Uygun aday aranıyor


Yapay zeka tabanlı otomatik video mülakat platformu VireUp’ı, Efe Pazarçeviren ve Arda Çelebi kurdu. İki girişimcinin amacı, bu platformla işverenlerin en uygun adayı en hızlı şekilde seçmesini sağlarken adayların da adil şekilde değerlendirilmesini sağlamak.

Berrak KUTSOY [email protected]

VireUp, yapay zeka tabanlı otomatik video mülakat platformu. Mart 2019’da Efe Pazarçeviren ve Arda Çelebi tarafından kurulan girişim, adayların video mülakatta sorulara verdiği cevapları analiz ederek pozisyona uygun olup olmadığını raporluyor.

Böylelikle işverenlerin adaylar arasında seçim yaparken en uygun adayı, en hızlı şekilde seçmesine yardımcı oluyor. Mülakat cevaplarını cümle seviyesinde anlayıp işverenin beklentisiyle de karşılaştıran Vireüp, başvuru yapan her aday için de detaylı geri bildirim sağlıyor. Girişimin kurucuları Efe Pazarçeviren ve Arda Çelebi, yola çıkış hikayelerini ve ilk dönem yolculuklarını şöyle paylaşıyor:

İŞ FİKRİ NASIL OLUŞTU?

Kariyerimin 16’ncı yılında kurumsal hayatın konforunun yanı sıra kısıtlarının da farkındaydım. Piyasada olmayan iş modelleri zaman zaman aklıma geliyordu, ancak girişimcilik hiç gündemimde olmadı. Kendimi geliştirebileceğim yeni bir iş ararken kendime çok uygun bir ilan gördüm.

Ama zaten 1.463 kişinin başvurduğunu görünce fark edilme ihtimalimin sıfıra yakın olduğunu düşündüm. Çözüm, yapay zekayla çalışan otomasyondan geçiyordu. Bu fikir kafamda oluştuğunda çok yakın arkadaşım olan ve yapay zeka alanında doktorasını bitirmesine az kalmış Arda’yı aradım ve böyle bir sistemi nasıl beraber yapabileceğimizi konuştuk. Böylece Vireüp’ın temelleri atılmış oldu.

“ADİL ÇÖZÜM YOKTU”

ilk 6 ay boyunca piyasa araştırması yaptık. Rakiplerimizi ve sektördeki mevcut çözümleri inceledik. Kullanıcılardan detaylı bilgiler edindik. Gördük ki birçok şirket halen geleneksel anahtar kelimelerle özgeçmiş araması yaparak, sadece iyi olduklarını varsaydıkları az sayıda insana ulaşıyordu.

Bu işi biraz olsun otomatikleştiren, birbirine benzer çözümler vardı; ancak onlar da yüksek miktarda insan emeği gerektiriyordu. Hiçbir çözüm, adayın ne söylediğini anlayacak ve bunları, başvurdukları görevin gereksinimleriyle karşılaştırıp adil biçimde değerlendirecek seviyede değildi. Eğer bunu yapan bir sistem yaparsak hem adaya geri bildirim verebilir hem işveren adayları

“BAŞARDIĞIMIZ AN”

Ürününüz ne olursa olsun en geçerli başarı kriteri müşterinin görüşüdür. Denemelere katılan kullanıcılardan duyduğumuz, ‘Şimdiye kadar aldığım en iyi mülakat geri bildirimi!’ ifadesi ya da ‘Bunu makine mi yaptı?’ gibi şaşkınlık ifadeleri paha biçilmez. Benzer yorumları insan kaynakları uzmanlarından da duymak başarı hissimizi

karşılaştırırken ona hangi adayın diğerlerinden neden daha iyi olduğunu anlatabilirdik. Son bir yıldır çözümümüzü buna göre şekillendiriyoruz. Detaylı analizler oluşturmayı başardık ve bunları insan kaynakları uzmanlarıyla değerlendirip sistemimizi her gün geliştiriyoruz.

“GİRİŞİMCİLİK AĞINDAN YARARLANDIK”

İş hayatından çevremizdeki birçok insana ulaştık ve kafamızdaki sistemin değer katıp katmayacağını ölçmeye çalıştık. Özellikle insan kaynakları alanında deneyimli arkadaşlarımıza ve onların çevresine danıştık.

Herkes olumlu geri bildirim verdi. Girişimcilik ayağında da VC yatırımcılar ve melek yatırımcılarla görüşerek ilgi seviyesini ölçtük. Girişimimizden haberdar olanlar bize kendileri ulaştı. Onlar sayesinde İngiltere’de şirket kurma, bu şirketin Türkiye ayağının nasıl olması gerektiği, hukuk ve muhasebe konuları ve benzer birçok alanda bilgi ve destek aldık. Bilkent’ten ve Harvard Business School’dan birçok arkadaşımız çok farklı konularda yardım etti.

Patent araştırmalarımızda, demo yapabileceğimiz şirketlere ve üniversitelere ulaşma konusunda, nasıl yatırımcıları tercih etmemiz konusunda destek aldık. Bir yandan da Harvard’ın Londra’daki etkinliklerine katılarak İngiltere’nin girişimcilik ağından yararlandık.

“ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI”

İkimiz hayatta ne yaptıysak ailelerimizin bize verdiği destek hep cesaretlendiriciydi.

Bizi ne mutlu ediyorsa onun olmasını istiyorlardı. Beraber bir girişime başlayacağımızı duyduklarında çok sevindiler, çünkü birbirini tamamlayan becerilerimiz ve arkadaşlığımız sayesinde başarılı olacağımızdan emindiler.

Az da olsa tamamen iyi niyetle, ‘Bunu yine hobi olarak yap ama garanti gelirini bırakma’ diyenler de oldu tabii. Herhalde girişimci psikolojisinden olsa gerek bunu bir fırsat olarak gördük ve kafalarındaki soru işaretlerini kullanarak strateji, ürün ve iletişimimizde ince ayarlar yaptık ve ikna oldular. Eleştiriye açık olmak lazım. En yakınınızı ikna edemezseniz müşteri ve yatırımcıları hiç ikna edemezsiniz.

EN BÜYÜK TEŞVİK

Ailelerimiz bize ilk ve devamlı desteği verenler oldu. Onların her günkü desteği bizim neşe kaynağımız. Türkiye-İngiltere arasındaki video görüşmelerimiz her zaman güzel ara sohbetler ve kahkahalar içerir. Bir sonraki teşvikçilerimiz de Bilkent’ten beri bağımızı kopartmadığımız küçük ama büyük arkadaş grubumuz. İlk demo’muzu onlar sayesinde yaptık.

NEREDE ZORLANDIK?

Bizi en çok zorlayan farklı ülkelerde ve farklı zaman dilimlerinde olmamızdı. Ama şu anda her şey o kadar normal işliyor ki sanki aynı evin farklı odalarında çalışıyor gibiyiz. Hatta ilk başlarda handikap olan bu durum, şu anda COVID-19’lu dünyamızda bir avantaja dönüştü. Artık iş dünyasında uzaktan çalışabilmek gereklilik oldu.

İLK BÜYÜK İŞ

Çok yakın bir arkadaşımız global işvereniyle tanıştırdı. Standart bir kişilik testiyle adayları değerlendirmektense şirket içi kültüre uygun, kendi çalışanlarının özelliklerine benzer kişileri işe almak istiyorlardı. İnsan kaynakları ekibi, onlarca çalışanın mülakat kayıtlarını bize verdi ve biz ince eleyip sık dokuyarak detaylı değerlendirme kriteri hazırladık. Çok memnun kaldılar.”

“BEKLENTİMİZİN ÇOK ÖTESİNDEYİZ”

PAZAR ÇEVİREN
VireUp planını yakın bir arkadaşıma ilk anlattığımda: ‘B planın ne?’ diye sordu. ‘B planım yok’ diye cevap verdim. B planım hala yok. Onu düşünmeye harcayacak zamanım da yok. Arda ile şu ana kadar beklentimizin çok ötesinde bir noktadayız. Kafamda başarılı olmama diye bir ihtimal yok. Başarılı olacağımız muhakkak, sadece oraya ulaşmak için atacağımız adımlara enerji harcıyorum.

ÇELEBİ
Hayatınızda Kuzey Kutbu yıldızı kadar sabit duran bir hedefiniz varsa hiçbir başarısızlık sizi korkutamaz. Benim hedefim bilgisayarın konuştuğumuz dili anlaması ve bunu bize yardım etmesi için kullanabilmesi. Bu yolda her girişim, her proje bir deney. Hedefiniz yolunda her deney nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın yeni bilgiler edinmenizi sağlıyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.