Hedefinde 10 milyon hane var


Enerjinin verimli tüketimini sağlayan, akıllı, maliyet etkin ve hayatı kolaylaştıran ürün ve servisler geliştirmek ve bundan daha da önemlisi sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlayabilmek amacıyla 2013 yılında Nuvia’yı kurduk. İki ortaklı bir şirketiz. İnsanların hayatına dokunacak ve günlük yaşamlarını kolaylaştıracak nasıl bir ürün ortaya çıkarabiliriz diye düşünürken daha önce makineler arası iletişim konusunda uzun yıllar çalışmış şirket ortağı Cem Gül’ün, evinde yaşadığı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası bize yoğunlaşacağımız konuyu işaret etti. Uzun bir araştırma ve çalışma sonrasında Cosa Akıllı Kombi Kiti ürününü geçtiğimiz yıl piyasaya sürdük.

Dr. Emre Erkin/Nuvia Kurucu Ortağı

TÜBİTAK DESTEĞİ
Cosa’nın AR-GE çalışmalarını TÜBİTAK desteğiyle tamamladıktan sonra satış ve pazarlama konularında destek alabileceğimiz Yıldız Holding Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu melek yatırımcı olarak aramıza katıldı. Ürünün piyasaya çıkmasının hemen ardından da Revo Capital, risk sermayesi yatırımcısı olarak Nuvia’ya yatırım yaptı. Gerek Lale Hanım’ın gerek Revo’nun yatırım süreçleri ürüne, iş modeline ve ekibe olan güveni sayesinde oldukça hızlı bir şekilde ilermiş oldu.

ÖZELLİKLERİ
Ürünün özelliklerine gelince… Cosa, kablosuz iletişim ve akıllı kurulum özelliği sayesinde kablo çekmeden kolayca kurulabiliyor. Cosa’nın internet bağlantısını sağlayacak dekoratif Cosa İstasyon salon ya da oturma odasında pencereden ya da ısı kaynaklarından uzak, sıcaklığı doğru ölçebilecek bir yere yerleştiriliyor. Cihazı sadece prize takmak yeterli. Kombinizin kontrol edilebilmesi için kombinize Cosa Kombi Ünitesi adında küçük bir cihaz ekleniyor ve böylece kombinize akıllı telefonunuzdan ulaşılabiliyor.

TÜKETİMİ AZALTIYOR
Cosa Akıllı Kombi Kiti, evi “Ev”, “Uyku” ve “Dışarı” modlarıyla gerektiği zaman gerektiği kadar ısıtıyor ve doğalgaz tüketimini azaltıyor. Üstelik Cosa tüm bunları yaparken dış hava koşullarını da dikkate alıyor. Ayrıca haftalık rutininiz önceden programlandığında Cosa, buna göre evin istenilen gün, istenilen saat ve istenilen sıcaklıkta olmasını sağlıyor. Tatile giderken de Cosa, kombinin kapatılıp peteklerdeki suyun donmayacak şekilde korunmasını da mümkün kılıyor. Cosa Akıllı Kombi Kiti’yle faturalarda ayda yüzde 30’a kadar tasarruf imkanı sağlamak mümkün.

1 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR
Ürün bu tasarruf imkanıyla bir yılda kendini amorti ediyor. Cosa Akıllı Kombi Kiti’ni diğer termostatlardan farklı kılan en önemli özelliği ise akıllı telefonlarla kombi ayarlarına istenilen yerden ve istenilen zamanda müdahale edilmesine olanak vermesi. Şu an Türkiye’de 20 milyon hane doğalgaz kullanıyor. Türkiye’de Cosa kullanabilecek yaklaşık 10 milyon adet konut var. Bu 10 milyon hane Cosa kullansa 3 milyar TL tasarruf sağlamış oluruz. Bu da ülke ekonomimiz için çok önemli bir rakam.

hedefinde-10-milyon-hane-var-2“YURTDIŞINA AÇILMAYA BAŞLAYACAĞIZ”
Hakan Hintoğlu, Barış Polat/Couplinked kurucuları
Couplinked, bir mobile-dating uygulaması. Birbirlerini beğenen üyelerin eşleştiği ve bu andan itibaren mesajlaşmaya başlayabildiği uygulama, arama tercihlerine uyan üyelerin fotoğraflarını, yaşlarını, okullarını, ilgi alanlarını ve diğer bazı bilgilerini kullanıcıların erişimine sunuyor. Tüm üyeliklerin kontrolden geçerek onaylandığı bu mobil uygulama, kullanıcıların sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunmayarak gizliliğe de önem veriyor. Başlangıçta sadece İstanbul için yürüttüğümüz düşük dozdaki reklam ve tanıtım kampanyamızı yol haritamızda belli bir noktaya geldikten sonra 15 ile genişlettik ve yakında tüm Türkiye’ye genişleterek agresif büyümeye başlayacağız. Hem Türkiye’de hem dünyada yüksek büyüme potansiyelimiz var. Kullanıcılarımızın önemli bir kısmının tanıdıklarını da kullanmaya teşvik etmeleri her açıdan çok memnun edici bir durum. Kullanıcılarımızın yaş ortalaması, tam da bizim hedeflediğimiz gibi 30. Bugüne kadar Couplinked üzerinde 3 milyon beğenme işlemi, 1,75 milyon mesaj gönderimi, 60 bin eşleşme gerçekleşti. Teknolojinin sunduğu yeni olanaklar ve kullanıcı davranışı hakkında elde ettiğimiz birikim sayesinde üründe de fark yaratmak gibi bir strateji değişikliğine gideceğiz. Couplinked baştan itibaren hem Türkiye’de hem dünyada kendi alanında bilinen bir marka olma hedefini taşıyor, şu ana kadar kullanıcılarımızdan aldığımız yorumlar neticesinde bu hedefin gerçekleşeceğinden eminiz ve 2016’nın yaz aylarında yurtdışına açılmaya başlayacağız. Yurtdışı operasyonunda tecrübeye ve daha fazla kaynağa ihtiyacımız olacak. Bu konuda benzer bir yoldan geçmiş danışman, iş ortağı ve yatırımcılarla temasta olacağız.

TIRLARLA DOLAŞAN GİRİŞİMCİLİK PLATFORMU
Dr. Memet Ünsal /InnoCampus Kurucusu
InnoCampus bir girişim hızlandırma programı. Türkiye’nin her yerine tırlarla giderek gençlere girişimcilik eğitimi veriyor, onlara yardımcı olacak kişi ve kurumlarla buluşturuyor, ürünlerinin prototiplerini üretme konusunda yardımcı oluyoruz. InnoCampus, işbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimlerini gençlere yaratıcı, deneyimsel metotlarla yaşatmak amacıyla tasarlandı, sponsorlar ve gönüllülerin desteklediği bir proje. Kendimizi, Türkiye’nin her köşesine gidebilmek için şehirleri tırlarla dolaşan ve çalışma alanı özel olarak tasarlanmış konteynerlerden oluşan bir girişimcilik platformu olarak tanımlıyoruz. Teoride kalan eğitimler yerine, bir girişimcinin gerçek hayatta hangi zorluklarla karşılaşabileceği, projelerini nasıl profesyonel dünyaya adapte edebileceği, yaşayacağı her türlü tecrübenin ileride nasıl fayda sağlayacağına ilişkin eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. InnoCampus’ün YapLab’ında ise 3 boyutlu yazıcılar, lazer kesici, elektronik ve robotik kitlerle gençlere üretim teknolojileri öğretiliyor. Kısacası InnoCampus’ün amacı, Türkiye’nin her bölgesinden üniversitelere giderek farklı alan ve disiplinlerdeki gençlere girişimciliğin erken aşamalarında ihtiyaçları olan araçları ve yöntemleri öğretmek, cesaret vermek ve onları yolculuklarının ilerleyen aşamalarında destek alabilecekleri kişi ve kurumlarla tanıştırmak. InnoCampus’le yolculuğumuz Mart 2015’te Adana’da başladı. İzmir ve Seferihisar’dan sonra şimdi Çanakkale’de girişimciliği ve yaratıcılığı uygulamalı bir şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Bu projelerin sürdürülebilir olabilmesi amacıyla gittiğimiz her şehirde kalıcı bir kuluçka, inovasyon merkezi ve Yaplab (FabLab) kurma hayalimizi, ilk olarak Çanakkale’de hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Çanakkale programı sonrasında temmuz ayında İstanbul Şile’de girişimciler için bir yaz programı yapacağız.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.