Gelecek hayalim


Henüz Türkiye’de az sayıda start up olsa da başarılı girişimler her geçen gün artıyor. Girişimciler şirketlerini başarılı bir noktaya getirdikten sonra yeni fikirler üretip büyüme yolunda yeni adımlar atıyor. Yeni hayaller ve beraberinde yeni hedeflerle ilerlemeye devam ediyorlar. Peki bugün fikirlerine hayat vermeyi başarmış başarılı start up kurucularının en büyük hayali ne? İşte bu hayalin peşine düştük…

Türkiye’de girişimcilik ekosistemi oldukça hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Son yıllarda çok sayıda start up hayata geçti. Pek çoğu çıktığı yolculukta, belli bir yol kat etmeyi başardı. Bazıları da başarılı girişimler olarak diğerlerine ilham veren örnekler olarak adından söz ettirmeye başladı. Ancak onlar için şu ana kadar yaptıkları yapacaklarının sadece küçük bir parçası. Çünkü girişimciliğin bu zorlu aşamasında start up’lar kendilerine koydukları hedeflere doğru ilerlerken hayaller kurmaktan vazgeçmiyor. Neredeyse tüm start up şirketlerin orta ve uzun vadede gerçekleştirmek istediği hayalleri var. Alanlarında bilinirliklerini artırmak, markalarını güçlendirmek, daha yaygın bir alanda operasyon göstermek ve başarılarını sınır ötesine taşımak ise bu hayallerin ortak noktası. Start Up, alanında belli bir noktaya gelmiş start up’ların en büyük hayallerini araştırdı.

Serkan Köse

Serkan Köse

HAYATIN PARÇASI OLMAK İSTİYOR
Üniversite yıllarında açtıkları bir blog sayfasıyla internet girişimcisi olmaya karar veren Serkan Köse, 2009 yılında Inploid’i kurarak bu hedefini gerçekleştirdi. Şu anda ürün geliştirme aşamasını tamamladıklarını söyleyen Köse, “Inploid’in olabildiğince fazla insan tarafından kullanıldığını görmek istiyorum” diyor.

Köse, Inploid için hayallerini de şu şekilde anlatıyor: “Inploid’in de tıpkı Facebook gibi insanların hayatının bir parçası olmasını istiyoruz. Öncelikli hedefimiz işin Türkiye’de pişmesi ve gelişmesiydi. Tabii bundan sonraki asıl hedefimiz global anlamda genişlemek.”

ROTASI AVRUPA VE ORTADOĞU
Socia Plus, e-ticaret sitelerine, sosyal ticaret yazılım uygulamaları sunan bir şirket olarak 2011 yılından beri hizmet veriyor. Bu sektöre girmeye karar verdiklerinde e-ticarette birçok alanın zaten kapılmış olduğunu belirten Socia Plus’ın kurucularından Hande Çilingir, yazılım konusunda bir açık olduğunu fark ederek e-ticaretin diğer tarafında yer almaya karar verdiklerini söylüyor. Şu an İngiltere, Rusya, Fransa ve Türkiye olmak üzere 4 ülkede faaliyet gösterdiklerini ifade eden Çilingir, “Türk teknolojisini dünyanın dört farklı ülkesine satan bir teknoloji haline geldik” diyor. Çilingir’in hayali ise SOCIAPlus’ın özellikle Ortadoğu ve Avrupa’da sektörünün en büyüklerinden biri olması.

InfoDif Genel Müdürü Kerem Çalışkan,
“En büyük hayalim, insanlığa huzurlu bir gelecek sağlamak” diyor.

Fırat İşbecer

Fırat İşbecer

FIRAT İŞBECER
MONITISE COO’SU
“HEDEFİM BİR NUMARA OLMAK”

KONUMU Pozitron Türkiye’nin önde gelen mobil teknoloji şirketlerinden biri… Geçtiğimiz ocak ayında bir İngiliz şirketine satılan Pozitron, yoluna Monitise ismiyle devam ediyor. Şirketin COO’su Fırat İşbecer, 1997 yılından beri işin içinde olduklarını belirterek başladıkları yıllarda mobil teknolojinin yeni yeni oluştuğunun altını çiziyor.

ROTASI İşbecer, “Mobil teknolojinin ilerleyeceğini çok önceden öngörerek bu işe başladık. Bundan sonra, şirketin bulunduğu alanda dünya çapında bir numara olmasını hayal ediyoruz. Çünkü global bir şirketin parçasıyız” diyor.

“HER YERDE MAĞAZAMIZ OLSUN”
Uzun bir süre kurumsal bir giyim şirketinde çalıştıktan sonra girişimci olmaya karar veren Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan, “Yaptığınız işten zevk alamayınca ‘kendi işimi yapmalıyım’ duygusuna kapılıyorsunuz. Bu duygu sizi sardığı zaman da gemileri yakma durumuna geliyorsunuz” diyor.

Şu anda 33 kişilik ekibiyle cam işleri hariç her türlü hizmeti veren Ustaeli, tamir ve tadilat sırasında kullanılacak olan malzemelerin satışını da yapıyor. Sinan, şirketi için hayalini şu şekilde anlatıyor:

“Büyük bir binaya sahip, çok hızlı ve yoğun çalışan, ustalarının işten işe koştuğu bir şirket olmayı hayal ediyoruz. Bunun yanında genel merkeze bağlı olarak birçok yerde Ustaeli mağazalarını görmek istiyoruz.”

Nevzat Aydın

Nevzat Aydın

NEVZAT AYDIN
YEMEKSEPETİ.COM KURUCU
“GLOBAL BAŞARI PEŞİNDEYİM”

BAŞKALARINA İLHAM VERDİ Türkiye’nin ilk internet girişimcilerinden Nevzat Aydın, Yemeksepeti ile tam bir başarı hikayesi yazdı. Birçok girişimciye de ilham verdi. Ancak bu başarıyla yetinmek niyetinde değil. Aydın’ın hayali, global platformda ismi bilinen bir şirket yaratmak.

HEYECANLANDIRAN ŞEYLER “Yemeksepeti için gelecekte beni heyecanlandıran iki şey var” diyen Nevzat Aydın, sözlerine şöyle devam ediyor: “Birincisi, Yemeksepeti’nin Türkiye’den çıkan bir internet şirketi olarak dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde başarılı olması. İkincisi de Türkiye’nin içerisinde yemek denilince akla gelen ilk marka olmak.”

AMACI HUZUR SAĞLAMAK
Video güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren InfoDif ’in genel müdürü Kerem Çalışkan, video güvenlik sistemlerinin yazımsal olarak akıllanacağına ve sonunda yüksek bütçeli kritik tesislerin korunmasının yanında, halkın da bireysel korunmasına yardım edilebileceğine inandıklarını söylüyor. Çalışkan, “InfoDif, ileride bireylerin evlerine aldıkları güvenlik kameralarını ağa bağlayıp hizmetlerinden faydalanmaya başladıkları, evlerine herhangi bir hırsızlık teşebbüsü olduğunda anında haberdar oldukları, evlerinin etrafında dolaşan insanları görüp başlarına bir şey gelmeden çok önce uyarılabildikleri bir sistem sunmayı hedefliyor” diyor. Dünya çapında bir akıllı video güvelik şirketi olma yolunda ilerlediklerini belirten Çalışkan, şirket için hayalini, insanlığa huzurlu bir gelecek sağlamak olarak ifade ediyor.

Kaan Kayabalı

Kaan Kayabalı

E-OKUYUCULARINI ÜRETECEK
Mobidik.com, e-kitap formatı üzerinde yoğunlaşmış bir bireysel yayıncılık platformu. Yazarların kitaplarını dakikalar içinde yayınlayabildiği Mobidik.com’un kurucularından Murat Aygüney, e-kitap formatında kitap bulmanın zorluğunu fark ederek böyle bir girişimde bulunduklarını söylüyor. Yayıncılık sektörüne getirdikleri farklı ve yenilikçi bakış açısını Türkiye dışına taşımak istediklerini belirten Aygüney, “Kendi e-okuyucumuzu üretebilmek ve insanların Mobidik. com’a daha rahat ve hızlı ulaşabilmelerini sağlamak ise en büyük hayallerimizden birisi” diyor.

ANA AKIM MEDYA RÜYASI
Türkiye’nin ilk ve tek sosyal içerik platformu olarak yayın hayatına başlayan Onedio.com, 2012 yılının Ağustos ayından beri faaliyet gösteriyor. Kullanıcılar, internetteki en popüler haberlere, videolara, fotoğraf galerilerine ulaşabilmenin yanı sıra kendi hazırladıkları içerikleri de paylaşarak Onedio.com’da bir bakıma yayıncılık yapabiliyor. Onedio.com’un kurucusu Kaan Kayabalı, “Hayalimizde, Türkiye’nin dijital ortamdan doğan ilk ana akım medya şirketi haline gelmek ve içerik pazarlamasıyla dijital reklamcılığı kökten değiştiren internet girişimi olmak var. Bunun dışında, global platformda Türkiye’den çıkıp gelişen ilk sosyal ağ olmayı istiyoruz” diyerek hedeflerini anlatıyor.

Zeynep Şener

Zeynep Şener

HAYALİ DAHA ÇOK BİLİNMEK
Mobilexpress, cep telefonu üzerinden sadece telefon numarasıyla güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeyi sağlayan bir mobil alışveriş ve ödeme platformu. 2012 yılının başında faaliyete başlayan Mobilexpress, 2013 yılının başında Türk Telekom’un eski CEO’su Paul Doany’den yatırım aldı. 2013 yılının ortasından itibaren de abone tabanını genişletmek ve iletişim gücünü artırmak amacıyla TTNET ve Avea ile stratejik bir işbirliği gerçekleştirdi. Mobilexpress CEO’su Zeynep Şener, şirketin geleceği konusundaki hayallerini, “Mobilexpress’in ileride Türkiye’de, Amerika’da Paypal’in veya Afrika’da M-Pesa’nın olduğu gibi herkesin bildiği, güvendiği bir ödeme sistemi olmasını istiyorum. Ayrıca yeni mezunların çalışmak isteyeceği bir şirket olmak da hayallerimiz arasında” sözleriyle özetliyor.

Burak Hatipoğlu

Burak Hatipoğlu

KENDİ MARKASINI YARATACAK
2013 yılında kurulan Giycem.com, online iç giyim mağazası olarak hizmet veriyor. 70’in üzerinde iç giyim markasını kullanıcılarına sunan Giycem.com’un kurucularından Burak Hatipoğlu, yurtiçinde online iç giyim pazarının en az yüzde 40’ına hakim olmak istediklerini söylüyor. Hatipoğlu hedeflerini, “Ortadoğu ağırlıklı uluslararası pazarlarda adı bilinen ve en az üç lüks yabancı iç giyim markasının Türkiye distribütörlüğünü almış olmayı hedefliyoruz. Kendi iç giyim markasını yaratma konusunda da yol almış bir şirket olmayı düşünüyoruz” şeklinde açıklıyor.

MURAT BUYURGAN
KURUMSALHABERLER.COM KURUCU ORTAĞI
“GLOBAL ORTAKLIK İSTİYORUZ”

Murat Buyurgan

Murat Buyurgan

HABERLERİ ÖNE ÇIKIYOR 2005 yılında kurulan Kurumsalhaberler.com, şirketlerin haberlerini Google gibi arama motorlarında öne çıkararak doğrudan hedef kitlenin okuyabileceği hale getiriyor.

DİJİTAL PR HİZMETİ Kurumsalhaberler. com’un kurucularından Murat Buyurgan, “Dijital dünyada artan farklı ihtiyaçlara yönelik olarak, ajansımız Netpoint’in dijital PR hizmetlerine de ağırlık vermeye başladık.

ONLINE GÖRÜNÜRLÜK Dünyada ve Türkiye’de, içerik üretimi, arama motoru optimizasyonu ve online görünürlük kavramının önemini artırarak devam ettireceğini düşünüyoruz. Online görünürlük konusunda faaliyet gösteren global şirketlerle iş ortaklıkları yapmak orta vadeli hedeflerimiz arasında yer alıyor” diyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.