Houston’daki yatırım yarışı


Türkiye’de de belki bir gün bir öğrencinin fikrine 1 milyon dolar para koyabilmek için Türkiyeli yatırımcılar da birbirleriyle yarışır.

Diyelim ki üniversitede işletme yönetimi bölümünde lisans (MBA) yapan bir öğrencisiniz. 1-2 sınıf arkadaşınızla beraber kurduğunuz yepyeni bir start up’ınız var ve bir iş planı yarışmasına katılıyorsunuz. Üç gün boyunca 300 kadar jürinin önünde terliyorsunuz ve dördüncü gün 1 milyon dolar yatırım alıyorsunuz.

“Rice Business Plan Competition”, 2001’den bu yana her yıl nisan ortasında, Amerika’nın Teksas eyaletinin Houston şehrindeki Rice Üniversitesi’nin İşletme Yönetimi Fakültesi’nin start up kuluçkası Rice Alliance For Technology&Entrepreneurship (Number 1 Top University Incubator in the Word) tarafından organize edilen bir yarışma.

Benim de kurucu jürilerinden biri olduğum bu yarışma, dünyanın her yerinden gelen start up iş planlarına açık. Aranan şartlar; kurucuların bir fiil MBA öğrencisi olması, start up’larını öğrenciyken kurmuş olması, halihazırda gelir üretmiyor ve yatırımcı almamış olması. Her yıl yarışmaya başvuran yüzlerce start up’ın içinden jürinin seçtiği 40 kadarının kurucuları, nisan ortasında 5 günlüğüne Houston’a uçup 300 kadar jüriden para istiyor. Yarışmada en çok yatırımı alan start up’ın yarışmayı birinci bitirmesi gibi bir şart da yok. Çünkü jüri üyeleri nereye yatırım yapacağını kendi seçiyor. Geçen yıl yarışmaya katılan 6 start up’a üç gün içinde 3 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve içlerinden biri tek başına 1 milyon dolar yatırım aldı.

Son 14 yılda yarışmaya katılan start up’lardan 221’i, bu vesileyle tanıştıkları jüri üyelerinden (Bu üyelerin temsil ettiği 170 sponsor vesilesiyle) yaklaşık 1 milyar dolarlık takip eden yatırım aldı. 2015’e girerken bu şirketlerden 156’sı hayatta ve bir kısmı da iyi fiyatlardan satın alındı. Rice Üniversitesi, öğrencilerine sunduğu girişimcilik imkanları ve girişimcilik eğitimiyle bugün Amerika’nın bir numaralı okulu durumunda. Ama start up kuluçkasını başlattığı 2001 yılında bu alanda sıralamada ilk 50’de bile değildi. Bu yarışmanın ilk yılı olan 2001’de, toplam 9 start up başvuru yapmış ve ilk üçüne yapılan toplam yatırım tutarı da 10 bin dolardı! 14 yılı ileri sararsak bugün Amerika’nın ve dünyanın en büyük, en meşhur üniversiteleri, “girişimci MBA öğrencilerini” Rice Üniversitesi’ne yarışmaya yollayabilmek için birbirleriyle kıran kırana yarış halinde.

60 yıl önce doğan ve bugün adına Silikon Vadisi dediğimiz ekosistemin beyin gücü merkezi (epicenter) nasıl Stanford Üniversitesi ise 15 yıl önce başlayıp beyin gücü merkezi Rice Üniversitesi olan bir teknoloji start up ekosisteminde Houston da her yıl genişleyerek büyüyor. Darısı bir Türk özel üniversitesi ve gelecek kuşak Türkiyeli öğrenci girişimcilerin başına…

Rice Üniversitesi, öğrencilerine sunduğu girişimcilik imkanları ve girişimcilik eğitimiyle bugün Amerika’nın bir numaralı okulu durumunda.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.