Dagim Girma, geçen yıl mayıs ayında DC Bölgesel Liselerarası İş Planı Yarışması’nda birinci oldu ve 5 bin dolarlık burs kazandı.
İŞ FİKRİ NASIL DOĞDU? T.C. Williams High School öğrencilerinden Dagim Girma, geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen DC Bölgesel Liselerarası İş Planı Yarışması’nda birinci oldu ve 5 bin dolarlık burs kazandı. Girma’ya bu ödülü kazandıran TheAudible. net isimli web sitesi. Bu sitede okuyucular, izleyiciler ve kullanıcılar spor yazıları yazıyor. Bu iş fikrinin kendisi ve ağabeyinin spor tutkusundan doğduğunu belirten Girma, “Aslında ağabeyim ve benim aramda iş fikri konusunda tatlı bir rekabet vardı.
FANATİKLERİ BULUŞTURDU Yıllar içinde 10’dan fazla iş fikrimiz oldu. Bunların da 5’i web sitesine yönelikti. Bu iş fikirlerinden birini hayata geçirdik ve spor blog’ları açtık. Amacımız arkadaşlarımızın da fikirlerini yazabilecekleri bir ortam yaratmaktı. Yıllar içinde bu blogu genç spor fanatikleri tarafından yönetilen bir platform haline getirdik” diyor.
GELİR NEREDEN? TheAudible.net’in iş planı modeli reklama dayalı. Google ve AdSense gibi network’lerden faydalanıyor. Gelir siteye verilen reklamların tıklanmasıyla elde ediliyor. Aynı zamanda siteye sponsor da alınıyor. Girma, gelecekte yazıları bir paket halinde satmayı planlıyor. Uzun vadeli hedefini ise şöyle paylaşıyor: “4 yıllık bir üniversiteyi bitirmek istiyorum. Okurken The Audible.net daha da büyümeye devam edecek. Hedefim Fortune 500 şirketleri içindeki online medya sektörünün en başarılı kurucusu olmak.”
GÜNEŞE GÖRE HAREKET EDEN ŞEMSİYE
İHTİYAÇTAN DOĞAN FİKİR Sarıyer Doğa Koleji’nde 11. sınıf Türkçe matematik öğrencisi Semih Kudun da genç bir girişimci. Kendi girişimciliğinin ihtiyaçtan doğduğunu belirten Kudun, yazın tatilde güneşlenirken sürekli şezlongun yerini değiştirmekten yorulduğu için “Ayçiçeği Şemsiyesi” adlı projeyi gerekleştirdiğini anlatıyor.
ZAHMETSİZ KORUNMA Projenin detayları hakkında da şu bilgiyi veriyor: “Proje, şemsiyelerin güneşi takip eden sensörler sayesinde sürekli gölge oluşturmasını sağlıyor. Böylece açık alanlarda zahmetsizce güneşten korunmayı mümkün kılarken, aynı zamanda konforlu ve rahat vakit geçirme imkanı sunuyor.”
PAZARLAMA AŞAMASINDA
t-MBA Eğitim modeli de projeye bakış açısını olumlu bir şekilde değiştirmiş. Kudun, “Projenin gerçek hayatta kullanılması için gerekli çalışmayı gerçekleştiriyorum” diyor.
“Girişimcilik 18 yaşın altına inmeli”
EĞİTİM EKSİK Samed Ağırbaş, Liseli Girişimciler Kulübü’nün kurucusu ve başkanı. Devlet desteği ile ilk yurtdışı ziyaretini yaptıktan sonra özellikle liseler arasında girişimcilik eğitiminin eksik olduğunu fark eden Ağırbaş, bununla ilgili ne yapabileceğini araştırmaya başladı. 2010 yılında da Liseli Girişimciler Kulübü’nü kurdu.
4 YILDIR ÇALIŞIYOR 4 yıldır girişimcilik alanında ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüten Ağırbaş, “Girişimciliğin 18 yaş altına inmesi için birtakım projeler yürütüyorum. İnşallah 10 yıl sonra Türkiye genç girişimcileri ile anılan bir ülke haline gelecek. 10 yıl sonra liselerdeki girişimcilik kulüplerinden yetişen işadamlarımız olacak” diyor.
2,5 MİLYON GENCE ULAŞTI Ağırbaş’ın liseli girişimcileri nasıl desteklediğine gelince… Başta okullara girişimcilikle ilgili eğitim, malzeme ve sponsorluk desteği sağlamaya çalışıyor. Ülke genelini kapsayacak geniş hibe programları ve destekler için karar alıcılarla görüşüyor. Bugüne kadar 81 ilde 2,5 milyonun üzerinde gence ulaştığını belirten Ağırbaş, “Liselerde farklı farklı hikayelere şahit oluyoruz.
YANKISI ARTACAK Mesela bir gün Üsküdar’da yaptığımız girişimcilik eğitimi sonrasında genç bir arkadaşımız bir web sitesi kurarak evde yaptığı pastaları satmaya başlamış. Bağcılar’da farklı bir lisede birkaç öğrenci bir araya gelerek organizasyon şirketi kurdu. Bunun gibi birçok hikaye mevcut. Bundan 10 yıl sonra daha belirgin ve çok daha ilginç başarı öykülerinin yankısı duyulacak” diye konuşuyor.
“Gözüm yükseklerde”
EL İŞİ ÜRÜNLER Heval Türkü Erdoğan, Mesleğim Lisesi’nde lise birinci sınıfta eğitim görüyor. Okulun Liseli Girişimciler Kulübü’nün başkanı. El işlerini satıp harçlık çıkarıyor. Belediyede tiyatro yapıyor.
HER ŞEYİ DEĞERLENDİRİYOR Yağlı boya resimleri ve takılarını çeşitli yerlerde sattığını anlatan Erdoğan, “İnternetten bulduğum fotoğrafları resmediyorum. Kopmuş ya da bozulmuş boncuk olan her şeyi değerlendirip takı yapıyorum. Girişimcilik maceram çok zengin olacağım deyip, evdeki eşyaları gizli gizli satmakla başladı. Bugün yaptığım işlerden daha büyük işler için çeşitli projeler geliştiriyoruz. Gözüm yükseklerde” diyor.
Liseli daha iştahlı
ÇARPICI SONUÇLAR Millennial Branding Gen Y Araştırma ve Internship Danışmanlık şirketleri “High School Careers/Lise Kariyer”i adında yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma, öğrencilerin kariyerlerini nasıl geliştireceklerini, staj ya da gönüllü katıldıkları programları inceliyor. Toplam 4 bin 769 öğrencinin katıldığı araştırmanın sonuçları çarpıcı. Örneğin, araştırmaya göre lise öğrencileri iyi bir üniversiteye gitmenin ya da gelecekte iyi bir yerde çalışmanın peşinde. Liseli öğrencilerin yüzde 77’si iyi bir iş deneyimine sahip olmayı daha çok önemsiyor. Bu oran üniversite öğrencilerinde yüzde 63. Girişimcilik konusunda da liseliler daha iştahlı.
STAJIN AVANTAJLARI Lise öğrencilerinin yüzde 72’si, üniversite öğrencilerinin ise yüzde 64’ü kendi işlerini kurmayı planlıyor. Lise öğrencilerinin yüzde 61’i, mezun olduktan sonra girişimci olma planı yaparken üniversite öğrencilerinde bu bu oran yüzde 43. Şirketlerin de katılım gösterdiği araştrmada katılımcıların yüzde 60’ı kariyerleri için öğrencilerin lise çağındayken staj yapmaları gerektiğini düşünüyor. Şirketlerin yüzde 90’ı lisede yapılan stajın iyi bir üniversiteye kabulde çok işe yarayacağına inanıyor. Şirketlerin yüzde 89’u, lisedeyken staj yapanların, üniversite döneminde staj ya da tam zamanlı çalışma fırsatına daha çabuk kavuşacağını savunuyor.
0 yorum