Kararlıyız, başımıza icat çıkaracağız!


International Telecommunication Union’ın (ITU) düzenlediği yarışmada, Galileo ile geliştirdiği akıllı telefon fikriyle Sakarya Üniversitesi öğrencisi Uğur Can Bastık dünya birincisi oldu. Uğur Can Bastık’ın elde ettiği başarı gençlere imkan tanınırsa neler yapabileceklerinin çok önemli bir göstergesi.

[email protected]

Burak Aydın Intel Türkiye Genel Müdürü

Burak Aydın Intel Türkiye Genel Müdürü

Teknolojinin öncülük ettiği çok hızlı bir değişim sürecinden geçiyoruz. Günlük hayatlarımızı değişime uğratan, etrafımızdaki dünyayı başka türlü algılamamızı sağlayan bu değişim internetle başladı. 1.0’la başlayan internet yolculuğunda insanlar, bilgiye ve veriye bağlanıyordu; 2.0’la birbirlerine bağlanmaya başladılar. Bugün, 3.0’la teknolojide bir kırılma noktasına gelindi, artık tüm elektronik nesneler birbirine bağlanıyor. Biz buna nesnelerin interneti diyoruz; 4. endüstriyel devrim. Günlük hayatlarımızda her geçen gün etkisini daha da fazla hissetmeye başladığımız bu kavram, çok yakında adeta bir tsunami etkisiyle tüm bireyleri, şirketleri, ülkeleri, ekonomileri dönüştürecek. Dünya 7. viteste… Teknolojiyle birlikte gelişimin hızı sınırsız. Artık çok değiştik. İş dünyası çok farklı. Dünün büyük balıkları bugünün küçük ama kısa sürede deve dönüşen balıklarına boyun eğiyor. Girişimcilik adına inanılmaz bir fırsatlar havuzu…

FIRSAT KAPISI HALA AÇIK
Peki biz bu değişimin neresindeyiz? Türkiye, teknolojiyi çok aktif kullanan genç nüfusunun yanı sıra yetenekli insanlarıyla mühendislik ve tasarım faaliyetleri son derece gelişmiş bir ülke. Türkiye’de teknoloji, inovasyon ve AR-GE’ye verilen önem gün geçtikçe artıyor, inovasyon kültürünün gelişmesi için kamu, özel sektör ve üniversite işbirlikleri geliştiriliyor. Fırsat kapısı şu an hala açık, tüm ülkeler aynı koşullarda yarışa başlamış durumda. Teknolojiyi sadece ithal eden, kullanan sınıfında değil, bilgiyi üreten ve katma değerli üretim süreçlerine dayalı ürünlere sahip ülke durumuna gelmek zorundayız. Dünya bu kadar hızlı değişirken bu potansiyeli doğru kullanabilirsek gelişmiş ülkeler arasına katılabiliriz.

İLHAM VEREN BAŞARI
Mart ayında, “Intel Galileo İcat Kiti Üniversitelerde” programının lansmanını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık ile birlikte yaparken de aklımızda tek bir hedef vardı: Gençlerimizin başımıza icat çıkarması, dünyayı değiştirecek yeni teknoloji fikirlerinin, yeni milyar dolarlık şirketlerin bu topraklardan çıkması. Çalışmalarımızın sonuçlarını yavaş yavaş görmeye başlamamız bizi çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz günlerde International Telecommunication Union’ın (ITU) düzenlediği yarışmada, Galileo ile geliştirdiği akıllı telefon fikriyle Sakarya Üniversitesi öğrencisi Uğur Can Bastık dünya birincisi oldu. Yarışmaya 34 ülkeden 124 fikir katıldı. Uğur Can Bastık’ın elde ettiği başarı, gençlere imkan tanınırsa neler yapabileceklerinin çok önemli bir göstergesi ve çok ilham verici.

UMUT VEREN POTANSİYEL
Gençlerimize icat çıkarabilmeleri için gerekli enstrümanları sağlayabilirsek böyle güzel sonuçlar elde etmememiz için hiçbir neden yok. Geçtiğimiz günlerde amatör mucitler için kolay kullanımı ve uygun fiyatıyla öne çıkan geliştirme kartı Genuino 101’i tanıttık. Bu ekonomik ve becerikli geliştirme kartı sayesinde artık kimsenin bahanesi kalmadı, herkes icat çıkaracak diyoruz. Henüz yolun başındaki girişimcilerin ve genç öğrencilerin desteklenmesi Intel için her zaman bir öncelik olmuştur. Bu ürünümüzle de Intel’in gücünü yeni bir amatör geliştirici nesline aktarıyoruz. Biz Intel olarak Türk gençlerine, onların yaratıcılıklarına ve yeteneklerine, gerekli koşulların sağlanması durumunda icat çıkarma potansiyellerine inanıyoruz. Uğur Can örneğinde olduğu gibi dünya çapındaki yarışmaları kazanabiliyorsak neden bir sonraki çığır açan, dünyayı değiştirecek büyük buluş Türkiye’den çıkmasın? Neden Türkiye inovasyona ve teknolojiye olan katkısıyla tanınan ve saygı duyulan bir dünya devi olmasın?

kararliyiz-basimiza-icat-cikaracagiz-2

ÖNCE DOĞRU EĞİTİM SAĞLAMALIYIZ
Bu noktada hepimize büyük görev düşüyor. Genç beyinlere öncelikle doğru eğitimi, bakış açısını sağlamalıyız. Bir fikirleri, projeleri varsa onları girişimciliğe teşvik etmeli, fikirlerini hayata geçirebilecekleri uygun iklim koşullarını yaratmalıyız. Başkanı olduğum TÜSİAD STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) Çalışma Grubu’nda anaokulundan başlayarak eğitim sisteminin her aşamasında fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitiminin önemini vurgulamak amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. STEM bilincini geliştirmeye çalışmak kadar önemli olan adımlardan birisi de bu alana halihazırda ilgi duyan çocuklarımıza, gençlerimize yeteneklerini gösterebilecekleri fırsatlar yaratmak. Bu doğrultuda 2015 yılında imza attığımız en önemli ortaklıklardan birisi de Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle birlikte düzenlemekte olduğumuz TİM – Intel Robot Yarışması. Robotikle ilgilenen her yaş grubundan büyük ilgi gören yarışmanın finali Aralık ayında Türkiye İnovasyon Haftası’nda gerçekleşecek. Amacımız tüm projelerimizde olduğu gibi Türkiye’deki potansiyeli 7’den 70’e harekete geçirme konusunda doğru kanalları açabilmek, teşvikler sunabilmek. Belki de bu robot sergisinde ilk robotunu göreceğiniz 12 yaşındaki bir çocuk bundan yıllar sonra robotik endüstrisinde bir devrim açar, ne dersiniz?

kararliyiz-basimiza-icat-cikaracagiz-3ORTAK SORUNLARA VE FIRSATLARA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR
Intel Orta Doğu, Türkiye, Afrika Bölgesinin Kurumsal İlişkiler Direktörü olarak bölgede kurumsal ilişkiler ekibimle yürüttüğümüz çok sayıda girişimcilik programını yakından takip etme, şekillendirme ve programlar hakkında geribildirim alma imkanı buluyorum. Baktığım bu geniş pencere, kültürel ve ekonomik açıdan çok farklı ülkelerden edindiğim izlenimleri bir potada eritebilmek ve ortak sorunlara, ortak fırsatlara ilişkin çıkarımlarda bulunabilmek için çok değerli bir araç. Bildiğiniz gibi girişimcilik, başta ekonomik büyümeye ve istihdama sağladığı katkılarla son yıllarda gündemden düşmeyen bir olgu haline geldi. Teknolojik gelişmelerin ve inovasyonun girişimci ruhlar tarafından tetiklendiğinin bilincinde olan bir teknoloji lideri olarak, Intel de hem Türkiye’de hem faaliyet gösterdiği çok sayıda ülkede girişimcilik ekosistemlerinin önde gelen aktörleri ve destekleyicileri arasında yerini aldı. Özellikle teknoloji girişimciliğine verdiğimiz önemle, ekosistemin ulaşabildiğimiz tüm birimlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi en önemli misyonlarımızdan biri olarak görüyoruz.

kararliyiz-basimiza-icat-cikaracagiz-4

Ferruh Gürtaş Intel Orta Doğu Türkiye ve Afrika Bölge Kurumsal İlişkiler Direktörü

Girişimcilikle ilgili son yıllardaki gelişmelere baktığımızda ‘eğitim’ ve ‘devlet politikalarındaki’ ilerlemelerin diğer alanların gerisinde kaldığını görüyorum.

Yeni Fikirler Yeni İşler’in (YFYI) Bilişim kategorisi ortağı olduk.

STARTUP İSTANBUL
Ülkemizde de hızla gelişmekte olan girişimcilik ekosistemi, son yıllarda önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu alanda Türkiye’de düzenlenen en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan Startup İstanbul, bu yıl, 3-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. 200’ün üzerinde yatırımcı, 100’den fazla girişimci ve 1.500’den fazla katılımcının yer aldığı bu etkinlikte düzenlenen panellerden birinde ben de panelist olarak yer alıp fikirlerimi paylaştım. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde (MENA) başarılı bir girişimcilik ekosistemi oluşturabilmek için atılması gereken adımların konuşulduğu panelde de tüm dünyanın gündeminde olan güçlü bir girişimcilik ekosisteminin olmazsa olmazları, bölgedeki kısıtlar ve bunların nasıl aşılacağını tartıştık. Özellikle Ortadoğu ve Türkiye’de girişimcilikle ilgili son yıllardaki gelişmelere baktığımızda ‘eğitim’ ve ‘devlet politikalarındaki’ ilerlemelerin diğer alanların gerisinde kaldığını görüyorum. Birkaç veriden bahsetmek gerekirse eğitim alanında PISA skorlarına baktığımız da bölgeyi temsil eden Türkiye, Ürdün, Katar, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin OECD ortalamasının çok altında kaldığını görüyoruz. Dünya Bankası verilerine göre de, 15-64 yaş arasındaki çalışabilir nüfusta her 1.000 kişiye düşen yeni kurulan şirket sayısını gösteren “Yeni iş yoğunluğu” en son verilerin elde edildiği 2012 yılında MENA bölgesinde 1,04 iken OECD ülkelerinde 6,84. Elbette bu durum bu bölgelerdeki iş ortamının ne kadar destekleyici olduğu ile de yakından ilgili. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksine göre MENA’nın maalesef kat edecek çok yolu bulunuyor, çünkü MENA 7 bölge arasında kendisine ancak 5. sırada yer bulabiliyor (2014).

CHALLENGE UP
Girişimcilerin her aşamada desteklenmesi gerektiğinin bilinciyle Intel olarak, Türkiye’de ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen girişimcilik yarışması Yeni Fikirler Yeni İşler’in Bilişim kategorisi ortağı olduk. Start up’ların, geliştirdikleri inovatif ürünlerle yarıştığı YFYİ PRO Bilişim kategorisinin finali 5 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşecek. Birinci olacak start up, nakit ödülün yanı sıra Intel’in de ortaklığıyla ODTÜ Teknokent tarafından San Francisco’da açılan Tjump hızlandırma merkezinde bir kamp fırsatı yakalayacak. Ayrıca bu yıl Intel, Cisco ve Deutsche Telekom tarafından start up’lara yönelik olarak Avrupa’da ilk defa düzenlenen Challenge Up programının kasım sonunda Londra’da yapılacak zirvesine de YFYİ finalistlerinden 2 projeyi göndermeyi planlıyoruz. Bu sayede katılımcılar projelerini ticarileştirme ve global bir girişimcilik ağıyla buluşturma, Intel Capital gibi önemli risk sermayedarlarına sunma ve yatırım alma fırsatlarını yakalayabilecekleri büyük bir girişimcilik zirvesinde kendilerine yer bulmuş olacak. Yıllar önce “Intel” markası yalnızca bir işlemci üreticisini ifade ediyordu. Artık Intel markası, bir bilgisayar işlemcisi üreticisinden çok daha öte, içinde bulunduğu sektörde rüzgarın yönünü belirleyen bir teknoloji liderini temsil ediyor. Bu kadar kısa bir sürede gerçekleşen böyle büyük bir ilerlemeyi kurumsal teknoloji şirketlerinin yanı sıra girişimcilere, onların fikirlerinin peşinden gidip ürüne dönüştürmelerinde payı olan tüm destekçilere ve bu inovasyonların birbirini besleyip, birikerek ilerlemesine borçluyuz. Bunun farkında olup bu ekosistemi besleyen ve büyüyerek gelişmesine destek olan aktörlerden biri olarak, ekosistemdeki yerimizi ve girişimciliğe katkımızı büyüterek sürdürmeyi amaçlıyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.