“Pilot Yeni Başvuruları Bekliyor”


Türk Telekom PİLOT, Türkiye’de özel sektör tarafından yürütülen ilk girişim hızlandırma programı. Programdan bugüne kadar 35 girişim mezun oldu, mezun olan girişimlere toplamda 1,2 milyon TL nakit desteği sağlandı. Mezun olanlar arasından 11 girişim ise yatırım aldı. PİLOT’un beşinci dönem başvurularını almaya başladıklarını belirten Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, “Yeni dönemde de teknoloji girişimlerine hem maddi destek sağlayacağız hem bilgi birikimimizi aktaracağız” diyor.

Türkiye’nin telekomünikasyon devi Türk Telekom, son yıllarda girişimcilik konusunu işinin odağına koyuyor. Türk Telekom PİLOT Girişim hızlandırma programı kapsamında 2013’ten itibaren teknoloji alanında birçok yenilikçi iş fikrine destek veriliyor. PİLOT ile yenilikçi iş fikirleri olan girişimlerle iş birliği yaparak bu fikirleri müşterilerinin hayatlarına dokunan ürünlere dönüştürmeyi amaçladıklarını belirten Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, “Ülkemizde özel sektör tarafından yürütülen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT’un beşinci dönem başvurularını almaya başladık. Programın yeni döneminde de teknoloji girişimlerine hem maddi destek sağlayacağız hem bilgi birikimimizi aktaracağız” diyor. Er, bu yıl içerisinde kurmayı planladıkları girişimcilik merkezleriyle de girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor. Fırat Yaman Er ile girişimciliğe yaklaşımlarını, PİLOT projesini ve yeni dönem hedeflerini konuştuk:

PİLOT’UN MEZUN SAYISI KAÇ?
Programdan bugüne kadar 35 girişim mezun oldu.”

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini nasıl buluyorsunuz?
İçinde bulunduğumuz dijital çağda artık ülke ekonomilerinin ve kalkınma stratejilerinin dinamikleri değişiyor. Bu dönem, yenilikçi iş yapış şekilleriyle tüm dünyada örneklerini gördüğümüz yeni şirketlerin, girişimlerin doğmasına imkan veriyor. Biz de ülkemizde bulunan girişimlerin enerjisine inanıyoruz ve ülkemizin ekonomik gelişimi için özellikle yeni iş alanları ve ek istihdam oluşturmaları açısından girişimlerin önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin genç nüfusu, fikir ve yenilik üretmek için çok önemli bir güce ve potansiyele sahip. Hükümetimizin girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına attığı adımlar ve sağladığı vergi teşvikleri de bu potansiyele eklendiğinde Türkiye’nin, cazip bir girişimcilik merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyebiliriz.

Türk Telekom olarak girişimciliğe yaklaşımınızdan bahseder misiniz?
Türk Telekom olarak girişimcilik ekosistemini büyütmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda, hayata geçirdiğimiz girişim hızlandırma programı PİLOT kapsamında 2013’ten beri teknoloji alanında birçok yenilikçi iş fikrine destek oluyoruz. Bu programda yenilikçi iş fikirleri olan girişimlerle iş birliği yaparak fikirleri müşterilerimizin hayatlarına dokunan ürünlere dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde özel sektör tarafından yürütülen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT’un beşinci dönem başvurularını almaya başladık.

PİLOT programına katılan girişimlere hangi imkanlar sunuluyor?
Kabul edilen girişimler, 12 haftalık girişim hızlandırma programı boyunca yalın girişim, kullanıcı deneyimi, dijital pazarlama ve yatırımcı sunumu gibi konularda uzmanlardan eğitim alıyor. Program boyunca aldıkları eğitimlerle girişim fikirlerini başarıyla hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları birçok alanda kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Girişimler ayrıca Türk Telekom yöneticilerinden, sektörün önde gelen girişimcilerinden ve yatırımcılarından mentorluk alma şansı da yakalıyor. Beşinci dönem başvurularını aldığımız PİLOT programında yer alacak her girişime ayrıca, 75 bin TL nakit desteği ve iş birliği fırsatı sunuyoruz. Programa seçilen girişimler, güçlü teknoloji altyapımızın yanı sıra İstanbul’da ofis alanı, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri paketi ve mobil iletişim paketi gibi imkanlardan yararlanabiliyor.

Bugüne kadar kaç girişime destek oldunuz?
Programdan bugüne kadar 35 girişim mezun olurken bu girişimlere toplamda 1,2 milyon TL nakit desteği sağladık. Mezun olan girişimler arasından 11 girişim yatırım aldı. Bize ilham veren, yapay zekadan sanal gerçekliğe birçok alandaki girişime ve yeni dijital dünyada kilit rol üstleneceğine inandığımız fikirlere destek olmayı önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz.

Programa kimler başvuru yapabiliyor? Hangi aşamalardan geçiliyor?
Teknoloji alanında yenilikçi ve katma değer yaratacak projesi olan tüm girişimler PİLOT’a başvurabilir. Her başvuru döneminde, Türk Telekom olarak destekleyeceğimiz alanların duyurusunu www. turktelekompilot.com.tr web sitesi üzerinden yapıyoruz. Programın web sitesi www.turktelekompilot.com.tr üzerinden yapılan başvurular, Türk Telekom ile iş birliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği, hedef pazarın büyüklüğü ve büyümesi, iş modelinin tutarlılığı ve ekibin yetkinliğinin de dikkate alındığı çeşitli perspektiflerden değerlendiriliyor. Başvurusu olumlu bulunan ekipler tanışma toplantısına davet ediliyor. Bu ekiplerle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler sonrasında, projeleri uygun bulunan 20 girişim seçim gününe davet ediliyor. Kapsamlı bir değerlendirme sonrası programa katılmaya hak kazanan 10 ekip belirlenerek hızlandırma programına davet ediliyor.

Bundan sonrası için hedefler neler?
Desteklediğimiz girişimlerin bize, yaratıcılık, esneklik ve risk alabilme konularında ilham kaynağı olmaya devam edeceğine inanıyoruz. PİLOT programıyla girişimleri desteklemenin yanı sıra girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye ve girişimlerle iş birliği yaparak müşterilerimize yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Bu yıl içerisinde kurmayı planladığımız girişimcilik merkezimizle de girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz.

NE KADAR NAKİT DESTEK SAĞLADINIZ?
“Toplamda 1,2 milyon TL nakit desteği sağladık.”

PİLOT’UN SON MEZUNLARI
Datapare, e-ticaret şirketlerinin fiyat ve stok bilgilerini rakipleriyle gerçek zamanlı karşılaştırabilmelerini sağlayan büyük veri analitiği platformu.

Ekmob, saha ekiplerinin yönetimi için geliştirilen bulut tabanlı bir platform. Jetract, büyük ölçekli şirketler için bulut tabanlı satın alma ve sözleşme yönetimi çözümü.

MentalUP, çocukların hafıza, dikkat, odaklanma, görsel zeka ve sözel zeka gibi zihinsel becerilerini geliştirip potansiyellerini keşfetmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bilimsel beyin egzersizi uygulaması.

Mihmandar, kapalı mekanlarda kullanıcılara navigasyon ve mekansal bilgilendirme sağlayan mikro-lokasyon çözümü.

Teleporter, müzik ve spor etkinliklerini gerçek zamanlı olarak deneyimlemeyi sağlayan bir sanal gerçeklik (VR) platformu.

“GİRİŞİMCİ İŞİN BAŞINDA OLMALI”

İYİ EKİP NASIL OLUŞUR?
Bir girişimin başarılı olabilmesi için en önemli unsur iyi bir ekip. İyi bir ekip, birbirinin yetkinliklerini tamamlayan, girişimin gerektirdiği alanlarda uzman kişilerden oluşmalı. Ayrıca ekip üyelerinin takım çalışmasına yatkın olmaları, kurucu ortakların ve ekip üyelerinin birbirlerini desteklemesi çok önemli.

HIZLI İLERLEMENİN YOLU
Girişimcinin işinin başında olması da çok önemli. Çünkü zamanla girişimciler, girişim fikirlerini olgunlaştırıp bir yatırımcıya devredebiliyor. Yine de girişimi en başından kuran kişinin yönetici olarak dahi bizzat işin başında olması girişimlerin daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor.

DOĞRU ANALİZ
Girişimlerin,iş modeli geliştirirken faaliyet göstereceği pazarı, rakiplerini ve hedef müşteri segmentini doğru analiz etmesi kritik önem taşıyor. Aynı şekilde, iş modelini doğrulamak için mümkün olduğu kadar fazla kişiyle görüşme yapmalı, görüşmelerde geri bildirimlere ve eleştirilere açık olmalılar.

ZORLU YOLCULUK
Zaman, enerji ve finansal sermayelerini etkin kullanabilmek için aldıkları geri bildirimleri girişimlerinin gelişimine katkı sağlayacak şekilde değerlendirmeli; herkesin katacağı değerin ve verebileceği desteğin farklı olabileceğini unutmayıp bunlardan doğru faydalanmaya dikkat etmeliler.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.