START UP DOSTLARI

İnovasyon, yeni fikirler ve teknolojik gelişmeler tüm sektörlerde iş yapış şekillerini değiştiriyor. Şirketlerin rekabetçi olma kabiliyetlerini devam ettirebilmesi noktasında maliyet ve hız avantajı sağlayan start up’ların kritik önemi var. Bu nedenle tüm dünyada yeni ekonominin temel unsurlarından biri haline gelen start up’lar ile kurumlar arasındaki iş birlikleri önem kazanıyor. Bu iş birliğiyle “Start Up Dostu” şirketler, rekabette bir adım öne çıkıyor.

Nil Dumansızoğlu [email protected]

Yoğun rekabet ortamında şirketler, bir adım önde olabilmek için yeni fikirler hayata geçirmek, inovasyon yapmak zorunda. Şirketler için hızlı süreç yönetimleri ve yenilikçi iş yapış şekilleriyle iş birliğine en uygun ortaklar, start up’lar. Hızlı ve yenilikçi ürün geliştirme, teknolojiye ve yeteneğe erişim gibi alanlarda girişimcilerle yürüttükleri iş birliğiyle öne çıkan şirketler, ekosistemin büyümesine de katkı sağlıyor.

Bu katkı, çeşitli fonlar, hızlandırma ve kuluçka programları, şirketlerin start up’ların müşterisi olması gibi pek çok farklı şekilde sağlanabiliyor. İşte bu noktada, start up’lara destek veren kurumsal şirketlere dikkat çekmek için Endeavor Türkiye, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile Özyeğin Üniversitesi iş birliğiyle Bizz Consulting tarafından Start up Dostu Şirketler araştırması hayata geçirildi. Araştırma, Türkiye’nin en başarılı 100 start up’ıyla birlikte 350 start up’ın katıldığı bir anketle gerçekleştirildi. Girişimcilerden kendileri açısından “en dost kurumsal şirket/bankaları” seçmeleri istendi. 2 ay süren ve sadece kurucuların/ ortakların katıldığı anketle ilk 10 şirket belirlendi. Biz de bu “dost” şirketlerin ekosisteme sağladığı katkıyı araştırdık.

Yalçın Sezen
Yalçın Sezen

FİNANS SEKTÖRÜ ÖN PLANDA
Start Up Dostu Şirketler araştırması gösteriyor ki girişimcilere destek veren kurumların başında, finans sektörü temsilcileri geliyor.

Araştırmada ilk 10’a giren şirketlerden 7’sini, finans kuruluşları oluşturuyor. Listenin başında da İş Bankası var. Start up’ları desteklemek amacıyla 2016 yılından beri Workup programını yürüten İş Bankası, bunun dışında bir girişimcilik birimi de kurdu. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, bundan sonra yapacakları çalışmalar hakkında şunları söylüyor: “Yeni teknolojileri yerinden takip edebilmek için iştirakimiz SoftTech’e bağlı olarak Silikon Vadisi’nde kurulmuş olan inovasyon merkezimiz Maxitech aracılığıyla o bölgedeki girişimleri ve teknolojileri yakından izliyoruz. Bunu takiben geçen ayın sonunda Çin’de yeni inovasyon merkezimizi açtık. Bir sonraki durağımız Londra olacak.”

Teknolojinin, son birkaç yılda bankacılık sektörünü inanılmaz bir hızla dönüştürdüğünü belirten ING Bank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Şamlı, ING olarak fintek ve start up’ları partnerleri olarak gördüklerini söylüyor. “Birlikte inovatif ürün ve hizmetler geliştirmeyi, yarını bugünden belirleyecek adımları birlikte atmayı, ekosistemin merkezinde kalarak start up’ları desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu doğrultuda hareket noktamız, önümüzdeki dönemde de ING Türkiye İnovasyon Merkezimiz ve teknoloji ekibimiz olacak” diyor.

Cemal Onaran
Cemal Onaran

HIZ VE MALİYET AVANTAJI
Start up dostu çalışmalarla girişimcilerin ve ekosistemin gelişmesini sağlayan şirketler, bu desteklerle kurumlarının da daha çevik ve düşük maliyetli hizmet sunmalarını sağlıyor. Büyük şirketlerin globaldeki değişime ayak uydurabilmesi ve değişen iş modellerine hızla adapte olabilmesi için girişimcilerle iş birliği içinde çalışmalarının zorunluluk haline geldiğinden söz eden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, sözlerine şöyle devam ediyor:

Soner Canko
Soner Canko

“Bu alanda yaptığımız çalışmalara verebileceğimiz en iyi örnek Garanti Cep Klavyesi. Garanti Cep Klavyesi’ni BBVA Open Talent 2016 kazananı Paykey’le yaptığımız iş birliğiyle hayata geçirdik. Bunun dışında SOR’UN ve Fiyongo da bankamızın iş birliği yaptığı girişimler arasında bulunuyor.” Son kullanıcıya yönelik ürünleri için start up’larla kurulan iş birliklerinin büyük önem taşıdığını belirten Bankalararası KartMerkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko ise şöyle konuşuyor: “Kurulduğumuz günden bu yana temel felsefemiz, ekosistem oluşturmak ve geliştirmek oldu. Start up dünyasına da bu perspektiften yaklaşıyoruz. BKM Express ve TROY ile 50’nin üzerinde start up’la iş birliği yaptık. Bugüne kadar start up’ların kurumlara katkısının bilincinde bir şirket olarak çalıştık. Önümüzdeki dönemde desteklediğimiz platformların da yardımıyla öğrendiklerimizi farklı kurumlara da aşılamayı hedefliyoruz.”

Melike Demirel
Melike Demirel

KURUMSAL GÜÇ
Şirketlerin start up’larla yaptıkları iş birliklerinde, kazan-kazan felsefesi esas alınıyor. Hem girişimcilerin iş fikirlerini kurumsal bir gücü arkalarına alarak hayata geçirebilmelerine imkan sağlanıyor hem kurumlar, müşterilerinin farklılaşan ihtiyaçlarına daha kolay cevap verebiliyor. Bu noktada ekibin vizyonuna önem verdiklerini ifade eden Allianz Türkiye Strateji Ofisi Direktörü Melike Demirel, yenilikçilik odaklı bakış açısıyla start up’ın iş modelinin sigorta sektörüne ve müşterilerine yapacağı pozitif etki potansiyelini anlamaya çalıştıklarını söylüyor. “Start up’ın kullandığı teknolojinin kendi altyapımız ve iş modelimizle uyumu oldukça önemli” diyen Demirel, sözlerine şöyle devam ediyor: “Örneğin Gamester’la gerçekleştirdiğimiz Sanal Risk Analizi projesiyle risklerin herhangi bir hasar meydana gelmeden önce tespit edilmesini, azaltılmasını ve önlenmesini hedefliyoruz.”

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ise KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik iş birlikleriyle ilgili, bu kapsamda Paraşüt ve Kolay İK ile iş birlikleri gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Oğuz, “Önümüzdeki dönemde de KOBİ’lerimizin diğer konulardaki günlük operasyonlarını kolaylaştıracak, rekabette öne çıkmalarını sağlayacak uygulamalardan oluşan bir ekosistem yaratmaya devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Tarık Tüzünsü
Tarık Tüzünsü

ÇOK BOYUTLU DESTEK
Bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketler de start up’lara destek konusunda öncü rol üstleniyor. Örneğin şu an 2 binin üzerinde start up’a destek veren Microsoft, bilişim sektörünün ekonomide yarattığı katma değeri ve istihdamı artırmayı hedefliyor. Microsoft For Startups programı kapsamında İTÜ, ODTÜ, StartersHub, KWORKS ve Workup’la iş birliği yaptıklarından bahseden Microsoft Türkiye İş Ortakları, Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, B2B pazarı hedefleyen programları kapsamında verdikleri destekleri şöyle anlatıyor: “Geliştirilen çözümlerin global müşteri pazarına sunulması, birlikte satış ve birlikte pazarlama destekleri, Microsoft’un yazılım mühendisleriyle çalışma olanağı, 120 bin dolara kadar Azure desteği, Office 365, Visual Studio Enterprise Cloud ve Dynamics365 ürünlerini kullanma imkanı gibi pek çok destek sunuyoruz. Sadece teknoloji desteği vermiyoruz, iş geliştirme ve pazarlara açılma konularında da destek oluyoruz. Onları Microsoft’un geniş müşteri ve iş ortağı ağıyla buluşturuyoruz. Verdiğimiz desteklerle start up’lar, en gelişmiş teknolojilere ve geniş bir müşteri ağına kavuşarak başarılı işlere imza atıyor.”

Fırat Yaman Er
Fırat Yaman Er

HEDEFTE NE VAR?
Telekomünikasyon sektörü temsilcilerinden Türk Telekom ise PİLOT programı kapsamında girişimlere destek veriyor. İş birliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, faaliyet gösterilen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli gibi çeşitli kriterleri göz önüne alarak seçim yaptıklarını anlatan Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, “Start up’larla yapılan iş birliklerinde ürün ve hizmet portföyümüzle sinerji yakalayabileceğimiz konulara öncelik veriyoruz” diyor. Girişim hızlandırma programı PİLOT’la eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zeka, büyük veri, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve iş çözümleri alanlarına öncelik tanıdıklarını sözlerine ekleyen Er, şunları söylüyor: “Girişimlerle yaptığımız iş birlikleriyle yenilikçi fikirleri, müşterilerimizin her geçen gün daha da farklılaşan ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürünlere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz, Türkiye’nin tamamıyla ücretsiz ilk topluluk merkezi SANTRAL ile de girişimler arası etkileşimi ve bilgi akışını canlı tutarak ülkemiz ve sektörümüz için ekonomik fayda sağlayacak bir girişim topluluğu oluşturmak istiyoruz.”

Ömer Mert
Ömer Mert

“YENİ BİR EKOSİSTEM KURACAĞIZ”
ÖMER MERT
FİBABANKA CEO’SU
FINBERG’İ KURDU

Türkiye’de bankacılık sektöründe bir ilke imza atarak 2018 başında, bir girişim sermayesi şirketi olan Finberg’i kurduk. Bu girişimle yatırım ve stratejik iş ortaklığı yapacağımız start up’larla alternatif finansal çözümler üretmeyi ve ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Yatırım yaptığımız girişimlerle birlikte yenilikçi finansal ürünler geliştiren bir fintek ekosistemi yönetmeyi amaçlıyoruz.

2,5 MİLYON TL YATIRIM Finberg’le 2018 yılındaki ilk yatırımlarımızı 2,5 milyon TL ile Garaj Sepeti ve Bizim Hesap’a yaptık. Yakın zamanda da Birleşik Ödeme Sistemleri ile stratejik iş ortaklığı anlaşması imzaladık. Diğer yandan start up’lara yönelik iş geliştirme, yeni ortaklık yapıları, sosyal ağ, finans ve strateji danışmanlığı, growth hacking ve insan kaynakları gibi konularda banka olarak destek sunuyoruz.

Fırat İşbecer
Fırat İşbecer

“EKİBİN VİZYONUNA BAKIYORUZ”
FIRAT İŞBECER
COMMENCIS CEO’SU
İŞ BİRLİKLERİ
Ortağım ve ağabeyim Fatih İşbecer ile birlikte son 5 yıl içinde toplam 40’ın üzerinde melek yatırımımız oldu. Ayrıca Commencis olarak birçok şirketle ticari ve sosyal iş birliklerimiz var. İş birliği yaptığımız start up’lar: Reztoran.com, Mutlubiev.com, Temiz.co, Evdekibakicim.com, Akinon, Sweaters App, MALL IQ, Your Porter, Youthall… İş birliği yaptığımız ekibin vizyonuna, yetkinliklerine ve kendini farklı platformlarda kanıtlamış olmasına da önem veriyoruz.

ODAK ALANLAR Son dönemde yakından izlediğimiz ve iş birliklerimizde de tercih ettiğimiz üç alan var. Birincisi, son kullanıcıya dokunan, büyük veriyi kullanarak yeni iş modelleri olan girişimler. İkincisi, konvansiyonel yöntemlerin yaygın olduğu bir sektöre ileri teknolojileri de kullanarak dönüştürücü bir iş modeli getirebilen çözümler. Üçüncüsü de giderek büyüyen gig ekonomisi, yani bağımsız (freelance) çalışanların oluşturduğu ekonomiyle ilgili iş modelleri.

ŞİRKETLERİN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

  • Start up’lardan hizmet ve mal tedarik ediyorlar mı?
  • Start up’lara mal ve hizmet alımından doğan ödemelerinde ayrıcalık tanıyorlar mı?
  • Girişimcilik kültürünü destekleyici aktiviteler yapıyorlar mı?
  • Start up’lara yönelik herhangi bir partnership programları var mı?
  • Start up’lara yönelik kuluçka, hızlandırıcı, ortak çalışma alanı gibi programlar düzenliyorlar mı?
  • Bünyelerinde risk sermayesi benzeri projeler yürütülüyor mu?
  • Başkan ve/veya CEO’ları start up’lara yönelik “mentor, melek yatırımcılık” gibi aktivitelerde yer alıyor mu?

“30 START UP’LA İŞ BİRLİĞİ YAPTIK”
MURAT PEKSAVAŞ
KOÇ HOLDİNG REKABET VE FİKRİ HAKLAR KOORDİNATÖRÜ
GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Koç İnovasyon Programı’na dahil olan topluluk şirketlerimiz, bugüne kadar 300’den fazla start up’la temas etti 30’un üzerinde start up’la da iş birliği gerçekleştirdi. İleri teknoloji yatırım şirketimiz Inventram ise start up’ları büyük şirketlerle buluşturabilme amacıyla hayata geçirdiği “Preferred Partners” modeliyle ürettiği teknolojiyi ticarileştirmeyi hedefleyen erken aşama girişimcileri destekliyor.

ÖNEMLİ KRİTERLER Koç İnovasyon Programı çerçevesinde start up’larda aradığımız en önemli koşul, iş birliği kurduğu şirketin kısa ve orta vadede girmek istediği yeni iş alanlarında faaliyet göstermesi oluyor. Diğer taraftan start up’ın kurucu ekibi ve çalışanları da önemli bir seçim kriteri. Özellikle vizyoner, azimli ve bulunması güç olarak tabir edilen teknoloji bilgisine ya da know how’a sahip olan ekipleri tercih ediyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.