Lonca’dan girişimcilere 40 bin tl hibe

Mücahit Gündebahar
Mücahit Gündebahar

Kuveyt Türk kurduğu Lonca Girişimcilik Merkezi’yle girişimcilik ekosistemine katkısını artırarak sürdürüyor. Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar, “Üçüncü dönem eğitimi başladı. Her girişime performanslarını takip ederek 40.000 TL’ye kadar hibe vereceğiz. Her yıl 30 girişimi desteklemeyi planlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyonda öncü katılım bankalarından Kuveyt Türk, geçtiğimiz yıl kurduğu Lonca Girişimcilik Merkezi’yle girişimcilik ve startup ekosistemine katkısını giderek artırıyor. Altı aylık programlarla eğitim ve mentorluk desteği veren Lonca Girişimcilik Merkezi, girişimcilerine çok lokasyonlu kuluçka hizmeti, hibe ve Ar-Ge desteği gibi ayrıcalıklardan yararlanma imkanı sunuyor. Merkez, Ekim ayında ikinci dönem girişimcilerini mezun etti. Workinton’la işbirliği yapılarak 2017’nin Eylül ayında kurulan Lonca Girişimcilik Merkezi, üçüncü dönemle çalışmalarını hız kesmeden devam ettiriyor. Girişimciler, Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na başvuru konusunda önceliğe sahip. Genel ve FinTek olmak üzere iki ayrı kategoride girişicilerin başvurabildiği Lonca, 2019’da üç başvuru dönemiyle yaklaşık 30 girişimi desteklemeyi hedefliyor. Başvurular www.loncagirisim.com sitesinden yapılıyor. Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar ile Lonca Girişimcilik Merkezi’nin çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk.

Lonca nasıl ve ne amaçla kuruldu?
Esasında Kuveyt Türk’ün Ar-Ge ve inovasyon yolculuğu 2009 yılında başladı. Banka bir dijital dönüşüme girdi, platform tabanlı yapıya geçti. Ardından ilk Ar-Ge merkezi kuran banka olduk ve Architecht ismiyle bir teknoloji şirketi kurduk. Lonca Girişimcilik Merkezi’ni bankamızın yazılım, teknoloji ve fintek alanındaki bilgi, birikim ve deneyimlerini girişimcilerle paylaşmak amacıyla hayata geçirdik. Özellikle erken aşamada iyi fikri olan girişimleri seçiyoruz. Ürünü hazır olan girişimlerin bankayla işbirliği yapmasına olanak sağlıyoruz. İştirakimiz KT Portföy’ün yönetiminde Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurduk, böylece yatırım desteği imkanımız da oluştu. Bu çalışmalarla girişimcilere verdiğimiz desteğin hem frekansını hem boyutunu her geçen gün artırıyoruz.

Merkezinizde kaç startup’a destek verildi?
Ekim ayında ikinci dönem mezunlarımızı verdik. İki programda da yaklaşık 600’er başvuru içinden startup’ları seçtik ve bugüne kadar toplamda 17 girişimciyi mezun ettik. Bu seriler yoğun bir eğitim ve mentorluk programı içeriyor. Banka çalışanlarımız ve ekosistemdeki değerli mentorlar girişimcilere takıldıkları noktalarda mentorluk desteği veriyor. İkinci programda hibe boyutu da önem kazandı. Şu anda Türkiye’de en çok ve en kapsamlı API marketi açan bir bankayız. Yılsonuna kadar açılan API sayımız 100’e ulaşacak. Teknogirişim Sermayesi Yatırım Fonu, Lonca mezunlarımıza ya da Lonca’dan bağımsız şekilde başvurularda bulunup uygun gördükleri girişimlere yatırım yapabiliyor. Hem fon tarafı hem girişimcilik merkezi olması sinerji oluşturuyor. Ayrıca girişimcilerin tanıtım için bütçe ayıramadıkları ama yapmaları gereken bazı etkinliklerin bazı giderlerini üstlenmeye çalışıyoruz.

Yakın gelecekte hedefleriniz neler?
Üçüncü dönemin eğitimine Ekim ayı bitmeden başladık. Bu seride her girişime performanslarını takip ederek 40.000 TL’ye kadar hibe vermeyi, yurtdışına hazır olan girişimlerin fuar ve etkinliklerine katılmalarına yardımcı olmayı planlıyoruz. 2019 yılı için yine 6 aylık 3 seri bütçeledik. Her yıl üç başvuru dönemiyle yılda 30 girişimi desteklemeyi hedefliyoruz.

MENTORLARIN KATKISI BÜYÜK
Compocket, Lonca Girişimcilik Merkezi’nin ikinci dönem mezun girişimcileri, ofisten mentorluğa, eğitimlerden hibelere kadar kendilerine sunulan tüm destek ve imkanlardan çok memnun. Lonca mezunlarıyla bir araya geldik ve altı aylık yoğun sürecin kendilerine kattığı artıları sorduk. İşte girişimci gençlerin yanıtları:

Uservision / Batukan Taluy: “Önemli katma değeri oldu”
Marka ve ajansların hedef kitlelerine ulaşıp onlardan bilinçaltı ve bilinçli iç görü toplayabilecekleri yapay zekâyla desteklenen bulut tabanlı bir platform geliştiriyoruz. Lonca ile 6 aylık birlikteliğimiz sırasında mentorlarımızın katkısı büyük oldu. Kuveyt Türk ile zaten çalışıyorduk ama bugün daha büyük projelerle karar mercilerine daha hızlı ulaşabiliyoruz. İş birliğini derinleştirmede Lonca’nın bize önemli katma değeri oldu.

Socivy / Sude Engin – Ömer Kala: “Ürünümüzü daha hızlı geliştirdik”
Instagram’da organik katılımcı elde etmek için aksiyonlar yapmak üzerine bir platform sunuyoruz. Lonca’ya başladığımızda satışa yeni başlamıştık. Lonca’nın mentorlüğün yanında en büyük artılarından biri Workinton ile ofis imkanı vermesiydi. Gelir modelini nasıl ilerleteceğimiz veya müşteriye nasıl ulaşacağımız konusunda sürekli geri bildirim aldık, faydasını da gördük. Programdaki diğer girişimcilerle sinerji oluştu, onların farklı görüş açılarıyla ürünümüzü daha hızlı geliştirme şansı yakaladık.

Fikir Değirmeni/Burak Kartal: “Geleceğin girişimcilerini yetiştiriyoruz”
Türkiye’nin ilk bilim odaklı çocuk ve genç kuluçka merkeziyiz. 9-18 yaş grubuna fikir, proje ve iş geliştirme eğitimi veriyoruz. Geleceğin girişimcilerini yetiştiriyoruz. Lonca sayesinde eğitimlerimizi Workinton noktalarında verdik. Eğitim alanından birçok kişiyle planlamalar yaptık. Kuveyt Türk gibi güçlü bir bankanın desteği girişimimize karşı güven oluşturdu.

Akaunting / Denis Duliçi: “Kullanıcılarımızın yüzde 70’i yurt dışından”
KOBİ’lerin nakit akışını takip etmeleri için tasarlanan açık kaynak kodlu ve ücretsiz online ön muhasebe programı sunuyoruz. Global bir şirketiz. kullanıcılarımızın yüzde 70’i yurt dışından. Öncelikle KT Portföy’un kurduğu Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan faydalanmak istiyoruz. Görüşme halindeyiz. Ayrıca bankacılık sistemini kullanan KOBİ’lere ulaşmak istiyorduk. KOBİ’lere ulaşma noktasında önemli destek aldık. Kuveyt Türk’ün API’leri üzerinden de gerçek veriyle çalışabiliyoruz.

Payfull / Recep Erdoğan: “Lonca, yeni müşteri kazandırdı”
İşletmelerin tahsilat süreçlerini kolaylaştıran, ödemelerini daha hızlı, daha kolay ve güvenli yapabilmeleri sağlayan online tahsilat sistemi sunuyoruz. Şu an 100’e yakın müşterimiz var. Lonca bize yeni müşteri kazanımı açısından önemli destek sağladı. Kuveyt Türk’ün müşterilerine ortak bir kampanya yaptık. Teknik altyapıda takıldığımız yerlerde destek aldık. Kuveyt Türk birlikte çalıştığı firmalarıyla bize destek verdi.

Keyzy / Volkan Özyılmaz: “Lonca’nın bizi anlaması önemliydi”
Yazılım üreten KOBİ’ler için geliştirilmiş bulut tabanlı ve kolay kullanımlı bir lisans yöneticisiyiz, yazılım firmalarının lisanslarını güvenilir sunucular üstünde dağıtma görevini üstleniyoruz. Lonca’nın en büyük avantajı, yaptığımız işin anlaşıldığını ve takdir edildiğini görmek oldu. Pazarlama, üretim ve satış gibi konularda taleplerimize göre mentorlarla çalışma imkanımız oldu.

ArgeX / Mustafa Tülü: “Eğitim teknolojileri fuarına katılacağız”
Ürettiğimiz WatchX, programlanabilen giyilebilir bir geliştirme kartı. Saate benzer giyilebilir yapısıyla 9 yaşından itibaren herkesin robotik ve kodlamayı öğrenmesini sağlıyor. Lonca, bize ürünümüzün tanıtımında çok önemli faydalar sağlıyor. Ocak ayında ABD’de dünyanın en büyük eğitim teknoloji fuarına ve CES’e katılacağız. Lonca’sız bunu başarmamız zor olurdu, büyük destekleri oldu.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.