Motosiklet şehirleri yaratacağız

Scotty, motosiklet sürücüleriyle insanları bir araya getiren bir uygulama. Tarkan Anlar tarafından kuruldu. Scotty ile “Motosiklet şehirleri yaratmak” istediğini anlatan Anlar, “Teknolojik çözümlerle insanların hayatlarını kolaylaştıracağız” diyor.

Tarkan Anlar
Tarkan Anlar

İstanbul gibi metropollerde saatlerimize mal olan trafik problemi, girişimciler için ise yeni iş fırsatı anlamına geliyor. Trafikte vakit kaybetmek istemeyenler için motosiklet sürücüleriyle yolcuları bir araya getiren Scotty, son günlerin en popüler uygulamalarından biri. 5 yıl önce Marmaris’ten gelip İstanbul’a yerleştikten sonra trafiğin, hayatının stres kaynaklarından biri haline geldiğini söyleyen girişimin kurucusu Tarkan Anlar, yaşadığı problemden ilham alarak kurduğu Scotty’nin hikayesini ve hedeflerini anlattı:

İLHAM KAYNAĞI
“İstanbul’a geldiğimde beni en çok zorlayan şeylerden biri trafik oldu. Bahçeşehir’de oturuyordum ve ne zaman merkezi bir yere gitmeye çalışsam çok büyük vakit kaybı yaşıyordum. Motosikletle yolculuk yapmak insana gerçekten ciddi bir zaman kazandırıyor. Ancak herkesin bir motosiklet sahibi olması mümkün değil. Marmaris’te yaşarken arkadaşlarımla sık sık yolculuk yapardık. Ben de bu yolculuklardan aldığım ilhamla Scotty’yi hayata geçirmeye karar verdim. Şehrin trafik sorununa alternatif bir çözüm getirme hedefiyle 2017 yılının başında bu projeye adım attık. 2017 Nisan’da ise mobil uygulamamız piyasaya çıktı.

İKNA SÜRECİ
Motosiklet sürücülerini ikna etmek sandığımızdan daha kolay oldu. Çünkü motosiklet sürücüleri birbirine çok bağlı, harika bir topluluk. Onlara şehirde daha önce motosiklet deneyimi yaşamamış milyonlarca insana motosikleti sevdirme hayalimizi anlattığımızda projemize inandılar. Motosikleti sevdirmek ve motosiklet şehirleri yaratmak, motorcular için çok güçlü bir motivasyon ve biz bu iç görüye dayanarak onlara, ‘şehrin kahramanları’ diyoruz.

GÜVENLİK ÖNCELİĞİ
Motosiklet güvenli bir ulaşım aracı, zaten biz de bununla ilgili bütün önlemleri ilk günden beri alıyoruz. Bugüne kadar başvuran sürücülerin sadece yüzde 10’unu onayladık, çok seçici davranıyoruz. En az iki yıllık motosiklet ehliyetine sahip sürücülerin adli sicil kaydını, ehliyet ceza puanını kontrol ediyoruz. Yolcuyu almaya giderken veya yolculuk esnasında kasksız araç kullanmak veya yolcunun kask takmasını sağlamamak kurallarımıza aykırı. ECE veya DOT sertifikası olmayan kask kullanmak veya yolcuya kullandırmak, beyan edilenden farklı bir motosikletle yolculuk paylaşmak gibi durumlarda, sürücünün hesabını ilk tespitte 3 gün, ikinci tespitte ise süresiz kapatıyoruz.”

“YATIRIM ALMAK BİR SATIŞ İŞİ”
BORÇLA KURDU
Scotty’yi arkadaşımın kredi kartından 800 dolar borç alarak kurdum. İlk adımın ardından Twitch’in kurucusu Justin Kan’dan 75 bin dolarlık yatırım aldık. Yatırım almak bir satış işi. Bu noktada gençliğimdeki satış deneyimimin büyük faydasını gördüm. 17-18 yaşında 10 bin sterlinlik pırlantalar satıyordum. O zamanlar arkadaşlarım tatil yaparken ben çalışıyorum diye babama kızıyordum; ama şimdi iyi ki çalışmışım diyorum.

YENİ ALANLAR Şimdi kurye ve yemek işine de girdik. En büyük hedefim, Türkiye’den çok büyük teknoloji şirketleri çıkmasına katkıda bulunmak ve öncülük etmek diyebilirim. Scotty olarak motosiklet şehirleri yaratmayı kafaya koyduk. Türkiye’nin birçok şehrinde teknolojik çözümlerle insanların hayatlarını kolaylaştıracağız. Zamanlarının daha keyifli deneyimler için akmasını sağlayacağız.

Göker Toplu
Göker Toplu

GÖKER TOPLU/JOKERMENU KURUCU ORTAĞI
“GLOBAL MARKA OLMAK İSTİYORUZ”
NE YAPIYOR?
2016 yılında kurulan Joker Menu, kullanıcılarına dışarıda yemek yiyeceği zaman çevredeki mekanlardan, sipariş ve ödeme sırası beklemeden, hatta henüz daha yoldayken yemek siparişi verebilmelerini sağlayan bir yemek siparişi deneyimi. Kullanıcılarımız siparişlerini verirken mobil ödeme kanalıyla birlikte süreçlerini hızlandırıyor.

YATIRIM ALMADI Kuruluşumuzdan bugüne, 20 bin kullanıcımızdan 30 bin sipariş, üye restoranlarımıza iletildi. 2017 yılında ise uygulamamızı, New York’ta 100’e yakın restoranda kullanıma açtık. Henüz bir yatırım almadık. Girişimimizi olabildiğince büyüttükten sonra doğru bir fırsat çıkması durumunda yatırım almayı düşünüyoruz.

5 YILLIK HEDEF Önümüzdeki beş yılda, dünyada hızla yükselen önden yemek sipariş modelinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olarak halihazırda faaliyette olduğumuz İstanbul ve New York dışında Londra, Berlin gibi birçok metropolde kullanılan global bir marka olmak en büyük arzumuz.

EĞİTİMLE TEKNOLOJİYİ BİRLEŞTİRDİ
PLATFORM
SimulApp, farklı sektörlerden çeşitli konu başlıklarındaki eğitim içeriklerini, ölçümlenebilir mobil simülasyonlara çevirebileceğiniz mobil simülasyon geliştirme platformu. Eylül 2016’da kurulan SimulApp’in ekibinde, kurucu CEO Ozan Kuşcu, Zeynep Şahin ve Halil Mersin bulunuyor. Onun dışında 16 yıldır kurumsal eğitim sektörünün öncülerinden Nar Eğitim ve Danışmanlık’ın 30’u aşkın eğitmeni de danışman olarak destek veriyor. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden 15 binden fazla kullanıcıları olduğunu söyleyen Ozan Kuşçu, şöyle konuşuyor:

HEDEF “Bundan sonraki hedefimiz, bir selfservis portal hazırlayarak uzmanların herhangi bir kurumla bağı olmaksızın kendi içeriklerini mobil simülasyonlara çevirebilmesini sağlamak. SimulApp’le kullanıcıların gerçek yaşam tepkileriyle deneyip yanılabilecekleri ve bunu yaparken de öğrenebilecekleri bir deneyim yaşatıyoruz. Bu gerçekliği daha etkili ve derin hale getirmeyi, VR teknolojisiyle birleştirmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında yaygınlaşmak için de çalışmalarımız var.

FIRSAT Eğitim alanında mobil teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapay zeka, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti gibi teknolojik gelişmeleri arkasına alarak devam edecek girişimlere ihtiyaç duyan büyük bir pazar var. Start up’lar için eğitim verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla teknolojinin alanında etkin kullanılmasını bir fırsat olarak görüyoruz.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.