Hayalimizin peşinde gitmeliyiz


Bankalararası Kart Merkezi, fintech ekosistemine verdiği destekle dikkat çekiyor. Genel Müdür Soner Canko, “Sektör olarak hayalimizin peşinden gittiğimizde bu hayalimizi bir gün gerçekleştireceğimize şüphemiz yok, yeter ki her gün akşam kafamızı yastığımıza koyduğumuzda o gün fintech adına neler yaptığımızı düşünelim” diyor.

Son birkaç yıldır finans sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri kuşkusuz fintechler. Finans sektörü için tehdit mi fırsat mı tartışmaları yapıladursun geçen sürede sistemin müşterilere sunduğu kolaylıklar fark edilmeye başlandı. Tabii bu ekosistemin büyümesi için güçlü bir vizyon ve tüm finans sektöründen destek gerekiyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) de 2016 yılının başında FinTech Istanbul’u kurarak, Türkiye’de fintechlerin yaygınlaşmasında ve global bir örnek çıkarılması noktasında önemli destek veriyor. Türk fintech ekosistemin dünyayla yarışır hale gelmesinde büyük hayaller kurmak ve bu hayallerin peşinden sebatla gidecek adımlar atmak şart…

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, bu yolda kendisine ilham veren karşılaşmayı ve düşündürdüklerini şöyle aktarıyor:
35 YILLIK AZİM “Kısa bir süre önce eski NASA astronotu ve robotik uzmanı Dan Barry ile tanışma imkanı buldum. Dan Barry, çocukluk hayalini 40 yaşında gerçekleştirebilmiş ve bir insanın hayalinden neden asla vazgeçmemesi gerektiğinin canlı bir örneği… Dan Barry ‘İleride ne olmak istiyorsun’ diye sorulduğunda ‘Astronot’ diye yanıt veren, havaalanında burnunu cama yapıştırıp uçakların kalkışını izleyen, koltuk üzerinde zıplamaktan hiç bıkmayan, pek çok çocuktan farklı olarak yaşı ilerledikçe bu hayalinden hiç vazgeçmeyen ve onun peşinden koşan bir kişi.

DEFALARCA REDDEDİLDİ Ancak yaşı ilerledikçe kendisine inananların sayısı gittikçe azalıyor ve üniversiteye başladığında artık hayalini başkalarıyla paylaşmaya utanır hale geliyor. Dan, 23 yaşına geldiğinde NASA, ilk defa kurum dışından astronot başvuruları almaya başlıyor ve Dan büyük bir heyecanla ilk başvurusunu yapıyor, aylar sonra NASA’dan gelen yanıt kısa ve öz: Reddedildiniz…

Dan Barry, bir yandan eğitim ve profesyonel hayatına devam edip diğer yandan NASA’ya başvuru yapmaya devam ediyor. Öyle ki 30 yaşında Michigan Üniversitesi’nde profesör olarak çalışırken dahi her yıl başvurusunu yineliyor ve yanıt hep aynı: Reddedildiniz.

Dan, bu arada boş durmuyor ve kendisini uçuş eğitimi, medikal eğitim almak gibi farklı konularda geliştiriyor. Ancak NASA’dan aldığı yanıt değişmiyor: Reddedildiniz.
Ta ki 37 yaşında bir gün NASA’dan bir telefon alıp görüşmeye davet edildiğinde tüm hayatı değişiyor ve 40 yaşında hayallerini gerçekleştirip uzaya çıkıyor.

Soner CANKO

Soner CANKO

“NELER YAPTIK?” Dan Barry’nin konuşması esnasında paylaştığı bir söz beni çok etkiledi; hayatı boyunca her akşam yatmadan önce kendine: “Bugün astronot olmak için ne yaptım” diye sormuş… 37 yıllık bu azim, onu hayaline kavuşturmuş.

Bu hikayeyi duyunca bizlerin fintech hayalini düşündüm. Türkiye’nin bölgesel bir fintech merkezi olduğu, yurt dışına açılan başarılı girişimci sayımızın arttığı ve çok daha ötesi…

Peki biz bu hayalimiz için neler yaptık? Fintechlerle ilgili farkındalığın oluşması, bilincin gelişmesi ve ekosisteminin sağlam bir temel üzerine inşa edilmesi amacıyla 2016 yılının başında FinTech Istanbul’un kurulmasına destek olduk.

Fintech alanında dünyanın önemli kanaat önderlerini ağırladık, önemli eserlerin Türkçeye tercüme edilerek okuyucularla kendi dillerinde buluşmasını sağladık. Güncel gelişmelerin takip edilebileceği bir kaynak oluşturduk, eğitimler düzenledik ve uluslararası arenada iş birlikleri yaptık.

ANLAYIŞIN İÇSELLEŞTİRİLMESİ Gerek girişimcilik gerek fintech ekosisteminde; ülkemiz için faydayı en üst seviyeye taşıyabilmek için en önemli unsurların başında ‘iş birliğinin’ geldiğini biliyoruz. Ancak bu bir kurumun tek başına yapabileceği bir şey değil. Bu anlayışın tüm kurumlar tarafından benimsenmesi, içselleştirilmesi için StartupDostu.com platformunu hayata geçirdik. Sektör olarak hayalimizin peşinden gittiğimizde bu hayalimizi bir gün gerçekleştireceğimize şüphemiz yok, yeter ki her gün akşam kafamızı yastığımıza koyduğumuzda o gün fintech adına neler yaptığımızı düşünelim…”

2017’DE NELER YAŞANDI?
57 MİLYON DOLARA ULAŞTI
Türkiye’de girişimlere üçüncü çeyrekte yapılan yatırımlar Startups.watch tarafından açıklandı. 2017’nin ilk 9 ayında erken dönem girişimlere 57 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 38 milyon dolardı. Yani ilk 9 aylar karşılaştırıldığında erken dönemdeki yatırım ilgisi oldukça artmış.

YÜZDE 30’U FINTECHLERE
Geç dönem yatırımlar anlamında ise geçtiğimiz yıl 19,3 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu yıl ise bu rakam 37 milyon doların biraz üzerinde. Erken ve geç toplam yatırımları göz önüne aldığımızda ise 2016 yılında ilk 9 ayda 57,5 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu yıl ise bu rakam 94,3 milyon dolar seviyesinde. Ülkemizde 2017’de yapılan toplam yatırımlarının yaklaşık yüzde 30’u fintechlere yapıldı.

BAŞARILI ÖRNEK
“9 BİN KAYITLI KULLANICIMIZ VAR”

Sayıları az da olsa Türkiye’de de sosyal girişimler kuruluyor. Givin de bunun güzel örneklerinden biri… Fazlalık olarak duran eşyaların satış geliriyle sivil toplum kuruluşlarına destek olmak amacıyla kurulan Givin, bugün 9 binin üzerinde kayıtlı kullanıcıya sahip. Bu sosyal girişimin ortak kurucularından Başak Süer ile konuştuk:

“25 BİN TL FON YARATTIK” “Sosyal fayda odaklı, sivil toplam kuruluşlarına fon yaratan bir 2. el eşya pazaryeri platformu kurduk. TEGV, TOG, Koruncuk ve Tohum Otizm Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları için desteğe dönüştürüyoruz. İlk etapta mobil uygulama ile yola çıktık. Yakında bir de internet sitesi kurmayı düşünüyoruz. Givin ile sivil toplam örgütlerinin belirli projeleri seçilerek yapılan alışveriş bağış olarak bu kurumlara verilebiliyor. Platformda 125 bin TL’lik potansiyel oluşturduk. Bugüne kadar 25 bini gerçekleşti.

KENDİ KENDİNİ BÜYÜTÜYOR İş fikri benden çıktı. Bir arkadaşım beni ortağım Ali Aksakarya ile tanıştırdı. Bu sürdürülebilir bir platform, işlemlerden yüzde 20 hizmet bedeli alıyoruz. Bu şekilde de Givin, kendi kendine yeten ve büyüten bir sosyal girişim olabiliyor. Ödemelerde BKM Express ile çalışıyoruz. BKM ilk destekleyicilerimizden, yaptığımız ortak kampanyalarla da bizi destekliyorlar. Finansal destek için kurumsal yatırımcı arıyoruz.

HEDEF 600 BİN TL BAĞIŞ Yatırım aldıktan sonraki ilk yılda 100 bin kullanıcıya ulaşmak istiyoruz. Bağış tutarımızı da 600 bin TL’ye çıkarma hedefimiz var. Ardından Givin’i yurt dışına açmayı düşünüyoruz. Platformumuzda ayrıca STK’lara yapılan desteklerin hangi amaçlar için kullanıldığını gösterebilmek için gerçekleştirilen projelerin bilgileri de yer alıyor. Dünyada direkt Givin örneği bulunmuyor. Dünyada online müzayedelerle, etkinlik fırsatlarıyla sivil toplam kuruluşlarına bağış almak üzerine girişimler mevcut.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.