“Fikre değil, girişimciye yatırım yapıyorum”


Girişimcilik, çok fedakarlık ister. Bu nedenle her girişimci, tutkulu olduğu bir alanda bu işe başlamalı. Yurtdışında okuduğum ve çalıştığım dönemlerde moda alışverişimi hep e-ticaret sitelerinden yapıyordum.

Ülkemizde yeni trendleri takip eden daha fazla moda sitesine ihtiyaç olduğunu düşündüm ve bu fikri hayata geçirerek fark ve etki yaratmak istedim.

Bu işe ilk başladığımız dönemde henüz cok büyük ölçekli sırf modaya odaklanan e-ticaret sitesi azdı. Dolayısıyla sektörde deneyimli kişiler ve bilinçli müşteriler çok azdı. Biz bu dönemde hem şirketi hem sektörü aynı zamanda büyütmeye çabaladık.

Bizi başarıya ulaştıran kritik hamle ise doğru ve iyi ekiple ilerlemek oldu. Müşteriyi çok iyi anlamak, işimize duyduğumuz tutku ve sürekli kendimizi geliştirmeye çalışmamız da başarının diğer anahtarları diyebilirim.

Kimler başarılı olur?
Trendyol’un dışında farklı girişimlerim de var. Bunlardan biri sosyal oyun şirketi olan Peak Games. Bunun yanı sıra hem Türkiye’de hem yurtdışında yatırım yaptığım birçok şirket bulunuyor. Yeni bir yatırımda benim ilgimi çeken en önemli unsur girişimcinin kendisi.

Çoğu zaman iş fikrinden çok girişimcilerin kendisine yatırım yapıyorum diyebiliriz. Hedefleri yüksek olan, vizyon sahibi girişimciler ilgimi çekiyor, çünkü işiniz ancak sizin vizyonunuz kadar büyür. Bence asıl mücadele gerektiren kısım yatırımcı ve fikir bulmaktan çok işinizi büyütüp etki yaratma aşaması. Yani start up bir fikri büyüyebilecek aşamaya getirebilen girişimciler başarılı oluyor.

En çok sorduğumuz soru
Benim girişimci olmamın en büyük sebebi de etki yaratmayı seviyor olmam. Fark yaratmak, işime değer katmak, rakip ve paydaşlarım üzerinde etki yaratmak vazgeçemeyeceğim kavramlar. Bu yola ilk ekiple çıktığımız günden beri en çok sorduğumuz soru: “Pazarı nasıl büyütürüz” oldu. Çünkü bir pazar lideri hep geleceği düşünür. Biz de ekip olarak başından beri pazar lideri gibi düşündük ve şimdi bu noktaya gelebildik.

Türkiye’de start up ortamı son 4 yıldır çok gelişti ve bu gelişme çok umut verici. Özellikle yatırım ekosisteminin çok geliştiğini gözlemliyorum. En büyük gelişme, start up şirketlerin yükselme, büyüme göstermesi. Son yıllarda start up’ların yükselişe geçip etki ve yüksek değerler yaratmasıyla yatırımcı ekosistemi daha da gelişti.

GİRİŞİMCİLERE TAVSİYEM…
Bu gelişimi fark eden eşim Evren Üçok ve ortağı Cem Sertoğlu, Türkiye’nin en büyük teknoloji yatırım fonu olan Earlybird Venture Capital’i kurdu. Türkiye’de güçlü bir start up kültürünün oluşması için 2-3 faktör değil, birçok noktanın gelişim göstermesi gerekiyor. Öncelikle inovasyonun desteklenmesi, mühendislik kaynağının zenginleşmesi, yatırımcıların desteği, start up ekosistemiyle ilgilenen yetenekli insan kaynağının oluşması şart.

Benim yeni girişimcilere tavsiyem ise girişimciliğin çok fedakarlık gerektirdiğini unutmamaları. O yüzden her girişimci mutlaka tutkulu olduğu bir alanda bu işe başlamalı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.