Platformlar, başarıyı getiriyor


Netaş, start up’lara sağladığı desteklerle ekosistemin güçlendirilmesine çalışıyor. “İnovatif fikirleri olan gençlere ulaşarak onlara yardımcı olabilecek bir platform oluşturduk” diyen Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, ekliyor: “Bilişim ekosistemini zenginleştirmek için tüm kaynaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz.”

Bilişim pazarının öncü kuruluşlarından Netaş, sektörün en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketi konumunda. Köklü firma, bilişim ekosisteminin geliştirilmesi için start up’lara yönelik yürüttüğü çalışmalarla öne çıkıyor. Start up’lara bakışlarını, “Start up’lar bilişim ekosisteminin en dinamik yapıları” sözleriyle özetleyen Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, yaratılan sinerjinin her iki taraf için de önemli katkılar sağladığını vurguluyor.

“Bir yandan Netaş’ın 50 yıllık bilgi ve deneyimini ülkemiz bilişim ekosistemiyle start up’lar üzerinden paylaşırken, diğer taraftan kendi Ar-Ge’mize start up’ların inovatif fikirlerini ve dinamizmini enjekte ediyoruz” diye konuşan Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, start up’lara dönük stratejilerini ve ‘Netaş as a platform” yapısını Start Up’a anlattı:

NASIL YOLA ÇIKTIK?
“Bugün itibarıyla Türkiye genelinde start up sayısı 6 bine yaklaşırken 2016 yılında start up ekosistemine yaklaşık 70 milyon dolar yatırım yapıldı. Start up’lara en fazla destek sağlayan kuruluşlardan biri olan TÜBİTAK, Bireysel Genç Girişim – BİGG olarak isimlendirilen 1512 Programı çerçevesinde 2012’den bu yana çalışmalarını hızlandırdı ve bu programa başvuran 1.354 iş fikrinden 220’si desteklendi.

2000’li yıllardan beri TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı start up kuruluşlara çeşitli destekler veriyor. Bu sayede, kurulan teknoparklarda birçok start up ortaya çıktı. Biz de start up’lara yönelik özel çalışmamıza başlarken TÜBİTAK’a başvurduk. TÜBİTAK, 1512 Programı çerçevesinde desteklenen bilişim alanındaki start up’lara bizim yapmak istediğimiz çalışmayı duyurdu. Bu start up’lardan ilgilenenler bizimle temasa geçti. Büyük kısmının bir teknoloji etrafında çalışma yaptıklarını, çok azının pazardaki ihtiyaçlardan yola çıktıklarını gördük. Bunun üzerine dünyadaki örnekleri incelemeye başladık.

KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ
Dünyadaki örnekleri inceleme aşamasında Wesley Clover ile tanıştık.1970’li yılların başından bu yana 100’den fazla şirkete destek sağlayan ve inovatif teknoloji ve uygulamalara yılda 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan Kanadalı yatırımcı Sir Terrence H. Matthews’un şirketi Wesley Clover’ı ikna ederek Türkiye’ye getirdik. Böylece Netaş, 2015 yılında Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu’nu (NWCTF) kurmuş oldu. Wesley Clover’ın Türkiye’yi seçmesinde, kurumsal kültürü ve finansal yapısıyla Netaş’ın güvenilir bir partner oluşu, güçlü bir müşteri tabanı bulunmasının yanı sıra Türkiye’de bilişim alanında sağlanan destekler ve insan kaynakları potansiyelinin yüksek oluşu rol oynadı.

NWCTF NELER YAPIYOR?
Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu ile üniversiteden daha yeni mezun gençlerin somut ihtiyaçlara yönelik inovatif fikirlerine, bunların katma değer yaratan çözümlere dönüşmesi, ürünleşerek ticarileşmesi için destek oluyoruz. Öncelikle insana yatırım yaparak mentorluk sunuyoruz. Şimdiye kadar 7 start up’a destek sağladık. Ancak start up ekosistemine desteğimiz bununla sınırlı kalmadı. Netaş olarak platformlara çok inanan bir şirketiz. Çünkü bugün dünyadaki dinamizmi platformlar tetikliyor. Bulut bilişim, mobil geniş bant gibi teknolojiler de aslında kaynakların ortaklaşa biçimde çok daha verimli kullanılmasını sağlayan platformlar yaratıyor. Ortak çalışmaya imkan veren bu tarz platformlar başarıyı doğuruyor.”

NETAŞ AS A PLATFORM altında 30’dan fazla firma var
AÇIK TEST ALANI
Netaş’ta güçlü bir Ar-Ge’miz var. İnovatif fikirleri olan, mevcut teknolojileri yenilikçi uygulamalarda kullanan ya da teknoloji geliştiren gençlere ulaşarak onlara yardımcı olabilecek bir platform oluşturmak, bu Ar-Ge altyapımızla projelerine destek sağlamak üzere ‘Netaş as a platform’u oluşturduk. Netaş’ın 10 bin metrekare test alanı ve 200 test uzmanını da içeren kaynaklarını gelen firmalara açıyoruz.

KAPSAMLI DESTEK
Netaş’ın küresel ölçekteki standartlarında geliştirilen uygulamalar, Netaş tarafından sertifikalandırılıyor. Bu firmaların çözümlerini Netaş’ın uçtan uca çözümlerine entegre ediyoruz. Dahası bu firmalara mekan sağlamaktan laboratuvarlarımızı kullanmaya imkan tanımaya, sunum teknikleri ve finans eğitimi vermekten iş planlarını yapmaları için mentorluk yapmaya kadar çok kapsamlı bir destek sunuyoruz. ‘Netaş as a platform’ yapısı içinde 30’dan fazla firma yer alıyor.

HEDEF, TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLMAK
YATIRIMLAR ARTMALI
2016 yılı istatistiklerine göre, Amerika hariç tutulduğunda start up’ların en fazla yatırım aldığı ülkelerin başında 40 milyar doların üzerinde yatırımla Çin gelirken onu 5 milyar doların üzerinde yatırımlarla İngiltere ve Hindistan takip ediyor. Türkiye’de ise start up’lara yapılan yatırım 70 milyon dolar seviyesinde. Genç nüfus yapımızın dinamizmi ve yüksek potansiyeliyle ülkemizin küresel teknoloji üslerinden biri olmayı hedeflediğini düşünürsek, bu yatırımı yukarı çekmemiz gerektiği çok açık.

ÖRNEK OLACAĞIZ
Dünyadaki teknoloji üslerinin start up zenginlikleriyle öne çıktığını biliyoruz. Biz Netaş’ta start up’lara sağladığımız desteklerle bilişim ekosistemini zenginleştirmek için tüm kaynaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Sunduğumuz modellerin, elde ettiği başarılarla sektörde örnek oluşturmasını diliyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.