En büyük ‘Exit’ler

Serkan Ünsal
Serkan Ünsal

Exit yapan başarılı girişimciler, diğer start up’lara ilham veriyor. En önemlisi de yatırımların azaldığı bir ortamda ekosisteme moral kaynağı oluyor. Son bir yılın en önemli ve moral verici exit’leri kuşkusuz Trendyol, OpsGenie ve Gram Games oldu. Şirketi OpsGenie’yi Amerikalı rakibine 295 milyon dolara satıp exit yapan Ankaralı girişimci Berkay Mollamustafaoğlu, “Her büyük exit bir sonrakini daha çok kolaylaştırıyor. Dünya pazarını hedefleyen start up’lar için büyük fırsatlar var” diyor.

Ayçe Tarcan Aksakal [email protected]

Demet Mutlu, Berkay Mollamustafaoğlu, Mehmet Ecevit ve Emre Semercioğlu… Bu isimler 2018’de yaptıkları exit’lerle en çok ses getiren girişimciler oldu. Onların hikayesi start up yatırımlarının azaldığı bir ortamda, ekosistem için moral kaynağı olurken yeni kurulan start up’lara da ilham veriyor.

Rakamlar da 2018’de start up yatırımlarının azalsa da exit sayısının arttığını gösteriyor. Startups. watch’un verilerine göre son 2 yılda Türkiye’de start up ekosisteminde 38 önemli exit gerçekleşti. 2018’de ise exit yapan girişim sayısı 29’u buldu. Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, “2018 yılı girişim ekosistemini tek kelime ile anlat deseniz, sanırım o kelime ‘exit’ yani ‘çıkış’ olurdu” diyor. İş Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Core Strateji’nin kurucusu İhsan Elgin de bu yıl, 2018’e göre exit yapan start up sayısının artacağını belirterek 2019’da büyük çaplı iki exit daha beklediğini söylüyor. Yaptığımız araştırma önümüzdeki dönemde exit sayısının artacağı yönünde. Exit işlemlerinde en fazla talep gören start up’lar ise fintekler ile veri, pazaryeri ve perakende teknolojileri alanında faaliyet gösterenler olmaya devam edecek. Yurt dışı potansiyeli olan girişimler de bir adım öne çıkacak.

Ergin Eroğlu
Ergin Eroğlu

YATIRIMLAR AZALDI
Son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve yüksek enflasyon ortamı, start up’lara yapılan yatırımların geçtiğimiz yıllara göre aşağı yönlü bir trend izlemesine yol açıyor. 2017’nin sonunda Türkiye’deki start up’lara 111,2 milyon dolar yatırım yapılırken 2018’de bu rakam 55 milyon doların biraz üzerinde gerçekleşti. Startups.watch’un verileri de 2018’in ilk 6 ayında Türkiye’deki 33 start up’a 27,5 milyon dolar yatırım yapıldığını gösteriyor. Serkan Ünsal geçen yıl start up’lara yapılan yatırım tutarının 2017’nin çok gerisinde kaldığını söylüyor. Geçtiğimiz haziran ayında Esor Investments’ın yüzde 10 hissesini satın aldığı Segmentify’ın kurucu ortağı Ergin Eroğlu, son dönemde start up’lara yapılan yatırımlarda azalma olduğunu belirterek, “Hem döviz dalgalanması hem komşu ülkelerle yaşanan siyasi belirsizlikler sonrası zaten kısıtlı miktarda olan yabancı yatırım neredeyse durma noktasına geldi” diyor. Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satarak Türkiye girişimcilik tarihinin en önemli exit’lerinden birine imza atan Nevzat Aydın, son dönemde Türkiye’deki start up dünyasında yatırım tutarının çok azaldığını ifade ederek şöyle konuşuyor: “Her yıl 7-9 arasında start up’a yatırım yapıyordum. Bu yıl yaptığım yatırım sayısı 3-4 arasında.”

SON 1 YILIN EN BÜYÜKLERİ
Exit, bir girişimcinin ya da yatırımcının bir şirketteki hissesini satması anlamına geliyor. Start up’lara yapılan yatırımlarda büyük bir düşüş yaşansa da 2018’de tüm zamanların exit rekoru kırılmış durumda. 2017’de Türkiye start up ekosisteminde 9 önemli exit yaşanırken bu sayı geçen yıl 29’a yükseldi. 2018 Haziran’da Trendyol’un yüzde 75’inin Alibaba’ya 728 milyon dolara satılması sektörde son 10 yılda gerçekleşen en önemli exit oldu. Moralleri yerine getiren bu önemli satışın ardından İstanbul ve Londra’da iki stüdyoda toplam 77 çalışanıyla faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli mobil oyun şirketlerinden Gram Games, 250 milyon dolara dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga tarafından satın alındı.

Aynı dönemde exit yapan start up’lar arasında Eşarj, Advancity, Fofomo, GDYS ile Gripati de yer aldı. 2018’in üçüncü çeyreğindeki en önemli exit’lerden biri de kuşkusuz 295 milyon dolara Atlassian tarafından satın alınan Ankaralı yazılım şirketi OpsGenie oldu.

Başarılı girişimin kurucusu Berkay Mollamustafaoglu, “Şirketi satmak için somut bir kararımız yoktu. Rakiplerimizden birinin satın alınmasıyla pazarda hareketlenme başladı ve bize de teklifler geldi. Pazardaki değişiklikleri de göz önüne alarak en iyi opsiyonun satmak olduğuna karar verdik” diyor. Mollamustafaoğlu, alıcılardan gelen teklifler arasında kendilerine vizyon ve kültür olarak çok yakın olan Atlassian’ı seçtiklerini belirtiyor.

AVRUPA’DA İLK 10’DA
Avrupa’nın teknoloji ve girişim ekosistemine dair önemli veriler açıklayan Atomico’nun The State of European Tech raporu, 2018’de Avrupa’da en büyük 10 exit’ten 2’sini Türk start up’larının gerçekleştirdiğini gösteriyor. İhsan Elgin, start up yatırımlarının azalmasına karşın 2018’in ikinci çeyreğinde tüm zamanların exit rekorunun kırıldığını belirterek, “Trendyol’un çoğunluk hissesinin Alibaba’ya satılması son 10 yılda gerçekleşen en önemli gelişmeydi ve moralleri yerine getirdi” diye konuşuyor. Mynet’in kurucusu, Endeavor Türkiye ve Galata Business Angels (GBA) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, start up yatırımlarının azaldığı bir ortamda teknoloji dünyasındaki bu önemli exit’leri ekosistem adına umut verici buluyor. StartersHub Yönetici Direktörü Arda Aşkın, son dönemde Gram Games, Trendyol, OpsGenie satışlarının start up yatırımlarının 2014 öncesi döneme gerilediği bir yılda ekosistem için çok önemli olduğunu ifade ediyor. Triple.co’nun 2018’in şubat ayında tamamını satın aldığı LocalGuddy’nin kurucu ortaklarından Emre Semercioğlu, “Geçmiş yıllara göre exit konusunda çok yol kat ettik. Büyüklerin yanı sıra küçük exit’ler Türkiye’de start up kültürünün oluşması çok önemli katkı sağlıyor” diyor.

Umut Yalçın
Umut Yalçın

KURUCULAR KALIYOR
Türkiye’de exit yapan, hisse satışı gerçekleştiren start up’ların hisse satış oranı yatırım dönemi ve zamanına göre değişkenlik gösteriyor. Arda Aşkın, Seri A yatırım sonrası turlarda girişimcilerin genellikle yüzde 1-2 oranlarında hisse satışı gerçekleştirdiğini belirterek “Şirketin çoğunluk hissesinin satıldığı durumlarda ise genelde kurucular şirketin yüzde 20-30 civarı hissesine sahip oluyor” diyor.

Başarılı “exit” sonrası Türkiye’nin önde gelen girişimcileri belli bir süre kurduğu girişimi büyütmek için şirket içinde kalmaya devam ediyor. Geçen yıl gerçekleşen büyük ölçekli exit’lerden Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu ve OpsGenie’nin kurucusu Berkay Mollamustafaoğlu, exit sonrası girişimlerini yönetmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında, yüzde 54’ünü Sancak Ailesi’nin sahibi olduğu MT Grup’un aldığı ödeme sistemleri şirketi Cardtek’te de kuruculardan Murat Göksenin Güzel, yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapmaya devam ediyor.

Alım teklifi alan fintek şirketi bakiyem.com’un kurucusu Umut Yalçın, kuruculara bağlılığın yüksek olduğu start up’larda, exit yapanların çoğunun şirkette çalışmaya devam ettiğini belirterek, “Alıcılar satın alım anlaşmalarına minimum birkaç yıl kurucuların şirkette çalışmaya devam etmesini gerektiren maddeler koyuyor” diyor. Seyahat platformu Local Guddy’yi sattıktan sonra triple.co’nun büyüme sorumlusu olarak iş hayatına devam eden Emre Semercioğlu, “Eğer kurucular, fikrin peşinden gitmek istiyorsa şirket içinde kalmaları en mantıklı karar olacaktır” diye konuşuyor.

Mehmet Sezgin
Mehmet Sezgin

2019’DA ARTIŞ YAŞANACAK
Exit’lerin 2019’da daha da artması bekleniyor. Serkan Ünsal, 2019’da önemli exitler beklediğini ifade ederek, “Umarım 2019’da birçok melek yatırımcı ve girişim sermayesi şirketi ektikleri tohumları kat kat fazlasıyla geri alır” diyor. İhsan Elgin, “Start up’ların fiyatları ucuzladı. 2019’da start up’lara yapılan yatırım, 2018’in iki katı olur” diye konuşuyor. Bu yıl, 2 büyük exit beklediğini de sözlerine ekleyen Elgin, yatırımcıların fintek ve perakende teknolojileri alanında faaliyet gösteren start up’larla yakından ilgilendiğini dile getiriyor. Ünlü&Co Yönetici Direktörü Mehmet Sezgin, kurlardaki gerilemenin özellikle Türkiye pazarına girmeyi hedefleyen Avrupalı yatırımcılar açısından yatırım maliyetlerini düşürdüğü için avantajlı bir ortam oluşturduğunu paylaşıyor.

“Başarılı şirket arttıkça exit sayısı da artacak” diyen Berkay Mollamustafaoğlu, Thundra. io, Picus Security gibi Türkiye’de teknoloji üretip yurt dışında, özellikle de Amerika’da pazarlayabilen start up’lar için büyük fırsatlar olduğunu söylüyor.

Segmentify Kurucu Ortağı Ergin Eroğlu, yakın dönemde yeni exit’lerin yaşanacağını belirterek, “Ancak Yemeksepeti gibi büyük exit’leri yakın vadede beklemiyorum. Bunlar potansiyellerine ulaşamadan erken aşamada exit’ler olacak. Mali imkanları olan büyük şirketler, nakit akışı ve yeni yatırım sıkıntısı çeken küçük ve orta büyüklükteki girişimleri satın alma ve kendi bünyelerine katma yoluna gidecek” diyor.

BERKAY MOLLAMUSTAFAOĞLU
ATLASSIAN OPSGENIE LİDERİ
“YATIRIM YAPMAK İSTİYORUM”
“BİRKAÇ YIL KALACAĞIM”
Exit sonrasında en azından birkaç yıl şirkette kalmaya devam edeceğim. OpsGenie’nin ürün olarak başarılı olması benim ve Türkiye start up ekosistemi için çok önemli. Türkiye çıkışlı şirketlere yatırım yapmak isteyenler, bizim süreci yakından takip edecek. OpsGenie gibi başarılı çıkış yapan şirketlerin sayısı yatırımcıların ilgisini artıyorsa çıkış sonrası başarı da alıcı şirketlerin riskini azaltıp Türk start up’larını alma ihtimalini artıracak. OpsGenie kurucuları ve lider ekibi olarak bu hedefe odaklandık.

RADARDA NE VAR? Global pazarı hedefleyen start up’larla tanışmaya çalışıyorum. Orta vadede deneyimime dayanarak yardımımın da olabileceği özellikle global pazarda iş yapma amacı olan şirketlere yatırım yapmayı düşünüyorum. Ayrıca OpsGenie içinden çıkan ve başarı potansiyeli çok yüksek olduğunu düşündüğüm Thundra.io şirketine katkıda bulunmaya devam edeceğim.

Emre Semercioğlu
Emre Semercioğlu

EMRE SEMERCİOĞLU TRIPLE.CO BÜYÜME SORUMLUSU
“GELECEĞİ DÜŞÜNÜP EXIT YAPTIK”
“DOĞRU BİR KARARDI”
LocalGuddy’den exit kararını alırken yaptığımız işin geleceğini hayal ettik. Türkiye’de kendi başımıza devam ettiğimizde 5 yıl sonra fikrimizi nereye getirebiliriz ya da Triple.co gibi çok daha iyi yatırım almış ve tecrübeli bir ekiple nereye gelebileceğimizi düşündük. Sonuçta exit, bizim ve platformumuzu kullanan üyelerimiz için doğru bir karar oldu.

“BÜYÜME İÇİN KALDIM” Satın alma sonrası Triple.co’da büyümeden sorumlu olarak devam ediyorum. Benim şirkette kalmam büyüme planları için gerekliydi. Ayrıca kişisel olarak fikrin peşinden hala gitmek istiyordum. Triple.co ekibiyle değer yaratabileceğimize, başarı hikayeleri çıkartabileceğimize inandığımdan içeride kalmaya karar verdim.

BAŞARI HİKAYESİ Ekip olarak Avrupa’da başarı hikayesi yazmak istiyoruz. Burada istediklerimizi başardıktan sonra tabii ki başka start up projelerini hayata geçirmek istiyorum.

Diğer iki kurucu ortağım İhsan Serdaroğlu ve Cihan Bilir de geçiş döneminde destek oldu, fakat şu an tam zamanlı devam etmeseler de zaman zaman destek sağlıyorlar.

OYUN ŞİRKETLERİ ŞANSLI
DÜŞÜK MALİYET
M&A danışmanları da özellikle yurt dışından müşterilere erişim imkanı bulunan oyun alanının döviz bazında düşen maliyetlerle exit için en avantajlı sektörler arasında yer aldığını belirtiyor.

İKİ ALANA DİKKAT StartersHub Yönetici Direktörü Arda Aşkın, son yıllarda oyun şirketlerinin en aktif ve kârlı çıkışları yaptığını belirterek bunun en önemli nedeni olarak ufak ekiplerle yüksek döviz geliri üretiyor olmalarını gösteriyor. Aşkın, “Başarılı exit’lerde oyun şirketlerini e-ticaret ve SaaS şirketleri izliyor” diyor.

Timuçin Bilgör
Timuçin Bilgör

TİMUÇİN BİLGÖR BUBA VENTURES BAŞKANI
“FONLARIN İLGİSİ ARTTI”
“FİYATLAR DÜŞTÜ”
Son bir yılda ülkemizdeki gelişmeleri girişim sermayesi yatırım fonumuz olan Bosphorist ile yakından takip ediyoruz. Türkiye’de son dönemde varlık fiyatları çok düştü, yabancı yatırımcılar için risklerini karşılayacak seviyede marjlar oluştu. Sadece İMKB değerlerine bakıldığında bile şirketlerin dolar bazındaki değerlerinin yüzde 50 oranında düştüğünü söyleyebiliriz.

“İŞTAH VAR” Getiri risk oranı yükselince yabancı fonların Türkiye’deki start up’lara olan iştahı artmaya başladı. Gelişmiş ülkelerden ilgi yüksek, ancak bunun yanı sıra Körfez ülkelerinden de büyük bir ilgi var.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.