GİRİŞİMCİLER İTÜ ARI TEKNOKENT İLE HIZLANIYOR

Doç. Dr. Deniz Tunçalp

İTÜ ARI Teknokent, girişimcilerin ihtiyaçlarına göre farklı programlar uyguluyor. Yolun başındaki girişimciler İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde, ölçeklenme aşamasına gelenler İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi’nde ve globale açılacak firmalar ise Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile hızlanıyor.

Türkiye’nin teknoloji üssü İTÜ ARI Teknokent, bünyesindeki 270’ten fazla teknoloji şirketi, 7 binden fazla personeli ve yılda 600’den fazla proje üreten yapısıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı 2017 Teknoloji Bölgeleri Performans Endeksi Sonuçları’na göre İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’deki tüm teknoparklar içerisinde lider konumda yer alıyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde faaliyetlerini yürüten İTÜ ARI Teknokent, 10 binasıyla bugüne kadar 148’i patentli toplamda 2 bin 500’ün üzerinde başarılı Ar-Ge projesine imza attı. Teknoloji şirketlerine ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bu teknolojileri ticarileştirmeleri için en uygun ortam ve olanakları sunduklarını belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, İTÜ ARI Teknokent olarak farklı profillerdeki girişimcilerin ihtiyaçlarına göre farklı programlar uyguladıklarını söylüyor.

İTÜ ARI Teknokent, belirli bir ölçeğe gelmiş teknoloji girişimlerinin teknoloji geliştirme bölgesinde yürüttükleri AR-GE projelerine özel destekte bulunurken, yolun başındaki girişimcilere İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde entegre destek mekanizmaları sunuyor. İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi’nde ölçeklenme yani scale-up aşamasına gelmiş girişimciler büyümeye odaklanıyor. Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’nda ise girişimciler teknoloji ürünlerini, dünyanın en rekabetçi teknoloji pazarı olan Silikon Vadisi’ne satma ve ABD piyasasına girmek için hazırlık yapıyor.

INNOGATE GLOBALLEŞTİRİYOR
İTÜ ARI Teknokent öncülüğünde ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, teknoloji ihracatına katkıda bulunmak ve teknoloji şirketlerini global pazarlara hazırlamak amacıyla hayata geçirildi. Bugüne kadar 117 şirketin Türkiye’deki hazırlık döneminden faydalandığı ve bu şirketler arasından 53’ünün ABD sürecine katıldığı program sonrasında 41 şirket uluslararası faaliyetlerine devam ediyor.

İTÜ MAGNET BÜYÜME KAPISINI AÇIYOR
İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi, daha da büyümek için VC seviyesinde yatırım almak üzere desteğe ihtiyaç duyan girişimci şirketlerin ileri aşama merkezi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. İTÜ MAGNET’e geçtiğimiz bir yıl içerisinde teknoloji tabanlı ürünü hazır olan ve bu ürününü en azından bir müşteriye satabilmiş, ölçeklenebilirlik, çok sayıda müşteri edinme ve büyüme konularında gelişime açık 60 şirket katıldı.

650 MİLYON TL’LİK DEĞERLEME
Avrupa’nın en iyi 2’nci, dünyanın ise en iyi 3’üncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi; bugüne kadar ülke genelinde 1.797 girişime ve 4.233 girişimciye destek verdi. Şimdiye kadar 50 milyon TL’yi aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesi 650 milyon TL’yi geçti.

GELECEĞE ODAKLANANLAR BIG BANG’DE BULUŞUYOR!
İTÜ Çekirdek’in her yıl yeni girişimlerin en iyilerini belirlendiği Big Bang Start-up Challenge etkinliği, bu yıl yedinci kez 29 Kasım’da Uniq İstanbul’da düzenleniyor. Bu yılki teması odak olan etkinlikte birbirinden iddialı girişimciler, yatırımcı ve kurumsal şirketlerin karşısına çıkacak.

Avrupa’nın en iyi 2’nci, dünyanın ise en iyi 3’üncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek’in her yıl yeni girişimlerin en iyilerini belirlediği etkinliği ‘Big Bang Start-up Challenge’ bu yıl 29 Kasım’da Uniq İstanbul’da düzenlenecek. Teması ‘odak’ olacak etkinlikte çok sayıda girişimci, yatırımcı ve kurumsal şirketlerle buluşacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en iyi girişimci adaylarının Big Bang sahnesinde yerini alacağını belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, “Geçen yıl Big Bang’de girişimcilere, 17 milyon TL’yi aşan bir kaynak ulaştırmıştık. Yeni paydaşlarımız ve büyüyen girişimcilik ekosistemiyle yine büyük bir kaynağı girişimcilerle buluşturmayı hedefliyoruz” diyor.

BİNLERCE BAŞVURU
Başvuru sayısının her yıl katlanarak arttığı İTÜ Çekirdek’e bu yıl da binlerce girişimci başvuruda bulundu. Başvurular sonunda 1.200’den fazla girişimci İTÜ Çekirdek’e kabul edildi. İTÜ Çekirdek; girişimcilere açık ofis, mini MBA/girişimcilik eğitimi, satış koçluğu, teknik altyapı desteği, laboratuvar kullanım imkânı, laboratuvar sarf malzemeleri desteğinin yanı sıra aralarında alanında uzman iş dünyası ve akademiden 300’ü aşkın gönüllü mentor desteği de sağlıyor. Ayrıca yatırım arayan girişimcileri, melek yatırımcı, melek yatırım ağları ve risk sermayesi şirketlerinden oluşan yatırımcı gruplarıyla tanıştıran İTÜ Çekirdek, projenin niteliğine göre ilgi duyabilecek sermaye sahipleri ve sanayicilerle de bir araya getiriyor.

50 MİLYON TL’Yİ AŞKIN YATIRIM
Bugüne kadar ülke genelinde 1.797 girişime ve 4. 233 girişimciye destek verdiklerini ifade eden Deniz Tunçalp, şimdiye kadar 50 milyon TL’yi aşkın yatırım alan girişimlerin toplam değerlemesinin de 650 milyon TL’yi geçtiğini söylüyor. Tunçalp, “İTÜ Çekirdek olarak Elginkan Vakfı, İstanbul Sanayi Odası, Otomobil İhracatçıları Birliği, ING Bank, Allianz, Anadolu Sigorta, 3M, Anadolu Efes’in de aralarında bulunduğu 40’ı aşkın paydaşımız bulunuyor. Paydaşlarımızla bir araya gelerek, Big Bang’de geleceğe odaklanan başarılı girişimcileri destekleyeceğiz” şeklinde konuşuyor.

PİLOTLAMA FIRSATI
İTÜ Çekirdek’le hayata geçirdikleri iş birliğine dair konuşan Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, bu iş birliği ile bir yandan çalışanlarına girişimcilik becerilerini kazandırmayı, diğer yandan da yeni nesil iş modellerine hızlı entegre olmayı ve sigortacılık bilgi birikimlerini girişimlerle paylaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Anadolu Efes Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş da İTÜ Çekirdek ile onlarca girişimciyi tanıma olanağı bulduklarını dile getiriyor. Ağırbaş, “Girişimcilerin iş modellerinin gelişmesine katkıda bulunurken biz de farklı alanlarda yeni modelleri pilotlama fırsatı bulduk” diyor.

İTÜ Çekirdek gibi kuluçka merkezleriyle iş birliği yaparak iyi fikirleri başlangıç aşamasında yakalayıp sahiplendiklerini belirten Anadolu Sigorta yetkilileri, “Ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin en önemli etkinlikleri arasında yer alan Big Bang’in başarılı insurtech’lerin ortaya çıkması sürecinde önemli rol oynadığını düşünüyoruz” diye konuşuyor.

ÖNEMLİ PLATFORM
ING Bank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Şamlı, etkinlik vesilesiyle birçok sektörden girişimciyle temas edebildiklerini, yarının bankacılığını birlikte inşa edebilecekleri fintech’lerle, ayrıca sosyal ve çevresel etkileriyle öne çıkan projelerle tanıştıklarını söylüyor. İTÜ Çekirdek’in girişimcilik alanında şirketleri, melek yatırımcıları, profesyonelleri bir araya getiren oldukça önemli bir platform olduğunun altını çizen 3M Türkiye Ar-Ge Direktörü Ali Kuday da sözlerine şöyle devam ediyor: “İTÜ Çekirdek’le birçok platformda desteklemek istediğimiz iş birliğimiz, bu yılki girişimcilerden birine maddi destek vermekle başlayacak. Ayrıca, proje liderini şirket dilinde ‘3M Bilim İnsanı’ olarak geçen ve 3M’in global Ar-Ge departmanının en başındaki sayılı kişilerden birisi ile projesi hakkında görüştürerek fikir alışverişinde bulunmasını sağlayacağız.” Etkinlikle ilgili detaylı bilgi için; bigbang.itucekirdek.com Etkinliğe katılmak için; bigbang.itucekirdek.com/kayit-ol

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.