Önce Deneyim, Sonra Girişim


Girişimci olmadan önce kurumsal hayatın engebeli yollarım geçmek, büyük kurumlarda pişmek önemli. Çünkü profesyonel hayatın sunduğu pek çok artı var. Girişimcilere özellikle ekip oluşturma ve network yaratmada derin deneyimler kazandırıyor.

Elçin Cirik
[email protected]

Profesyonel hayatta yapılan hataların kazandırdığı dersler, girişimlerde başarıya dönüşüyor. Pek çok girişim de kurucularının çalıştıkları alanda gördükleri boşluğu değerlendirmesinden doğuyor. Profesyonel hayatın sınırlı sularından kendi hayallerine yelken açan girişimciler, kurumsal kariyerin getirdiği artıları anlattı.

Beyaz yakalılardan, hem de 10 yılı aşkın kariyer sonrası kendi girişimlerini kuranların sayısı az değil…

Bunlardan biri de TutumluAnne’nin kurucusu Özden Pusat. Büyük bankalarda 15 yıllık kurumsal bankacılık kariyeri için “Sonlarına doğru kurumsal hayattan çıkıp farklı bir şey yapma isteği ağır basmaya başladı” diyor. Pusat, bu deneyimin kendisine kattıklarını da şöyle aktarıyor:

“Ben çok şanslıydım nakit akışı yönetimi, bilanço okuma gibi pek çok alanda zaten yetkinliğim vardı. Ayrıca ekip yönetme, proje yönetimi, insan ilişkileri gibi konulardaki birikimim girişimcilik hayatımda bana inanılmaz fayda sağladı.”

Aynı şekilde HUDOP Teknoloji Hizmetleri Kurucusu Nedim Kebabçı da elektronik medya, bilişim ve enerji alanlarında geçen 17 yıllık çalışma hayatının kendisine piyasadaki dinamikleri ve fırsatları okuyabilmede tecrübe kazandırdığını düşünüyor.

Kebabçı, “Ekip kurma ve ürünümüzün pazarlama ve satışında iş hayatında oluşturduğum çevrenin büyük katkısı oldu” diyor. BugBounter kurucusu Arif Gürdenli, çok uluslu ve büyük Türk şirketlerinde geçen 26 yıllık kurumsal hayattan sonra girişimciliğe dönmüş.

Gürdenli, tecrübelerinin ortaklar arasında iş birliğini güçlendirme, fikri müşteri odaklı geliştirme, satış ve pazarlama stratejileri oluşturma gibi kritik konulara katkısının olduğunun altını çiziyor.

Vidyou’nun kurucusu Barış Mirzai, global ve network reklam ajanslarında kreatif ve strateji tarafında 10 yıl çalıştığını söylüyor ve “Pazarda uzun yıllardır olduğumdan hem network hem alan uzmanlığının faydasını gördüm, çözüm üreteceğimiz sektörü iyi bildiğimiz için ürün geliştirmede, konumlandırmada büyük fayda sağladı” diye konuşuyor.

Girişimci olmadan önce 15 yıl kurumsal hayatta çalışan DUCKT Kurucusu Çağrı Selçuklu ise “Kariyerim boyunca özel projelerden sorumlu oldum.

Çalıştığım şirketin bir sonraki adımında yer almak, bana değer verdiğim bir bakış açısı kattı. Girişimci için 3 kaynak yani insan, zaman ve paranın yönetimi adına kurumsal geçmişe sahip olmak paha biçilmez bir kazanım” diyor.

1-0 ÖNDE BAŞLATIYOR

Her kararı kendi almak zorunda olan girişimci için profesyonel hayatta edindiği tecrübeler altın değerinde oluyor. 6 yıl çok uluslu bir şirkette farklı görevler alan Givin Kurucusu Başak Sucuka, bu dönemi “İş yapış şekli, bütçe yönetimi ve planlaması, sistem kurgulama, tedarikçi ve ekip ilişkileri yönetimi gibi birçok konuda çok öğretici oldu. Orada değerli bir altyapı ve iş bilgisi edindim.

Bu da bende kendi gerçekleştirebileceğim farklı yollar bulma isteği uyandırdı” sözleriyle özetliyor. Girişimi öncesi 9 yıl finansal servis alanında çalışan Core Finance Kurucu Ortağı Yağız Sözmen de aynı fikirde. Sözmen, “İş yaşamının en çok üç konuda ciddi faydası var.

Hataları girişiminiz yerine profesyonel çalıştığınız şirkette yapmanız hem pozisyonunuz hem şirketin olgunluk seviyesi nedeniyle çok daha az maliyetli oluyor. Büyük bir şirkette iş çevrenizi çok hızlı geliştirebiliyorsunuz ve insan yönetimi, kültürel hataları bir çalışan olarak yapmak ileride aynı hataları tekrarlama ihtimalini düşürüyor” diyor.

The Coca-Cola Company ve Kimberly Clark’da 7 yıl deneyim kazanan Denebunu’nun kurucusu Duygu Akbudak, “Kurumsal hayattaki tecrübem, girişimcilikte karşıma çıkan engellere karşı 1-0 önde başlamamı sağladı.

Global şirketlerde çalışmış olmak, kurduğunuz işin ilk gününde bile sanki bin kişilik şirketmişsinizcesine düşünmenizi, aksiyon almanızı ve temelleri doğru atmanızı sağlıyor” şeklinde konuşuyor.

Fazla Gıda Kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren de eski beyaz yakalı girişimcilerden…

7 yıllık profesyonel hayatıyla ilgili Olcay Silahlı, “Karar verme mekanizmaları, iş süreçleri optimizasyonu, stratejik planlama, sonuç odaklı iş takibi gibi konularda hangi adımın doğru, hangisinin etkisiz olduğunu anlamamda yardımcı oldu.

Bazı yanlış olduğunu düşündüğümüz aksiyonları şimdi girişimimizde farklı uygulamaya çalışıyorum” diyor. Girişimin diğer kurucu Arda Eren de özellikle iş hayatının iletişim, takım çalışması ve planlama gibi iş süreçlerini yönetme açısından iyi ve kötü örnekleri gözlemlemesini sağladığının altını çiziyor.

EKİP KURMADA BÜYÜK ARTI

Kariyerin ilk yıllarını büyük şirket çatısı altında, kurum kültürüyle geçirmek girişimcilerin kendi işlerinde önemli artılar kazandırıyor. 15 yıllık profesyonel kariyer sonrası Bulutistan’ı kuran Orçun Özalp, “Son yöneticim Süreyya Ciliv’in bulut işimizi bir ‘start up CEO’su olarak yönetmeni istiyorum’ demesi, beni şimdiki rolüme hazırlayan tetikleyici cümle oldu. Ekip kurarken kilit rollere güvenebileceğimiz arkadaşları kazandırdı.

Girişimcinin kendisi kadar tutkulu bir ekibi olması başarının yarısı” diyor. Smart Mimic Kurucusu Noyan Berker, profesyonel hayatı deneyimlemek için 2 yıl çalışmış ve “Ekibin kurumsal hayattan gelmesi çoğu zaman olumlu oluyor; görev tanımları, teslim zamanlarına uymada büyük fark görüyoruz.

Kurumsal hayattan en çok işinize yarayacak çevik ekip yönetimi” şeklinde konuşuyor. Turkcell’de 3 yıl görev alan Appcent Bilişim Kurucusu Ozan Uysal da bu süreçte hem mobil uygulama geliştirme sürecini A’dan Z’ye deneyimleyerek sektörün açıklarını analiz ettiğini hem piyasayı ve iş yapış şekillerini anladığını söylüyor.

Enerji ve beyaz eşya sektörlerinde 3,5 yıl görev alan CET’in kurucusu Ömer Güven, kurduğu işte bu dönemin önemli artılarını şöyle görüyor: “Iş yaşamından gelmenin avantajını ekip kurmada gördüm. Farklı dinamikler doğrultusunda ilerleyebilecek ve aynı zamanda ekip çalışmasına yatkın insanların şirketin ana omurgasını oluşturmasına dikkat ettik.”

Mehmet Ekin de robotik otomasyon alanında 6 yıllık profesyonel çalışma hayatı sonrası Pi Robotik’i kurdu.

Ekin, “Çekirdekten yetiştiğimden işin her kademesinde bulunma şansım oldu. Önceki işimde yönetici olduğum için ekip kurma ve proje yönetmede ne yapacağımı biliyordum ve çok zorlanmadım” şeklinde konuşuyor.

AKADEMİ TECRÜBESİ DEĞERLİ

Aynı kurumsal hayat gibi akademik dünya da girişimcilere güçlü bir deneyim sahası yaratıyor. Bu dünyadan gelen en başarılı girişimcilerden biri Vispera’nın kurucusu Aytül Erçil. “Girişimci olmadan önce 14 yıl General Motors araştırma laboratuvarında araştırmacı ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak bulundum” diyen Erçil, bu süreçte sanayideki sorunları, süreçleri daha yakından görebildiğini belirtiyor.

Erçil, “Akademik hayattaki başarılı çalışmalar, girişimcilik hayatımda müşterilerde güven oluşturmada çok yararlı oldu. Üniversite hayatı, ekip oluştururken en iyi insan kaynağına en hızlı şekilde erişmemi sağladı” diye konuşuyor.

Sabancı Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Bölümü de dahil kamu ve özel sektörde 10 yıl çalışan Drupart Dijital Çözümler Kurucusu Veli Akçaya, “Bu bölümde yaptığımız çalışmalarda özellikle teknoloji ve altyapı anlamında çok ciddi deneyim sahibi oldum.

Ayrıca katıldığımız yurt dışı konferans ve etkinlikler ülkemizde şu anda çalıştığımız alandaki eksikliği fark etmem konusunda yardımcı oldu” diyor.

Bugün İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak girişimcilik eğitimleri veren Biolive Kurucusu Duygu Yılmaz da kısa bir süre, 1 yıl kadar bir bal şirketinde kalite ve üretim departmanında mühendislik görevi yaptı. Yılmaz, “Kurumsal hayatı görmek şirketimizin kurumsal kimliğinin gelişmesinde katkı sağladı.

Ayrıca iş organizasyonunda, ekip yönetiminde, görev dağılımında olumlu faydasını yaşadım” diye konuşuyor. İş hayatına yine 2 yıl üniversitede araştırma görevlisi olarak başlayan, ardından 7 yıl özel sektörde görev alan FineDine Menü’nün kurucusu Duygu Kutluoğlu Kılıç da “İş kurmadan önce ortağımla kendimizi tecrübeyle geliştireceğimizi düşünüyorduk, bu sebeple Pozitron’da 5 yıla yakın çalıştım.

Pozitron Kurucuları Fatih ve Fırat’la yakın çalışmak, kendi işimde yönetimsel kararları alırken bana çok şey kattı. İş kurarken ve yönetirken nasıl ilerlemem gerektiğini biliyordum” diyor.

HATALARI AZALTIYOR

Ayrıca büyük kurumlarda geçen yıllar, girişimcilerin kendi şirketlerinde yönetimin her aşamasında daha doğru karar vermelerini kolaylaştırıyor. Arçelik Ar-Ge’sinde ve savunma alanlarında çalışan Mavis Yapay Görme Yazılım Kurucusu Dr. Müjdat Arabacıoğlu, profesyonel yaşamdaki birikimlerinin girişiminde kontrollü adımlar atabilmesine, bazı hatalardan uzak durabilmesine ve çok yönlü düşünebilmesine katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

BTPRO Bilgi Teknolojileri Kurucusu Özgür Meliye, 7 yıllık profesyonel hayatının en önemli artısını, “Kurduğum ilişkilerin girişimciliğimin ilk döneminde pazara girişime çok katkısı oldu, girişiminizin geçmiş iş hayatınızda edindiğiniz bağlantılarla ilişkisi arttıkça başarınıza katkısı yükseliyor” şeklinde aktarıyor.

HK Danışmanlık kurucusu Hacer Kök, 20 yılı geçen profesyonel iş yaşamının artılarını şöyle özetliyor: “Tedarik zinciri yönetimi, üretim yönetimi, yalın düşünme, değişim ve dönüşüm liderliği, iş sürekliliği, operasyon mükemmelliği, strateji ve kültür yapılandırması, insan kaynakları alanlarında edindiğim bilgi ve tecrübe, yönetim danışmanlığı şirketimin yapı taşlarını oluşturdu.”

Seyahatten, bankacılığa kadar farklı sektörlerde 12 yıl çalışan BUDIZZZ Kurucusu Sylwia Regulska Güney, bu deneyimin kendi şirketini kurma cesareti verdiğini belirtiyor, “Büyük grupları yönetmek ve farklı yöneticilerle çalışmak liderlik becerilerimi geliştirirken, kaçınmam gereken hataları gözlemleme şansı da tanıdı” diyor.

InCenTechs Bilişim Kurucusu avukat Nisan Doğan elektronik ürünler ve tekstil ürünleri satan iki ayrı şirkette 5 yıllık deneyiminin kendisine kattıklarını, “Büyük kurumsal yapılara oranla karar almakta her ne kadar daha cesur davransam da edindiğim tecrübeler, kararlarımı mantık süzgecinden geçirmemi sağlıyor. Ayrıca kurumsal bir kültür yaratmamda rehberim oluyor” sözleriyle dile getiriyor.

SERTAÇ TAŞDELEN FALADDİN KURUCU CEO’SU
“GİRİŞİMCİLİĞE HAZIRLIK SÜRECİYDİ”
“SEVDİĞİM İŞİ YAPMALIYDIM”
2004’te Bilkent İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Dubai’de Ernst &Young’da yönetim danışmanı olarak işe başladım. 7 yıl süren kurumsal kariyerimin ilk gününden itibaren girişimci olacağımı hissediyordum. Kariyerim ne kadar iyi gidecek olursa olsun sevdiğim işi yapmanın en önemlisi olduğunu fark ettim.

“İŞ YAPIŞLARINI İNCELEDİM”
Kurumsal kariyerimi bir nevi girişimciliğe hazırlık süreci olarak değerlendirdim. Kurumsal kariyerimde Orta Doğu ve Asya’da küresel şirketlerin iş yapış modellerini, kurumsal kültürlerini ve teknik yapılarını inceleme fırsatı buldum. Finansal ve yönetim bilimlerinde deneyim elde ettim.

BARBAROS ÖZBUGUTU IYZICO-PAYU TÜRKİYE CEO
“PARLAK FİKİRLERE ORTAM SAĞLADI”
SİSTEMLİ GEÇİŞ
Doğup büyüdüğüm Almanya’da, 1999’da iş yaşamına adım attım. 14 yıllık profesyonel kariyerin ardından 2013’te de ortağım Tahsin Isın’la birlikte iyzico’yu kurdum.

Kariyer yolculuğumda çalıştığım sektörler ve şirketlerin şu anki işime çok önemli katkıları olduğunu görebiliyorum. Telekom, teknoloji, e-ticaret, finans, ödeme hizmetleri ve fintek konusunda sistemli bir geçiş yaşamamı önemli bir avantaj olarak görüyorum.

KÜLTÜR SENTEZİ
Çalıştığım sektörler, girişimciliğe en açık, gelişimi kucaklayanlar olduğu için daima parlak fikirler ve çarpıcı girişimler için uygun ortam sağlıyor.

Fikirlerimin oluşmasında ve hayata geçirmemde önemli faydaları dokundu. Almanya’da büyüyen bir Türk olarak her iki kültürün kendimce avantajlı gördüğüm yanlarını iş hayatımda uyguladım. Geleneksel bazı değerleri unutmadan, modern iş yapma biçimleri geliştirmek ekip oluştururken ve yönetirken doğru metodolojiyle hareket etmek önceliğimiz oldu.

EFECAN ERDUR KOLAY İK KURUCU ORTAĞI
“DAHA UZUN SÜRE ÇALIŞIRDIM”
GİRİŞİME ADIM
İki farklı teknoloji şirketinde 4 yıl yazılım geliştirmede çalıştım. Son çalıştığım Startup Kitchen’da edindiğim teknik bilgi birikimi ve girişim başlatma deneyimleriyle girişimimi kurma kararı aldım. Muhtemelen orada çalışmasaydım ya daha geç girişimci olurdum ya da böyle bir dünya olduğunun farkına hiç varamayabilirdim.

BAŞTAN KEŞFETTİK
Açıkçası ne ben de ortaklarım çok fazla yönetimsel pozisyonlarda yer almadık. Bu nedenle yönetimsel süreçlerin çoğunu en baştan keşfetmemiz gerekti. Tercih hakkım olsaydı, biraz daha uzun çalışır ve farklı pozisyon ve şirketlerde deneyim sahibi olmak isterdim. Tahminen girişimimizi çok daha hızlı bugünkü haline getirebilirdik.

 

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.