İş Bankası API’lerle platform ekonomisi yaratıyor

API’ler, sistemlerin birbirleriyle etkileşime girmesini ve veri alışverişi yapmasını sağlayan ara yazılımlar. İş Bankası API’leri bir portal üzerinden sunarak; girişimlerle hem yeni iş birliklerini hayata geçirmeyi hem genç geliştiricilerin yenilikçi ürünler yapmasına yardımcı olacağı bir ortam yaratmayı amaçlıyor. Böylece platform ekonomisi yaratarak pek çok farklı kanaldan müşterileri ile etkileşime geçen banka, daha yenilikçi ürünler ve iyileştirilmiş deneyimlerin yaratılmasını sağlıyor.

API’leri en basit tanımıyla sistemlerin birbirleriyle etkileşime girmesini ve veri alışverişi yapmasını sağlayan ara yazılımlar olarak ifade edebiliriz. Yıllardır programlama dillerinde, kapalı sistemlerdeki işlevleri yerine getirmeye yönelik kullanılan API’ler hayatımıza yeni girmedi, fakat zaman içinde dönüşerek açık ekosisteme yönelik yetenekler sunmasıyla birlikte daha yaygın ve sık kullanılır hale geldi. Günümüzde kullandığımız uygulamalar üzerinden; yaptığımız otel rezervasyonları, aldığımız uçak biletleri, çağırdığımız taksiler, eriştiğimiz sosyal medya içerikleri, para transferleri, ödemeler gibi hayatımızı kolaylaştıran birçok dijital deneyim modern API’ler olmadan yaygınlaşamayacaktı. Bankacılık sektöründe ise müşteri finansal bilgilerinin müşteriler tarafından verilen izinler doğrultusunda girişimler, Fintekler ve diğer finansal kuruluşlar gibi üçüncü partilerin kullanımına API’ler üzerinden açılarak çeşitli hizmetler sunulması; Avrupa Birliği ülkelerinde ödeme hizmetleri yönetmeliği (PSD2), İngiltere’de Open Banking düzenlemeleri ile zorunlu hale geldi.

BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Türkiye’de ise bankacılık geçtiğimiz on yılda şubelerden, internet ve mobil kanallara doğru bir dönüşüm geçirdi. İş Bankası da yakın gelecekte buna benzer şekilde ‘Geleneksel Bankacılık’tan ‘Her Yerde Bankacılığa’ doğru bir dönüşüm yaşanacağını öngörüyor. Bu kapsamda mevcut ve yeni sunacağı hizmetlerine banka kanalları dışından da erişilebileceği bir platform ekonomisi modeli anlayışını benimsiyor. İş Bankası, bu doğrultuda yaptığı API geliştirmeleriyle yurt dışındaki benzer düzenlemelerin Türkiye’ye yansımalarına da şimdiden hazır durumda. İş Bankası’nın 2018 Haziran ayında https://developer.isbank.com.tr adresinde hayata geçirdiği API portal üzerinden geliştiriciler, üretilen API’ler hakkında bilgi edinebiliyor ve sandbox ortamı üzerinden de API’leri test edebiliyor. API’ler üzerinden hazır olarak sunulan finansal fonksiyonlarla, ilgili fonksiyonu yazmak için yeterli tecrübe, zaman ve kaynağı olmayan girişimlere destek veriliyor.

ÖDEME ALTERNATİFLERİ
Mevcut durumda İş Bankası API Portali’nde; kredi, para transferi, döviz kuru da dahil olmak üzere 18 adet API bulunuyor. Hem API portal üzerinden paylaşılan geri bildirimler hem de düzenlenen etkinliklerle girişimlerin ihtiyaçlarını öğrenerek bu ihtiyaçlar doğrultusunda yeni API’ler geliştirmek için çalışmalar sürdürülüyor. İş Bankası kredi kartı, ihtiyaç kredisi, havale, mobil ödeme gibi farklı ödeme yöntemi altyapılarını API’ler üzerinden e-ticaret iş yerlerine açarak, üye iş yerlerinin online satışlarında müşterilerine birden çok ödeme alternatifi sunmasına olanak tanıyor. Hepsiburada, n11, Genpa, gib. gov.tr gibi ülkemizin önde gelen e-ticaret platformlarında İş Bankası’nın API’leri kullanılarak kullanıcılara ödeme anında siteden ayrılmadan kredi kartı, anında alışveriş kredisi, havale veya Maximum Mobil ile Öde yöntemlerinden istediği bir tanesi ile işlemini hızlı, kolay ve kesintisiz olarak bitirme imkanı sunuluyor.

İYİLEŞTİRİLMİŞ DENEYİMLER YARATIYOR
Aynı şekilde Hesapkurdu ve Hangikredi isimli kredi karşılaştırma sitelerinden, kredi oranlarını karşılaştıran İş Bankası müşterileri site üzerinden ayrılmadan kredi kullanabiliyor. İş Bankası teknoloji altyapısını bölerek mikro hizmetler şeklinde parçalara ayırıyor ve bu şekilde ürettiği API’leri bir portal üzerinden sunarak; girişimlerle hem yeni iş birliklerini hayata geçirmeyi hem genç geliştiricilerin yenilikçi ürünler yapmasına yardımcı olacağı bir ortam yaratmayı amaçlıyor. Böylece platform ekonomisi yaratarak pek çok farklı kanaldan müşterileriyle etkileşime geçen İş Bankası, daha yenilikçi ürünler ve iyileştirilmiş deneyimlerin yaratılmasını sağlıyor.

SCOUTIUM VE İŞ BANKASI API İŞ BİRLİĞİ
FUTBOL GÖZLEMCİLİĞİ PLATFORMU
Scoutium, taraftarlar, futbolcular ve kulüpleri tek bir çatı altında toplayan bir futbol gözlemciliği platformu. Kullanıcılardan belirli formatlarda aldığı futbolcu değerlendirmelerini algoritmaları ile süzgeçten geçiriyor. Bir futbolcunun yüzlerce futbolsever tarafından değerlendirilmesiyle ortaya anlamlı futbolcu analizleri çıkıyor. Aynı zamanda bu değerlendirmeler aracılığı ile başarılı kullanıcılar tespit edilerek ‘Scout’ olarak tescilleniyor. Futbolcular veya kulüpler Scoutium gözlemcilerini maçlarına çağırıyor, kendilerini analiz ettiriyor ve videolarını çektiriyor. Ek olarak Scoutium gözlemcileri izledikleri maçlardan yaptıkları analizleri de sisteme dahil edebiliyor. Kulüpler ve premium üyeler bu analizleri satın alarak istedikleri özellikteki futbolculara ulaşmış oluyor. Scoutium gözlemcileri de yükledikleri analizler sayesinde gelir elde etmiş oluyor.

83 BİNİ AŞAN KULLANICIYA ULAŞTI Scoutium geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık süre zarfında 83 binden fazla kullanıcı ve 260 binin üzerinde futbolcu değerlendirmesi ile önemli bir bilgi kaynağı haline geldi. Sistemi kullanan 200’ün üzerinde kulüp bulunuyor. Scoutium tarafından tescillenmiş ve Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 150 scout her geçen gün karanlıkta kalmış futbolculara ışık tutuyor. İlerleyen dönemde Scoutium, yurt dışındaki faaliyetlerini hızlandırarak global bir marka olmayı hedefliyor.

Scout’ların elde ettiği gelirlerin onlara ulaştırılması platformun devamlılığı ve güvenilirliği için çok önemli bir konu. Bu noktada İş Bankası, Scoutium için çok önemli bir iş ortağı olarak öne çıkıyor. İş Bankası tarafından geliştirilen dijital para transferi altyapısı sayesinde kullanıcılar, operasyonel bir yük olmadan diledikleri zaman diledikleri hesaba hızlı bir şekilde platformdan elde ettikleri gelirleri aktarabiliyor. Scoutium’un global vizyonu ile paralel olarak İş Bankası’nın dünyanın çeşitli noktalarında bulunan şubeleri sayesinde, bu ortaklık dünyanın dört bir yanında geçerli olacak.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.