Devrim Ziya Tavil “Süreçleri değiştirdik 27 bin girişimci kazandık

Devrim Ziya Tavil


TEB, Girişim Evi ile girişimcilere eğitim, danışmanlık ve kuluçka merkezi hizmetleri veriyor. Girişimcilik ekosisteminde, girişimcilere bu şekilde hizmet veren ilk banka olduklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Devrim Ziya Tavil, “Şu an Türkiye çapında 27 bin civarında girişimci müşterimiz var” diye konuşuyor.

‘TEB GİRİŞİM EVİ’NDEN NASIL YARARLANILIR?
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK Danışmanlık hizmetlerimizi herhangi bir başvuru olmadan fikri olan herkese ücretsiz olarak veriyoruz. Girişimci olmak isteyenler danışmanımızdan randevu alıp yararlanabilir.

KULUÇKA ELEMELERİ Kuluçka hizmetinin başvuruları, sadece www.tebkobitv.com’dan alınıyor. Danışmanlar başvuruları değerlendirerek ilk eleme için yüz yüze görüşmelere katılacak girişimcileri seçiyor. Son olarak da jürinin karşısında bir eleme gerçekleşiyor.

1.000 KİŞİLİK BAŞVURU Seçilenler, 6 aylık yapısal hızlandırma programına giriyor. Şu ana kadar yaklaşık 1.000 kişilik başvuru oldu. Bunların arasından 41 kişiyi merkeze aldık. Bu 41 kişiden 13’ü 6 aylık süreyi doldurup mezun oldu.

Kendini KOBİ’lerin danışman bankası olarak konumlandıran TEB, yakın zamanda TEB Girişim Evi’ni hayata geçirdi. Böylelikle Türkiye’de ilk defa girişimcilere bir merkez açılmış oldu. Bankanın, bu merkez çatısı altında verdiği hizmetler eğitim, danışmanlık ve girişimcilere fiziki çalışma ortamı da sunan TEB Kuluçka Merkezi olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor. TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Devrim Ziya Tavil, “Geleceğin KOBİ’lerine daha ilk filizlendiği, iş hayatına ilk başladığı anda eğitim, danışmanlık, iş planı gibi hizmetler vermek istedik” diye konuşuyor.

Yılda yaklaşık 200 bin civarında işletme kurulduğuna dikkat çeken Tavil, hepsinin bankacılık hizmetine ihtiyacı olduğunu anlatıyor. “Ama mevcut düzendeki süreçler onların yeterince iyi bankacılık hizmeti alabilmesi için uygun değil. Biz bunu değiştirdik” diye konuşuyor. Bu yaklaşım bankanın Türkiye çapında 27 bin civarında girişimci müşteri kazanmasını sağladı.

TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Devrim Ziya Tavil, girişim bankacılığı alanında neler yaptıklarını ve bu alanda geleceğe ilişkin hedeflerini şöyle anlattı:

Devrim Ziya Tavil

Devrim Ziya Tavil

Girişim bankacılığı fikri nasıl oluştu?
KOBİ bankacılığında güçlü bir bankayız. 2005 yılında KOBİ bankacılığına başladığımız zaman KOBİ’leri büyütmemiz gerektiğini düşündük ve KOBİ’lerin danışman bankası olmak istedik. Bu danışman banka yaklaşımıyla finansal olmayan birtakım hizmetleri ön plana çıkardık. TEB KOBİ Danışmanları, KOBİ Akademi, KOBİ TV, TEB KOBİ Kulüp, TEB KOBİ Destek Hattı gibi değer katacak projeler ürettik. KOBİ’leri bilgiyle donatıp büyütmeyi hedefledik. Geleceğin güçlü KOBİ’lerini yaratabilmek için girişimcilere de destek olmak gerektiğini düşündük. Geleceğin KOBİ’lerine daha ilk filizlendiği, iş hayatına ilk başladığı anda eğitim, danışmanlık, iş planı gibi hizmetler vermek istedik. Nasıl bir model oluşturmamız gerektiği konusunda karar vermek için bu dünyayı tanımamız gerekiyordu. 2010 yılından itibaren girişimcilik ekosistemine girip çıkmaya başladık. Girişimcilikle ilgili etkinliklere katılmaya, girişimcilerin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştık. 2010-2012 yılları arasında iş modelini hazırladık, 29 Ocak 2013’te lansmanımızı yaptık. Girişimcilere özel bir finansman destek modeli kurguladık, kredi süreçlerini değiştirdik. Girişimcilere özel finansal olmayan hizmetlerimizi ise TEB Girişim Evi çatısı altında kurguladık. Bir banka tarafından ilk kez girişimcilere özel bir merkez açılmış oldu.

“Girişimciliği sindirmeye başladık”
1-2 YILLIK GELİŞME Ben pozitif taraftan bakıyorum. Girişimcilik ekosistemi şu an çok geniş değil ancak gelişiyor. Türkiye olarak girişimciliği 1-2 yıldır sindirmeye başladık. Ekosistemdeki oyunculardan devlet, mevzuat anlamında üzerine düşeni yapıyor.

STK’LARIN PERFORMANSI Diğer oyunculardan sivil toplum örgütleri buradaki konsantrasyonlarını artırmaya başladı. Üniversiteler de ekosistem içerisinde çok önemli bir yer alıyor. Bazı üniversitelerde lisans dersleri içerisinde girişimcilik konuları işlenmeye başladı.

TEKNO-KENTLER HAREKETLİ Üniversitelere bağlı teknokentlerde ciddi hareketlenmeler başladı. Özel sektör tarafında da girişimciler için bir şeyler yapılmaya başlandığını görüyoruz. TÜBİTAK, özel sektördeki iş ortaklarıyla birlikte girişimcilere 100 bin TL hibe verecek. Biz de bu ortaklardan bir tanesiyiz.

EKOSİSTEM BÜYÜYECEK Son olarak yatırımcı ayağına baktığımızda Galata Business Angels gibi ağların artmaya başladığını görüyoruz. Girişimcilere önemli destekler veriyorlar. Yatırım fonları Türkiye’ye gelmeye başladı. 2014 ve 2015’te ekosistemin daha da büyüyeceğini düşünüyorum.

NE KADAR BAŞVURU ALDINIZ?
TEB Kuluçka Merkezi’ne yapılan başvuru sayısı 1.000’e ulaştı.

İLK YILDA KAÇ MÜŞTERİYE ULAŞTINIZ?
15 bin müşteri hedefliyorduk ama yaklaşık 20 bin müşteriye ulaştık.

Girişimcilere finansal olarak nasıl destek oluyorsunuz?
TEB Girişim Bankacılığı tarafında banka içindeki süreçleri değiştirdik. Normalde bir işletme, bankaya kredi almaya geldiği zaman mali veri soruluyor. Girişimcide mali veri olmayacağı için iş planını ve girişimciyi değerlendirme üzerine bir süreç başlattık. Şu an Türkiye çapında 27 bin civarında girişimci müşterimiz var. Portföyümüzde klasik bir fikri olan, ‘konvansiyonel girişimci’ dediğimiz girişimciler de var, teknoloji ve ileri teknoloji üreten girişimciler de… Son olarak Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bir işbirliği yaptık. Girişimcilik alanında KGF’nin bir banka ile yaptığı ‘ilk ve tek’ olma özelliği taşıyan bu işbirliği sayesinde, girişimcilere 500 bin TL’ye kadar teminatsız kredinin önünü açtık. Girişimcilere 150 bin TL’ye kadar, teknogirişimcilere 500 bin TL’ye kadar, tarım girişimcilerine 250 bin TL’ye kadar, franchise girişimcilerine 200 bin TL’ye kadar ve küçük işletme girişimcilerine 100 bin TL’ye kadar teminatsız kredi sağlıyoruz.

TEB Girişim Bankacılığı olarak önümüzdeki 5 yıl için hedefleriniz nedir?
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde girişim bankacılığının çok ciddi bir noktaya gelebileceğini görebiliyoruz. Türkiye’de her yıl açılan ve kapanan şirketlere baktığınızda ortalama 128 bin civarında net artış var. Yılda yaklaşık 200 bin civarında işletme kuruluyor. Dolayısıyla bunların hepsinin bir bankacılık hizmetine ihtiyacı var. Ama mevcut düzendeki süreçler onların yeterince iyi bankacılık hizmeti alabilmesi için uygun değil. Biz bunu değiştirdik. O yüzden çok hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Başlarken 5 yıllık bir iş planımız vardı. Ancak planımızın üzerinde rakamlar ulaştık. Her yıl 15 bin müşteri kazanmayı hedefliyorduk ama biz ilk yılda yaklaşık 20 bin müşteriye ulaştık. 30 Haziran 2014 itibarıyla bu sayı 27 bini aştı. Bunlar bizim iş planımızın çok üzerindeydi. Bu yüzden bu planı bu yıl revize ettik.

TEB Girişim Evi Danışmanları da şimdiye kadar 18 ilde 66 kurum işbirliğiyle 5 bin 213 kişiye 923 saat eğitim verirken, toplam 1.433 saat danışmanlık hizmeti verdi. TEB Kuluçka Merkezi’ne yapılan başvuru sayısı ise 1.000’e ulaştı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.