Her yıl yüz girişimciye destek olacağız


İrfan Yılmaz

İrfan Yılmaz

Lonca, Kuveyt Türk’ün girişim şirketlerini desteklemek için kurduğu bir girişimcilik merkezi. Her yıl 3 başvuru dönemi olması planlanan Lonca’da, ilk girişimcilik programı da eylülde başladı. Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “Her yıl 100 girişimciye destek olacağız” diyor.

Lonca, Kuveyt Türk’ün girişimcilik ekosisteminin büyümesini ve gelişimini desteklemek amacıyla kurduğu bir girişimcilik merkezi. Teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelde ve ayrıca hızlı bir şekilde ticari faaliyete dönüştürmelerini sağlamak için hayata geçti. Lonca’da start up’lara eğitim, proje bazlı mentörlük, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti, cihaz geliştiren girişimcilere AR-GE desteği, özellikle fintech’ler için API ve bu konuda özel mentörlük gibi birçok destek sağlanıyor.

Her yıl 3 başvuru dönemi olması planlanan Lonca’da, Ağustos 2017’de ilk başvurular alındı, ilk girişimcilik programı da eylül ayında başladı. Bu yılın ilk başvuru dönemini mart ayında tamamladıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, yeni girişimcileri çok yakında açıklayacaklarını söylüyor. “Ayrıca temmuz ayında bu yılın ikinci, kasım ve aralık ayında ise bu yılın üçüncü dönem başvurularını almayı ve her yıl toplamda 30 girişime, yaklaşık olarak da 100 girişimciye destek olmayı planlıyoruz” diyor.

Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, Lonca’yı, nasıl kurulduğunu ve hedeflerini şöyle anlattı:

İHTİYAÇTAN DOĞDU
“Girişimcilere destek verme fikri, yeni projelerin büyüyüp gelişmesine yardımcı olarak projelerin ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlamak, ülke ekonomisinin sürdürülebilir refahını ve üretim kapasitesini artırmak maksadıyla doğdu. Bunu planlarken de girişimcilere desteğin sadece sermayeden ibaret olmadığının farkında olarak özellikle erken aşama girişimlerin çalışma alanından, mentorluğa, eğitimden networking gibi konulara kadar birçok noktada farklı ihtiyaçları olduğundan, bu ihtiyaçları karşılamak için bir girişimcilik merkezi kurma fikri ortaya çıktı.

Geçen yıl temmuz ayında, Workinton ile iş birliği yaparak girişimcilerin toplam 14 lokasyonda çalışmalarına olanak sağlayarak en başta çalışma yeri problemlerini çözdük. Mentorluk odaklı bir girişimcilik merkezi kurduk, adını da Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki Ahilik teşkilatlarında, kent esnafının ve küçük çaplı üretim yapan zanaatkârların örgütlenme biçiminden gelen Lonca olarak ifade ettik.

ÖZEL PLANLAMA
Kuveyt Türk olarak girişimcilerin ihtiyaçlarını analiz ederek bir model belirlemeye çalıştık. Bu bağlamda sermayenin yanında girişimlerin özellikle erken aşama zamanlarında tecrübeye ihtiyacı olduklarını gördük, mentorluk ve özel ilgilenme odağında bir model kurduk. 6’lı mentor takımı dediğimiz ve Workinton’un da desteğiyle yürüttüğümüz bu mentorluk sisteminde mentorlar, fintek ve bankacılık profesyonelleri, hukuk, muhasebe, finans ve teknoloji gibi alanlardan danışmanlar, geçmiş dönem girişimcileri, yatırımcılar ve uzmanlar bulunuyor.

Her girişimci için özel olarak bir planlama yapıyor, onları konusunda uzman ve tecrübeli bir ağla tanıştırmış oluyoruz. Ayrıca bankada üst yönetim de dahil olmak üzere yöneticiler de uzmanlık alanlarına göre mentorluk yapıyor. Bu çerçevede her dönem iyileştirerek yürüttüğümüz bir mentorluk sistemimiz bulunuyor.

YENİ BİR FON KURULUYOR
Girişimlerin çoğu mekandan bağımsız geliştirilebilir projeler olmakla birlikte girişimleri tek bir lokasyona mecbur kılmaktansa, merkezimizi çoklu lokasyona sahip bir kuluçka merkezi olarak tasarladık. Şu anda Workinton’un İstanbul’da 11, Ankara’da 2 ve İzmir’de 1 olacak şekilde 14 merkezi de girişimcilerimizin kullanımına açık. Özellikle erken aşama girişimler için mentorluk, çalışma alanı gibi ihtiyaçlar büyük önem arz ederken, belli aşama sonrası, girişimlerin yatırım ihtiyacı olduğunun da farkındaydık.

Bu bağlamda Türkiye’de start up’lara yatırım yapmak için bir banka tarafından kurulan ilk fon olan Teknogirişim GSYF’nin kurulmasını planladık ve yakın zamanda da bu kurulumu gerçekleştirdik. Bu fonla start up’lara 250 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırım yapmayı planlıyoruz ve mayıs ayında bu fonun Borsa İstanbul’da açılışını yapacağız.

Her girişimimiz ile özel olarak ilgilenerek, Türkiye ekonomisine, ihracata, istihdama, inovasyona katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bunun için de elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek ve desteği her yıl artırarak devam ettirmek istiyoruz.”

BURAK DENİZ İLAYDA BÜYÜKDOĞAN SELİM COŞKUN GÜLER
2,5 KG’LIK CİHAZLARI CEBE TAŞIDI
Compocket, dijital dönüşüm teknolojisi ile eskiden 2,5 kilogram ağırlığında olan, laboratuvarlarda geniş alan kaplayan, 50 yaşında ve pahalı olan cihazları, 60 gram ağırlığında cep boya ve mobil çalışabilir hale getiriyor. Ekibimizin Lonca Girişimcilik Merkezi’ne başvurmasının temel sebepleri, tecrübeli mentor ağına ulaşabilmek, onlardan farklı konulardan destek alabilmek ve ekip çalışmalarımızı rahatça gerçekleştirebileceğimiz paylaşımlı ofis imkanını kullanabilmek olmuştu. Burada aldığımız eğitimler ve mentorluklar, fikirlerimizi ürün olarak hayata geçirme süreçlerimizde oldukça fayda sağladı.

ORBAY KESKİN BARIŞ ÜNLÜ
AKARYAKIT ÖDEMESİNİ MOBİL YAPIYOR
FulleGitsin tüm Türkiye’deki Opet istasyonlarında geçerli, araçtan inmeden ödeme yapılabilmesini sağlayan mobil bir uygulama. Ürün geliştirme aşamasında, profesyonel olarak desteğe ihtiyacımız vardı. Network, teknik destek, müşteri erişimi konusunda ileride yaşayacağımız problemleri ortadan kaldırmak istediğimiz için Lonca’ya başvurduk. Lonca sayesinde iyi bir network erişimi sağladık. Uygulamamızı müşteri ihtiyaçları doğrultusunda hızlıca adapte etme konusunda büyük faydalar sağladı. Bir girişimin en büyük ihtiyacı olan müşteriye çok kolay ulaştık.

MUHAMMED AZİZ ULAK HÜSEYİN YUSUF DAMLA YASUN
MARKET DE ATM OLUYOR

Nakitex, banka müşterilerinin anlaşmalı noktalardan tıpkı ATM gibi nakit para çekmelerine olanak tanıyan bir mobil uygulama. Bir yandan müşteriler, nakit çekim işlemini tamamen ücretsiz olarak birçok yerden yapabiliyor diğer yandan banka bu hizmeti ATM’den çok daha ucuz bir maliyetle servis edebiliyor. Workinton gibi İstanbul’un birçok yerinde şubesi olan bir ofis ortamında geliştirmelerimizi yapabilmek ve programdaki mentorluk desteklerinden yararlanabilmek de başvurma sebeplerimiz arasındaydı. Lonca sayesinde çeşitli konularda mentorluk desteği alarak tecrübesizliğimizi olabildiğince gidermeye çalıştık. Bununla birlikte teknik altyapı desteği sağlayarak bizi sunucu maliyetinden de kurtardı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.