Dünyaca ünlü Türk futbolcusu Arda Turan, Lidyana. com’un ortakları arasında yer alıyor. Ünlü oyuncu Halit Ergenç, Pondr ile start up yatırımcılığına adım attı. Gülben Ergen’den Tuba Büyüküstün’e kendi alanında başarılı birçok isim, girişimci olarak da başarının peşinde koşuyor. Genelde gayrimenkul gibi sektörlere yatırım yapmalarıyla tanınan ünlülerin radarında e-ticaret, moda, perakende, gıda, sağlık ve kozmetik gibi alanlar var.
Arda Turan, Halit Ergenç, Gülben Ergen, Sinan Güler, Simin Bıçakçıoğlu, Ahu Yağtu, Müge Boz, Ebru Şallı ve Ayşe Tolga… Her biri farklı alanlarda başarılı bu ünlülerin ortak bir yönü daha var: İçlerindeki girişimci ruha kayıtsız kalmayarak kendi işlerini kurmaları… Genelde gayrimenkul gibi sektörlere yatırım yapmalarına alışkın olduğumuz ünlüler, artık girişimci olarak da başarının peşinde koşuyor. E-ticaret, moda, perakende, gıda, sağlık ve kozmetik de ünlü girişimcilerin yakın markajındaki sektörler…
Dünyaca ünlü Türk futbolcusu Arda Turan, Lidyana.com’un ortakları arasında yer alıyor. Lidyana.com’un iş fikrini beğendiği ve ortaklarına inandığı için bu girişimde yer aldığını belirten Turan, “Açıkçası girişimciliği çok sevdim” diye konuşuyor. Turan, Türkiye’de olduğu sürece sürekli olarak Lidyana’nın toplantılarına ve etkinliklerine gitmeye çalışıyor. Şirketin kurucu ortağı Hakan Baş’ın da Lidyana’nın girişimleriyle ilgili sürekli kendisini bilgilendirdiğini anlatıyor. Turan, bundan sonra da bu tip yatırımlara devam etmeyi planladığını açıklıyor ve “Daha çok işin içine girip daha çok bu işte bulunmayı tercih ediyorum” diye konuşuyor.
MELEK YATIRIMCILAR
Türkiye’de de melek yatırımcı yönüyle öne çıkan isimler var. Basketbolcu Sinan Güler, kendi girişimini kurmanın yanı sıra melek yatırımcı olarak dikkat çekiyor. Örneğin bir süre önce ünlü oyuncu Halit Ergenç, yeğeni Aziz Akgül tarafından Pondr ile start up yatırımcılığına adım attı. Pondr, Instagram, Facebook ve Twitter benzeri ağların kimi özelliklerini ve kendine has yeniliklerini bir araya getirerek yeni bir ara yüzde kullanıcılarla buluşturuyor. Pondr’ın ana işlevi fotoğraf paylaşımı, ancak diğer servislerden ayrılan özellikleri var. Bir paylaşım yapmak istediğinizde galeriden bir fotoğraf seçebiliyor ya da yeni bir fotoğraf çekebiliyorsunuz. Kullanıcılarla doğrudan sohbete de imkan veren servis ilk aşamada dünya çapında kullanılan bir sosyal ağ olmayı planlıyor. Bazı ünlüler de dev start up’lardan hisse alarak bu alana yatırım yapmayı tercih ediyor. Ünlü şarkıcı Emrah da ilk olarak Twitter’dan 5 milyondolarlık hisse satın aldı. Ardından da Facebook’tan 2 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştirdi.
GÜZELLİK VE MODA ÖNDE
Girişimcilik söz konusu olduğunda Türkiye’deki ünlülerin tercihi genellikle hayalini kurdukları işlerde doğrudan yatırımcı olmak. Bu noktada en çok sağlık, güzellik ve moda girişimleri öne çıkıyor. Modellik yaparken pilatesle ilgilenmeye başlayan Ebru Şallı, hobisini girişime dönüştürmeyi başaran isimlerden biri. Televizyonda program yapan Ebru Şallı, pilatesle ilgili DVD, güzellik ve yemek üzerine kitaplar çıkarttı. Ayrıca pilates ürünleri için Ebruli markasını yarattı. “Fear Factor” yarışmasının ilk kadın şampiyonu olan ardından çok uzun bir süre Murat Boz’un menajerliğini yapan Eliz Sakuçoğlu da kısa bir süre önce kendi girişimineimza attı. Son dönemde sosyal medyada spor ve sağlıklı yaşama yönelik yaptığı paylaşımlarla da ön plana çıkan Eliz Sakuçoğlu, spor ve plaj giyim parçalarından oluşan X Izumi Luxury koleksiyonuyla moda sektörüne adım attı.
MÜGE BOZ ,OYUNCU-BOZ AYI SUPER FOODS’UN KURUCUSU
KİŞİSEL İHTİYAÇTAN DOĞDU
MARKA YARATMA HEVESi Girişimcilik konusunda moda, tasarım ve ev dekorasyonu alanlarında ufak çaplı denemelerim olsa da en büyük adımı Boz Ayı Super Foods ile attım demek pek yanlış sayılmaz.
“ALTERNATİF AZDI”
İlkokuldan üniversiteye kadar annemin sabahları hazırladığı yemekleri yanımda taşıdım. Daha sonraları çeşitli alerjilerimden dolayı yediklerime daha da dikkat etmem gerekti. İşte o zaman fark ettim ki benim gibiler için alternatif yiyecek seçenekleri çok az. Boz Ayı Super Foods aslında benim kişisel ihtiyaçlarımdan doğdu.
“HEDEF ONLINE SATIŞ”
O zaman ben bu açığı kapatayım ve alerjisi olan ya da sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getiren, spor yapanlara bir alternatif sunayım” diye düşündüm ve markamız ortaya çıktı. 2016 yılı için belirlediğimiz satış noktalarıyla anlaşma sağlayıp düzenli ürün üretimini hedefliyoruz.
Ahu Yağtuğ, auvintage.com’u yurtdışına açmaya hazırlanıyor.
AHU YAĞTUĞ MODEL – AUVINTAGE.COM’UN KURUCUSU TUTKUSU İŞE DÖNÜŞTÜ
İKİNCİ EL SEVGİSİ
Vintage ve ikinci el kıyafetler giymeyi, onları günümüz kıyafetleriyle kombinlemeyi, aksesuarlarla tamamlamayı çok seviyordum. Bu tutkumu işe dönüştürmek istedim ve ilk mağazamı Second Chance adıyla Bebek’te açtım. Sonrasında mağazamı Galata’ya taşıdım.
GENİŞ KİTLELERE ULAŞMAK
Vintage ve ikinci el ürünlere talebin artmasıyla 2012 yılının sonunda online alışveriş sitemiz auvintage.com’u açtık.
5 BİN ÜRÜN ÇEŞİDİ VAR
2015 yılında ziyaretçi sayımız 2 milyonun üzerine çıktı. Sitemizde şu anda 5 bini aşan ürün çeşidi bulunuyor.
İNGİLİZCE SİTE HAZIRLANIYOR
2015 yılında hedeflediğimiz yüzde 100 büyüme oranını tutturduk. Yıllık ziyaretçi sayımızı da yüzde 50 oranında artırmak hedeflerimiz arasında. Dünyaya daha kolay açılabilmek adına yola çıktığımız sitemizin İngilizce altyapısını tamamlanmak üzereyiz.
DÖNÜM NOKTASI
Oyuncu Ayşe Tolga, yaptığı girişimler sayesinde bugün Türkiye’de iyi yaşam, bütünsel şifa ve klinik aromaterapi dendiğinde akla ilk gelen isimler arasında. 2005’te kişisel bir blog açarak detoks, beslenme sistemleri, bütünsel şifa gibi konularla ilgili paylaşımlar yapan Tolga, ayrıca Aisha ismiyle aromaterapi ürünleri markası yarattı. Blogunu ise 2014 yılında “Ayşe Tolga ile İyi Yaşam” adında bir platforma dönüştürdü.
Kozmetik belki de ünlü isimlerin en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri. Seray Sever, Mia Kozmetik adını taşıyan şirketiyle faaliyet gösterirken, son dönemin en popüler oyuncularından Meryem Uzerli de kendi kozmetik markasını yarattı. Meryem Cosmetics adını taşıyan ürünlerin çok yakında tüketiciyle buluşması planlanıyor.
ERGEN’İN SON GİRİŞİMİ
Türk pop müzik şarkıcısı, eski model, sunucu ve oyuncu gibi çok sayıda farklı kimliğiyle tanınan Gülben Ergen’in girişimciliği ise sosyal bir ihtiyacı karşılamak istemesiyle başladı. Çocuklar için kalıcı bir şeyler yapması gerektiğini düşünerek 2010 yılında Çocuklar Gülsün Diye Derneği’ni kuran Ergen, Türkiye’de okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak için çalışıyor. İllerin ücra köşelerinde anaokullar açıyor.
Şimdiye kadar toplam 34 anaokulu inşaatını tamamlayan Ergen, kısa bir süre önce yeni bir girişimi daha hayata geçirdi. Çocuklar Gülsün Diye’de de birlikte yürüdüğü araştırmacı arkadaşı Elvan Oktar ile yeme içme işine girdi. Gerek gittiği restoranlarda gerek verdiği paket siparişlerinde hep bir şeyleri eksik bulduklarını belirten Ergen, Dadı Mutfakta adını taşıyan restoranlarıyla insanların kendilerini özel hissetmelerini sağlamayı amaçladıklarını söylüyor. Menülerini Refika Birgül’ün tariflerinden oluşturdukları restoranlarının Levent, Şişli, Maslak civarına paket servisi yaptığını ve aynı zamanda şirketler için catering hizmeti verdiğini anlatıyor.
ERKEK EGEMEN SEKTÖRE GİRDİ
Türkiye Ralli Şampiyonası’nda son 4 yılın kadın pilotlar birincisi olan Simin Bıçakcıoğlu, ilk girişimini yine erkek egemen bir sektör olan lojistikte yaptı. Otomobilleri çok sevdiği için lojistik sektöründe yatırım kararı aldığını belirten Bıçakcıoğlu, sektördeki boşluğu fark edip harekete geçtiğini anlatıyor. Yaklaşık 3 yıl önce 5 tır ve 7 çalışanla başlayan işinin bugün 16 tır ve 50 çalışana ulaştığını söyleyen Bıçakcıoğlu, bundan sonraki hedefinin filoyu büyütmek olduğunu ifade ediyor.
RAYA’YLA DÜNYAYA AÇILACAK
Türk sinemasının en önemli oyuncularından Hülya Koçyiğit’in torunu olan Neslişah Alkoçlar da içindeki girişimcinin sesini dinleyen isimlerden biri. Alkoçlar, iş hayatına, üniversiteden mezun olduğu hafta Kanal D reklam satış departmanında başladı. İki yıl burada çalışırken bir taraftan da borsayla ilgilenerek para biriktiren Alkoçlar, 4 yıl sonra biriktirdiği parayla Raya Organik Gıda’yı kurdu.
Raya Organik’i kurmadan önce 12 yıl İngiltere’de yaşadığını ve orada sadece organik ürünlerle beslendiğini söyleyen Alkoçlar, bu işe giriş hikayesini şu şekilde özetliyor: “Türkiye’ye döndükten sonra bu alana yatırım kararı aldım. Sekiz ay boyunca tüm Türkiye’yi gezdim diyebilirim ve geniş kapsamlı bir araştırma yaptım. Bu süreçte bu işi hakkıyla yapan, sertifika sahibi şirketlerle tanıştım.” Faaliyet gösterdiği alanda pazar payı yüzde 40’a ulaşan Raya Organik, 2015 yılında yüzde 65 büyüdü. Alkoçlar, “ Türkiye’nin ardından dünyaya açılmayı hedefliyoruz” diyor.
SİNAN GÜLER GALATASARAY BASKETBOL KULÜBÜ OYUNCUSU – MELEK YATIRIMCI
“GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
“İLK VE EN ÖNEMLİ YATIRIMIM”
2011 yılında Güler Legacy adı altında yaz kampları öncelikli olmak üzere ailece spor sayesinde kazandığımız tecrübeyi paylaşma amacıyla yola çıkan bir şirket kurduk.
“PORTFÖYÜMÜ GENİŞLETMEK İSTEDİM”
2013 yılında BIC’nin kurucu ortağı olan Dr. Joachim Behrendt’le tanıştıktan sonra melek yatırımcı yönüm ön plana çıkmaya başladı.
HER YIL 2-3 PROJEYE YATIRIM
Melek yatırımcılığa yılda 2-3 yatırım ve 70-80 bin TL civarı bir bütçe ayırmayı hedefliyorum. 2016’yı Güler Legacy’nin büyümesi ve spor teknolojileri üzerinde çeşitli çalışmalar yaparak değerlendirmek istiyorum. Güler Legacy olarak, Inovatink isimli IOT çözümleri üreten bir şirketle ortak olarak şu anda basketbol dikeyinde bir giyilebilir teknoloji üzerinde çalışıyoruz.
0 yorum