Türk Telekom Grubu’nun Pilott projesi, üçüncü dönem girişimleriyle yoluna devam ediyor. Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, “Desteklenen girişimlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz” diyor.
Özlem Aydın Ayvacı [email protected]
Türk Telekom Grubu’nun girişim hızlandırma programı PİLOTT, üçüncü dönem girişimleriyle yoluna devam ediyor. Yüzlerce başvuru arasından seçilen 14 girişimle programın birinci fazı geçtiğimiz mayısta başladı. Başarılı olan 8 girişim, 10 haftalık ikinci faza katılmaya hak kazandı. Bu girişimler, bireysel kullanıcılar için içerik hizmetleri, kurumsal uygulamalar ve geliştirici araçlar alanlarında yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Girişimler, Türk Telekom Grubu’nun ilgili iş birimleriyle olası işbirliği fırsatlarını görüşmeye de başladı. Programın sonunda düzenlenecek PİLOTT Girişimcilik Zirvesi’nde ise yatırımcıların karşısına çıkacaklar.
ENTEGRASYON SİNERJİSİ: Müşteri odaklılığı merkezine alan Türk Telekom Grubu yeni entegre yapısıyla müşterilerinin sabit, mobil ve genişbant gibi tüm iletişim ihtiyaçlarına cevap veriyor. Entegrasyondan doğan sinerji PİLOTT’a da yansıyor. Girişimlerle gerçekleşecek iş birliği fırsatları, segmentlere yönelik olacak ve grup ölçeğinde değerlendirilecek. Yeni entegre yapıda konusunda uzman iç mentorlar da programa dahil oluyor. Böylece PİLOTT, girişimlere bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ile ilgili bütüncül bir bakış açısı sağlıyor.
ÖRNEK OLUYORUZ: PİLOTT’un üçüncü dönemine girmiş olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, şöyle konuşuyor: “Ülke ekonomisine katkı sağlama, kalıcı istihdam oluşturma ve girişimcilik ekosistemini büyütme amacıyla Türkiye’de girişimciliğin gelişmesine destek oluyoruz. Türk Telekom Grubu’nun bu alanda da sürdürdüğü liderliğin sektörümüze ve iş dünyasındaki diğer kurumlara örnek olduğunu görmek memnun edici. Başarılı ve kalıcı girişimlerin artması sektöre daha fazla heyecan ve dinamizm getirecek. PİLOTT yeni dönemde, Türk Telekom Grubu’nun işbirliği yapabileceği alanlarda çalışan, grubun bilgi birikimi ve teknolojisiyle büyütebileceği girişimlere odaklanacak. Program kapsamında desteklenen girişimlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz.”
“DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLECEĞİNE İNANAN BİR EKİBİZ”
Taner Akçok, PİLOTT’un desteklediği yeni dönem girişimcileri arasında yer alıyor. Akçok, AppAnalytics adlı bir mobil analiz ürünü geliştirdi. Business Insider’da dünyanın en hızlı büyüyen 2’nci B2B girişimi seçildi.
AMERİKAN RÜYASI: Kariyerine Microsoft’ta başlayan Akçok, burada pazarlama projeleri yöneticiliği ve program
yöneticiliği yaparak 3,5 yıl geçirmiş. Amerikan rüyası ise onu Amerika’da bir teknoloji şirketinde 1,5 yıl boyunca operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya götürmüş. Burada film stüdyolarına yönelik bir uygulama üzerinde çalışırken kullanıcı davranışını anlamlandırmak için kullandığı analiz ürünlerinin yetersizliğini fark etmiş. Akçok, başarılı girişiminin öyküsünü anlatmaya şöyle devam ediyor:
İHTİYAÇTAN YOLA ÇIKTIK: “Neden kendi ürünümüzü yapmadığımızı düşünmeye başladık. Pazardaki ihtiyaçları iyi biliyordum. Silikon Vadisi’ndeki güvenli işlerimizden istifa ederek AppAnalytics’i geliştirmeye başladık. Dünyayı değiştirebileceğine inanan küçük bir ekiptik. Analiz pazarına yeni bir vizyon getirebilmek için yola koyulduk. Business Insider’da dünyanın en hızlı büyüyen 2’nci B2B girişimi seçilmemiz de sanırım doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Mobilde baştan sona kullanıcı deneyimine odaklı bir analiz ürünü geliştirdik. Desteklerle 300 bin dolarlık bir sermaye ile yola çıktık. Şirketin ilk dönemlerini kendi bünyemizde finanse ettik. Ardından Milestone Capital’dan ve çok değerli akıl hocamız Sayın Mustafa Kılıçaslan’dan aldığımız yatırım doğrultusunda büyümeye başladık. PİLOTT programı girişimcilerin heyecanlı dünyasını Türk Telekom’un bilgi ve tecrübesiyle bir araya getiren bir program. Yatırımcımızın tavsiyesiyle PİLOTT’a başvurduk. Şimdiye kadar hem ürünümüzle hem yol haritamızla hem de Türk Telekom’la işbirlikleriyle ilgili pek çok fayda sağladık.”
“UFKUMUZU AÇIYOR”
hrBeyond’un kurucuları Hidayet Tunç ve Mükremin Çetinkaya da PİLOTT’un yeni dönem girişimcileri arasında yer alıyor. İki girişimci Aselsan’da mühendis olarak çalışırken kariyerlerinin ilk yıllarında tanıştılar.
İK’NIN İŞİ ZORDU: Hidayet Tunç, başarılı girişimlerinin öyküsünü şöyle anlatıyor: “İK bölümünde çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını dinlediğimizde işe alımda mülakat aşamasında kendilerine aday seçimi konusunda yardımcı olacak bir sistemin olmadığını tespit ettik. Bu sürece ne tür bir akıl katabileceğimizi düşünürken kendimizi hrBeyond’un içinde bulduk. Fikrimizi hem İK uzmanı olan arkadaşlarımızla hem kurumsal şirketlerin İK sorumlularıyla paylaştığımızda vazgeçilmez bir çözüm olacağı dönüşünü aldık. hrBeyond, işe başvuran adayların şirkete sağlayacağı katma değeri ölçen bir analitik platformu.
Platform sayesinde adayın video mülakat analizini gerçekleştiriyor ve adayın motivasyon, bilgi derinliği ve kişiliği hakkında metrikler sunuyoruz. Böylece İK birimlerinin aday seçiminde elini güçlendiriyoruz. Şu an ürünümüz beta sürümüyle şirketlerin ücretsiz kullanımına açık. Alacağımız devlet desteğinin üzerine kendi özkaynaklarımızı da ekleyerek yaklaşık 250 bin TL’lik bir sermayeyle başlangıç yapıyoruz. Ciddi bir mentorluğa ve danışmanlığa ihtiyacımız var. Bu doğrultuda bu desteklerin tümüne en etkin biçimde PİLOTT ile ulaşabileceğimizi düşünerek programa başvurduk. Şu an ikinci aşamaya seçilen başarılı girişimler arasındayız. PİLOTT programı ve ekibi her geçen gün ufkumuzu açıyor.
0 yorum