“GELİRİMİZİN YÜZDE 25’İNİ YENİ NESİL TEKNOLOJİDEN SAĞLAYACAĞIZ”
ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ İnovatif ürünler için üniversiteyle iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Burak Aydın, “Akademinin literatür yaratma becerisi özel sektörle buluştuğunda inovatif çözümler geliştirilebilir” diyor. Aydın bu konuda atılan adımları da şöyle paylaşıyor: “Üniversite iş birliğiyle inovatif ürünler üzerine çalışarak endüstriüniversite harmanlamasını en yukarı taşıyacağız. Bu bağlamda Sabancı Üniversitesi, BAV Lab ve MIT Lab gibi dünyanın önde gelen kurumlarıyla dünya literatürüne girecek işlerin SabancıDx Dijital Kampüs yapılacak olması bizleri çok heyecanlandırıyor.
ÇÖZÜM BULMA KASI Akademiden de aldığımız güçle 3 yıl içinde gelirlerimizin yüzde 25’ini yeni nesil teknoloji alanlarından sağlamayı hedefliyoruz. 2018 yılında dünyanın önde gelen küresel şirketleri 350 milyar dolardan fazla Ar-Ge yatırımı yaptı. En çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketler sıralamasına baktığınızda ilk 7’de teknoloji şirketleri olduğunu görebilirsiniz. İnovasyon alanlarını görebilmek için işin merkezinde olmanız gerekir. Bu düşünceden hareketle İzmit’te bulunan Ar-Ge merkezimizi SabancıDx Dijital Kampüs’e taşıdık. Ar-Ge merkezimiz ürün geliştirme, şirketlerin dijital ve analitik ihtiyaçlarına yeni nesil teknolojilerle çözüm bulma kasımızı güçlendiriyor. Veri analitiği odağıyla ürünlerimize yeni özellikler eklemenin yanı sıra yeni nesil teknolojilerle inovatif ürünler üzerine çalışıyoruz. Ar-Ge merkezimizdeki çalışmalara 2020 yılında ciromuzun yüzde 7’si oranında yatırım yapacağız.
0 yorum